Belgiska krisen: LaRoucherörelsen träder in

På söndagen den 25 maj valde belgarna sina politiker för tre olika sorters parlament: Europaparlamentet, Belgiens federala parlament och de regionala parlamenten. De traditionella partierna gick kraftigt tillbaka (liberaler, kristdemokrater och socialister) medan den separatistiska Flamländska alliansen (N-VA) och ett "nationalistiskt" flamländskt som är pro EU och konservativt, vann den överväldigande majoriteten i alla parlamenten. N-VA vill öppet splittra Belgien till en konfederation av två separata stater och vill stänga välfärdsstaten till förmån för en darwinistisk stat i brittisk stil. På andra plats i röstmässigt kom statsminister Elio di Rupos Socialistparti, framför allt med stöd i den södra fransktalande vallonska delen av Belgien.

Enligt regeringsformen utnämnde den belgiske kungen N-VA:s starke man Bart de Wever till regeringsbildare för både den federala regeringen och för norra Belgien (Flandern). För att undvika mardrömmen från förra regeringsbildningen i Belgien, som gjorde att landet var utan regering i ett helt år, uppdrog kungen åt De Wever att komma tillbaka med en koalitionsregering före den 3 juni och det landar därför troligen i en koalition med många partier inklusive de traditionella.

Den belgiska LaRoucherörelsen Agora Erasmus deltog i valet för första gången. Pionjären var Thierry Convent, som ställde upp i kommunalvalet i Bryssel. Utan pengar och med nästan ingen mediatäckning bland 22 olika partier på valsedeln hade Thierry Convent mycket små odds. Trots det lyckade han få 383 röster (0,08%) från beslutsamma väljare.
Agora Erasmus har genom sitt arbete fört upp frågan om bankdelning på den politiska dagordningen så att den stöds av bl.a. förre statsministern di Rupo. Med sin valkampanj kunde Thierry Convent driva på frågan ytterligare. Det var också det han tog upp i den lilla TV-täckningen han fick i Télé Bruxelles under 30 sekunder, där han sa att "utan fullständig bankdelning är alla kandidaternas vallöften inget värda".

Läs mer om hur Agora Erasmus fört fram bankdelningsfrågan i Belgien här http://larouche.se/nyheter/2013/12/19/belgien-fyra-parlamentsledamoter-agora-erasmus-i-bankdelningsupprop