Grekland: Största oppositionspartiet kräver Glass-Steagall och Marshallplan

Panos Kammenos, ledare för Greklands näst största oppositionsparti, Oberoende greker, krävde med stor övertygelse den 8 december i det grekiska parlamentet att en bankdelningslag byggd på den amerikanska Glass-Steagall-lagen måste införas i Grekland, i Europa och i USA. Han levererade sitt tal i parlamentsdebatten om statsbudgeten för år 2014. Det katastrofala åtstramningspaketet antogs senare med hjälp av regeringens trojkalakejer med endast tre rösters majoritet.

Kammenos var just tillbaka efter ett besök i USA. Den 3 december träffade han i samarbete med LaRouches politiska aktionskommitté (LaRouchePAC) kongressledamöter i Washington för att förklara för dem att den bästa hjälpen för Grekland vore att USA återinförde sin Glass-Steagall-lag.

I sitt tal till det grekiska parlamentet avvisade Kammenos budgetförslaget och sa att det enbart kommer att tillgodose bankernas intressen. Han påminde om att när Grekland 1979 anslöt sig till EEC var det på frivillig basis till en förening för likaberättigat partnerskap och ömsesidig respekt. Det var en mellanstatlig gemenskap och inte en bankernas gemenskap.

Han hänvisade till krisen på 1930-talet då USA:s president Franklin Delano Roosevelt genomdrev New Deal-politiken för industriell återuppbyggnad genom att sätta bankerna på plats och därmed försvara medborgarnas rättigheter. Roosevelt stödde Glass-Steagall-lagen för att sätta stopp för bankernas ansvarslösa beteende.

Kammenos rapporterade i sitt tal även vad han gjort i Washington, nämligen träffat några av de senatorer och representanthusmedlemmar som arbetar för att återinföra Glass-Steagall-lagen. De förstod att om Grekland exploderar så står Italien, Spanien, Portugal, Frankrike, Tyskland och USA på tur. Därför, sa han, kommer Oberoende greker inför valen till Europaparlamentet att hjälpa till att mobilisera i hela Europa för att se till att systemet för en bankdelningslag genomdrivs.

Han avslutade sitt tal med en appell om att Europa behöver en ny Marshallplan. Efter andra världskriget var den första Marshallplanen ett verkligt samarbete, till skillnad från dagens EU, mellan USA och sexton europeiska länder. Då ställdes räntefria lån till förfogande så att de europeiska länderna kunde bygga upp sina ekonomier igen. Grekland och Europa behöver en sådan politik idag, avslutade Kammenos.

Se en LaRouchePACTV-intervju med Panos Kammenos i Washington: http://larouchepac.com/node/29088