Året då alla i Kina fick elektricitet

Den 23 december 2015 anslöts två byar i Kinas nordvästliga provins Qinghai till elnätet. Därmed har Kina ett heltäckande elnät och 39 800 kinesiska medborgare som varit utan ström är nu strömförsörjda. De 9 614 hushåallen ligger till stor del i två byar på 4000 meters höjd i det tibetanska höglandet bortom provinshuvudstaden Qinghai. En tredjedel av hushållen är inte direktanslutna till det centrala elnätet, utan generar sin ström via solenergi. "Nu när vi har ström behöver vi inte längre elda med koskit för att värma våra hus eller använda oljelampor för att få ljus" sa en herde från byn Gomang.

I slutet av 2012 saknade nästan tre miljoner kineser elström. I mars 2015 lovade regeringschef Li Keqiang att man till årsslutet skulle nå målet att försörja alla hushåll med ström - vilket även lyckades!