Tysklands utrikesminister i USA: Skicka inte vapen till Ukraina

När Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier den 12 mars talade på ett möte som arrangerats av CSIS (Centret för strategiska och internationella studier) i USA:s huvudstad Washington D.C., varnade han i starka ordalag för att kriserna i världen innebär en ökad krigsrisk. Steinmeiers raka budskap och hans diplomatiska, men hårda, kritik mot Obama-administrationens för dess planer på att skicka vapen till Ukraina, går längre än all tidigare kritik. Ingen tysk utrikesminister har tidigare vågat kritisera USA:s utrikes-och säkerhetspolitik så skarpt, och f a inte på ett så prominent ställe som i CSIS´ högkvarter.

Steinmeier hade innan mötet träffat utrikesminister John Kerry och dr. Susan Rice (som är medlem i USA:s nationella säkerhetsråd). Det råder inget tvivel om att han under detta privata möte var ännu skarpare i tonen.

I sitt tal till deltagarna på CSIS-mötet argumenterade Steinmeier direkt mot att skicka vapen till Ukraina. Om detta sker kommer det bara att förvärra krisen och leda till att ingen mer har kontroll, sa han.

Västtysklands förre socialdemokratiske förbundskansler, Helmut Schmidt, yttrade i en intervju till Bildzeitung som publicerades samma dag, den 12 mars, ett liknande budskap: Han varnade för att ytterligare upptrappningar av krisen i Ukraina skulle kunna leda till "ett riktigt hett krig". Schmidt uttalade sig om en av de mest brännande frågorna för Ryssland: Natos och EU:s östexpansion. Han hänvisade till hur EG:s Maastricht-avtal i början av 1990-talet ligger till grund för expansionen in på det f d Sovjetunionens och Warszawapaktens tidigare territorium.

Enligt Bildzetiung sa Schmidt: "Vi är inte skyldiga att gilla Putins politik.....Men vi måste förstå den med historien som bakgrund och ta den på allvar."


Läs Steinmeiers tal på engelska här: http://www.auswaertiges-amt.de/sid_2BBEF5CB37DD541F2588639FB2209D03/EN/I... Reden/2015/150312-BM_CSIS.html