Banbrytande ryskt-koreanskt samarbete

Rysslands president Vladimir Putin och hans sydkoreanske kollega Park Geun-hye lät den 13 november underteckna 17 historiska avtal för nära samarbete, som öppnar järnvägen från Sydkorea genom Nordkorea till Ryssland och Europa. Det grundar sig på (icke-officiella) avtal med Nordkorea som utarbetats på rysk inrådan om att färdigställa järnvägarna och oljeledningarna genom landet; införliva Sydkorea i det rysk-nordkoreanska konsortium som håller i järnvägs- och hamnprojektet i utvecklingszonen Rajin-Khasan (Rason) i Nordkoreas nordöstra hörn; utöka Sydkoreas roll i utvecklingen av Rysslands östra delar; samarbete inom varvsindustrin och mycket mer.

Vid sidan av men parallellt med ryska projekten går Nordkoreas samarbete med Kina framåt i Rason. Rason är en avgörande tröskel till det stillahavsfokus en framgångsrik världsekonomi, efter över 500 års atlantfokus kommer ha. Stillahavsfokuset är den strategi Lyndon LaRouche sedan 1990-talet haft huvudrollen i att utforma som ledmotiv för framtida amerikansk utrikes-, säkerhets- och ekonomisk politik.

Eurasisk framtid

Parks ord efter att ha tagit emot Putin i Seoul var, att avtalen "kombinerar Sydkoreas politik för stärkt eurasiskt samarbete med Rysslands starka engagemang i Asien och Stilla havet... Sydkorea och Ryssland kommer hand i hand bygga en ny eurasisk era för framtiden". Det Park hänvisar till är "Eurasiska initiativet" som går ut på att binda samman kontinentens länder och folk med vägar och järnvägar i det hon kallar "Sidenvägsexpressen". På sikt ska Rason bli en port till europahandeln för Asiens stillahavsländer.

Det är den ekonomiska och därmed politiska styrka denna utveckling medför som Västs militära upprustning runt Kina ämnar förhindra. Park och Putin visar oss i väst vägen till fred och välstånd och en lösning på den ekonomiska kris brittiska imperiet behöver för att behålla världsherraväldet.

Läs resten av Monitor och Fysisk ekonomi här: http://www.larouche.se/artikel/monitor-fysisk-ekonomi-november-2013