Frankrike: Mordhot mot Jacques Cheminade

Den 30 november publicerade Solidarite et Progres, EAP:s franska broderparti, följande uttalande:

Falskt twitterkonto: Kalasjnikov siktar mot Cheminades huvud

Den 29 november 2015 skapade en okänd person ett twitterkonto med beteckningen "Jacques Cheminade @j_cheminade ". Kontot utger sig lögnaktigt för att vara "Officiell sida för Jacques Cheminade. Framtida president för republiken. Kung bland råttorna. Jag älskar att bli kliad på magen." Samma dag skrevs en twittertext in på kontot med texten: "Ta fram kalasjnikovarna som i Marseille #92i #NewBanniere #Cholera" och med ett bildmontage innehållande ett foto, publicerat i tidningen Le Parisien, från Cheminades presidentvalskampanj 2012. Montaget visar en vit råtta som riktar en kalasjnikov mot Cheminades huvud och på hans kind finns en röd punkt som automatkarbinen siktar på.

Den som satt ihop montaget var så nöjd med sin skapelse att han gjorde den till titelbild för sitt twitterkontos hemsida. Under dagens lopp skrev upphovsmannen ytterligare cirka 80 tweets i vilka han, förutom att ge uttryck för sin egen förtvivlan, förhärligade användningen av skjutvapen och mord. I en text skrev han att han är son till Pierre Martinet, en tidigare agent för den franska hemliga underrättelsetjänsten DGSE och författare till flera böcker.

Även om upphovsmannen verkar vara drogpåverkad, bidrar detta hot - verkligt eller inte - till att skapa ett klimat där ett sådant brott kan genomföras.

I rådande läge och med tanke på Jacques Cheminades ställningstaganden gällande bankreformer och terroristbekämpning är det självklart viktigt att iaktta största vaksamhet.

Se bilden på hemsidan för Solidarité et Progrès, EAP:s franska broderparti:

http://www.jacquescheminade.fr/Sur-un-compte-Twitter-pirate-une-kalachnikov-vise-Jacques-Cheminade