Sverige, Finland skräms till Natomedlemskap

År 2015 redogjorde nyhetsbrevet från Berlin-baserade tankesmedjan SWP, namnkunniga rådgivare till beslutsfattare i Berlin och Bryssel, för hur man ska få de alliansfria Sverige och Finland med i Nato. Processen beskrivs som framgångsrik, med exempelvis svensk trupp i Nordic Defense Cooperation, Nordefco, i samarbetar med Natoländerna Danmark, Norge, Litauen, Estland och Lettland.

Janne Haaland Matláry, rådgivare till norske försvarsministern, förklarade i norska Aftenposten den 9 april 2015, att processen är utformad för att "knyta Sverige och Finland så nära Nato som möjligt", då folk där "ännu inte är tillräckligt rädda" för att själva söka medlemskap, vad hon kallar "Natos informella nordutvidgning".

Att detta redan pågått sedan länge har nog undgått få, dock är det sällan Nato själva så frispråkigt luftar sina rekryteringsmetoder.