Nulands nya färgrevolution i Makedonien?

Normal 0 21

Ligger Victoria Nuland, ansvarig för Obama-administrationens Europa-politik, bakom den destabilisering som nu drabbat Makedonien? Terrorister från Kosovos befrielsearmé (UCK) och aktivister fran Soros "färgrevolutioner" har aktiverats mot regeringen. Enligt ryska och serbiska källor vill man med destabiliseringarna sabotera pipelinesträckan South Stream. Denna pipeline ska leda rysk gas till Serbien igenom Turkiet, Grekland och Makedonien. Ifrån Serbien ska gasen ledas vidare till det europeiska nätet via Ungern. Det amerikanska utrikesdepartementet är emot projektet. Generellt sett försöker Obamas regering att förhindra ett europeiskt deltagande i denna gasledning liksom i Kinas hela projekt för den Nya sidenvägen. Balkanländerna spelar en viktig roll i dessa projekt.

Washington har på nytt satt in det etniska kortet som förlängning av den destabiliseringspolitik man startade med kriget mot Serbien 1999. Till detta hör frigivandet av UCK-terrorister som vill skapa ett "Storalbanien" av Albanien, med delar av Kosovo och delar av Makedonien. UCK byggdes upp och fördes till makten i Kosovo med hjälp av USA.

Den 30 april undertecknade Nuland och den albanske utrikesministern Bushati i Washington ett avtal om strategiskt samarbete länderna emellan. Bara några veckor innan dess tillkännagav Albaniens ministerpresident Edi Rama och Kosovos utrikesminister Hashim Thaci (som tidigare varit ledare för UCK) att alla albaner kommer att förenas i en nation.

Den 9 maj angrep ett albanskt terrorkommando en polisstation i det makedonska Kumanovo, som ligger 40 km från huvudstaden Skopje. En skottväxling under 30 timmar ägde rum. Slutresultaten var att 14 terrorister dödades och 27 togs till fånga. De som ledde attacken var alla kända UCK-veteraner. Senare tog den nationella befrielsearmén (NLA) ansvaret för attacken i Kumanovo. NLA är känt för att vara den makedonska varianten av UCK. NLA uppgav att alla albanska grupper och militära enheter gemensamt kämpar för att grunda den "illiridiska republiken" som ett första steg till ett Storalbanien.

Den 17 maj demonstrerade tiotusentals människor i Skopje med Kosovo-flaggor. De flesta var etniska albaner och de krävde att president Gruevski måste avgå. Demonstrationens ledare, Zoran Zaev, hotade med att om Gruevski inte avgår, så kommer man att uppleva ett krig "i Makedonien på samma sätt som i Ukraina." Här kommer vi tillbaka till Nuland - det är ökänt att hon stöder statskuppen i Kiev 2014 med hjälp av nazistiska organisationer i Ukraina, antagligen med den felaktiga ideologin att ändamålen helgar medlen. Nuland är hysteriskt inställd på att krossa Rysslands nuvarande ledning.

Två dagar innan dess sa den ryska utrikesministern Sergej Lavrov att oroligheterna i Makedonien hänger samman med att regeringen i Skopje är mot sanktionerna mot Ryssland. Lavrov varnade för att terrorn skulle kunna sprida sig till hela Balkan. Han sa att han är oroad över utvecklingen i Kosovo och i delar av Bosnien-Herzegovina. Där rekryterar den islamska staten unga människor för sin kamp i Mellanöstern och Nordafrika. Enligt Lavrov sticker EU huvudet i sanden - som en struts.