Liikanens bankdelning förhalas i EU-kommissionen

EU-kommissionen förhalar Liikanens förslag om begränsad bankdelning. I mitten av september röstade europaparlamentet istället med en skandalös majoritet på 90 procent igenom EU-kommissionens snabbt framlagda förslag för införande av en bankunion inklusive bail-in-principens beslagtagande av företags och privatpersoners bankkonton.

EU-kommissionen talade om att presentera sitt förslag i september, men enligt media-läckor kommer det först i oktober, om ens före årets slut. I vetskap om hur långsamt kommissionen arbetar om den inte gillar något, tvivlar många på att ett beslut kommer att komma ens före 25 maj 2014 då det är val till europaparlamentet. Därmed förskjuts behandlingen till nästa Europaparlament. Detta innebär att inga åtgärder i som liknar Liikanens förslag kommer att verkställas inom EU, varken i år eller nästa år.

Den tyska bankföreningen vill ha nya förhandlingar om den tyska regeringens bankdelningsförslag, som är en uppmjukad variant av Liikanens redan begränsade förslag. Bankerna och kommissionen är bara intresserade av bail-in-principen. Resten struntar de i.

Läs mer om motståndet i Sverige mot Liikanens bankdelningsförslag på http://www.larouche.se/nyheter/2013/09/13/liikanen-gav-riksgaldens-bankdelningsmotstandare-en-match