Amelia Boynton Robinson

Amelia Platts Boynton Robinson (1911 - 2015) föddes i den amerikanska delstaten Georgia i en familj med 10 barn. Hennes pappa var byggmästare. Hennes förfäder på båda sidor är en blandning av afrikanska slavar, cherokeeindianer, tyskar och andra européer.

I denna enastående kvinnas självbiografi "Bridge Across Jordan" berättade hon om sin livslånga kamp för medborgarrättigheter och mänskliga rättigheter för alla människor, oavsett hudfärg.

Amelia Boynton Robinson var kanske mest känd som kvinnan som gick i täten för demonstrationståget, som blev slagen, gasad och lämnad för att dö på Edmund Pettus-bron den 7 mars 1965 i Selma, Alabama. Tidningarnas löpsedlar dominerades världen över av bilden av Amelia, som medvetslös fick hjälp av en meddemonstrant. Nationen fick en verklighetschock och kort därpå tog president Lyndon Johnson initiativ till rösträttslagen Voting Rights Act, som tog bort de orimliga krav som ställdes på mörkhyade människor för att registrera sig för röstning. Lagen gick senare igenom i den amerikanska kongressen, trots motstånd från sydstatsrasister. Efter denna dag, som kom att kallas "Bloody Sunday" ("den blodiga söndagen"), växte medborgarrättsrörelsen snabbt till en internationell massrörelse.

Men Amelia Robinsons arbete för rättvisa och medborgerliga rättigheter började långt före 1965. Redan på 1930-talet började hon och hennes man, Sam W. "Bill" Boynton, att kämpa för rösträtt och rätten att äga egendomar för afro-amerikaner i de fattigaste områdena på Alabamas landsbygd, där hon jobbade för det amerikanska jordbruksdepartementet. Bill Boynton gav sitt liv för detta ändamål. Han dog ung av en hjärtattack till följd av åren av hårt arbete och de trakasserier som arbetet förde med sig.

Under 1960-talet blev fru Robinsons hem och kontor centrum för medborgarrättsstriderna i Selma, då Martin Luther King och hans medarbetare samt kongressmän och ombud från hela landet använde sig av det för att planera de demonstrationer som till slut skulle leda till Voting Rights Act 1965. Innan dess, år 1964, blev hon den första svarta kvinnan någonsin i Alabama att kandidera för kongressen och den första kvinnan överhuvudtaget att kandidera för det demokratiska partiet i delstaten.

Amelia Robinson var under 25 år (1984 - 2009) en ledande medlem och vice ordförande för Schillerinstitutet, grundat 1984 av Lyndon LaRouche och Helga Zepp-LaRouche, som hon ansåg "följa i Martin Luther Kings fotspår".

I april-maj 1990 turnerade hon under fem veckor i det återförenade Tyskland å Schillerinstitutets vägnar, där hon talade inför tusentals tyskar om de lärdomar Tyskland idag kan dra från Martin Luther Kings rörelse.

Den 21 juli 1990 tilldelades Amelia Robinson Martin Luther Kings frihetsmedalj, en hedersbetygelse för hennes livslånga engagemang för mänskliga och medborgerliga rättigheter.

Nästan 100 år gammal, reste Amelia Robinson världen runt för att inspirera framför allt ungdomar att fortsätta ta strid för alla människors rättigheter, tillsammans med Lyndon LaRouche och hans världsvida rörelse.

I oktober 2007 besökte hon Stockholm, något ni kan läsa om här.

Hör Amelia tala inför 300 gymnasieelever i Sofia kyrka i Stockholm den 4 oktober 2007

Bridge Across Jordan

Självbiografin "Bridge Across Jordan", publicerad 1991 och 2007 av Schillerinstitutet, är berättelsen om Amelia Boynton Robinsons livslånga kamp för medborgerliga och mänskliga rättigheter. På baksidan vittnade följande personer om denna bok:

"I Bridge Across Jordan har Amelia Boynton Robinson skapat en inspirerande, slående biografi över hennes mer än fem årtionden vid frontlinjerna för kampen för jämlikhet mellan raserna och social rättvisa. Detta verk är ett viktigt bidrag till den svarta frihetskampens historia. Jag rekommenderar den helhjärtat för alla som bryr sig om mänskliga rättigheter i Amerika."
----Coretta Scott King

"Amelia Boynton Robinson kom för att besöka oss i Atlanta och bjöd in dr. Martin Luther King till Selma. På den tiden var restriktionerna i Selma i klass med Sydafrika. Det var ett lagbrott för mer än fyra personer att träffas på allmän plats och inte fler än tre personer kunde gå gatan ner tillsammans oavsett syfte. Genom att förenas med dr. Martin Luther King för att befria Selma, hjälpte Amelia Boynton Robinson till att skapa det mönster som ledde till en världsomfattande människorättsrörelse. Segrarna i Östeuropa, i Sovjetunionen, Sydafrika och Kina har alla påverkats av rörelsen i Selma."
----Andrew Young

"Om USA:s verkliga historia någon dag i den inte alltför avlägsna framtiden skulle skrivas, då skulle namnet Amelia Boynton Robinson ta en framskjutande plats. När minnet av alla de mediokra och korrupta politikerna falnar, de som i sin tid så blåstes upp av medierna medan Amerika förföll, då kommer Amelia att vara bekant och älskad av framtida generationer. Det kommer att sägas om henne att hon var en av de utomordentliga medborgare som rädda Förenta Staternas ära genom oförfärat motstånd mot det tyranni som trampade ned mänskliga rättigheter."
----Helga Zepp-LaRouche

Flera artiklar på engelska om Amelias livsverk finns här: http://schillerinstitute.org/amelia/main.html

Läs ett avsnitt från hennes bok här: http://schillerinstitute.org/books/amelia_excerpt.html

Här finns några av hennes dikter: http://www.larouche.se/om-oss/amelia-boynton-robinson/dikter