Putin: Kulturen behövs för att undvika skoltragedier

President Barack Obama släppte nyligen ur sig ytterligare en groda. Han vände sig till sina döttrar och den amerikanska ungdomen och sa att det är ok att röka hasch, att det är inte värre än att ta sig en grogg.

Rysslands president Vladimir Putin hade ett helt annat budskap när han den tredje februari, direkt efter skoltragedin i Moskva, talade inför styrelsen för presidentens kultur- och konstkommitté i staden Pskov.

- Vi måste utbilda ungdomarna, vi måste befrämja att de utvecklar ett intresse för bra konst och förmåga att förstå och uppskatta teater, drama och musik. Om vi gör det på rätt sätt skulle vi nog kunna undvika tragedier som dagens tragedi i Moskva... Vi behöver teaterföreställningar för barn och tonåringar av hög kvalité och med ett seriöst innehåll som inviger dem i klassiska verk från Ryssland och resten av världen och som utbildar dem i att tänka, i medkänsla och att tro på Guds kraft.

- ... Kultur är en fantastisk företeelse som förvandlar individer till ett folk och en nation. Vi förstår alla den otroligt stora roll som kultur spelar för att utveckla vårt land, för att stärka dess inflytande och rykte i världen, och för att bevara dess integritet och nationella suveränitet. När allt kommer omkring, vilken suveränitet kan vi tala om utan kultur, och vad skulle finnas värt att kämpa för? .... (Kultur) leder till att förtroende uppstår mellan människor och ökar deras ansvar och medverkan som medborgare för att utveckla vårt land.

Mot bakgrund av att Ryssland haft ett av världens bästa utbildningssystem som systematiskt har underminerats av det brittiska imperiet med den "liberala revolutionen" som infördes där efter Sovjetunionens sammanbrott 1989 är Putins kommentarer av yttersta vikt.

***