Kambodjas regeringschef skämtar om miljöhysterin

Den 23 december 2015 togs vattenkraftstationen Steung Taty i sydvästra Kambodja i drift. Dammens kraftverk har en kapacitet på 246 MW.

Regeringschefen Hun Sen yttrade sig roat över miljövännernas opposition till sådana energiprojekt:
- Vissa miljövänner är fanatiska. De är emot allt, oberoende av vad det är. Därför har vi bara en möjlighet: Låt oss ge dessa fanatiker gammalmodiga facklor där de bor och stänga av strömme till deras hus.

Kambodja är starkt beroende av importerad ström. För närvarande bygger man med finansiellt stöd från Kina sju dammar och man planerar ytterligare 17 vattenkraftverk. Dessutom har man startat ett program för kärnkraftverk i samarbete med Ryssland.

Kambodja är ett av Asiens fattigaste länder. Landet har ännu inte återhämtat sig från USA:s bombangrepp under Indokinakriget och de västligt understödda Röda khmerernas folkmord under 1970-talet. De Röda khmererna störtades av Hun Sen och andra med hjälp av Vietnam.