Italiensk namninsamling för Glass-Steagall

Kampanjen för att driva igenom en bankdelningslag enligt den amerikanska Glass-Steagall-lagens principer går vidare i Italien med en namninsamling. Den 10:e maj registrerade en ny organisation, CLN (Comitato di Liberazione Nazionale, ung. Nationella befrielsefronten), sitt lagförslag för en bankdelning vid Högsta Domstolen i Rom. Enligt den italienska författningen får en folklig rörelsen lägga fram sitt lagförslag i parlamentet om det stöds med minst 50 000 underskrifter, men lagförslaget måste först registreras hos HD.

Det speciella med CLN är att LaRouche-rörelsens parti i Italien, Movisol, är en av de fyra organisationer som driver namninsamlingen och att organisationen har samma namn som det nationella beväpnade motståndet mot fascismen som startade 1943.

Regeringens tidning, Gazzetta Ufficiale, har publicerat att CLN registrerat sitt lagförslag och dess namn, "Dela affärs- och investmentbanker". Den 30 juni börjar namninsamlingen med en aktionsdag i många italienska städer och sedan har man sex månader på sig. När över 50 000 godkända underskrifter har samlats in, publiceras hela lagförslaget i Gazzetta Ufficiale och HD skickar lagförslaget till parlamentet för omröstning.

Det finns redan förslag till bankdelning i det nyvalda italienska parlamentet lagt av ledamoten Davide Caparini och en grupp andra ledamöter. Även i nya senaten finns en motion för bankdelning. Det är den förre finansministern Giulio tremonti som lagt fram den. Det betyder att namninsamlingen kommer att vara en folklig påtryckning för att bredda stödet till det förslaget.

Läs om motionerna i för Glass-Steagall i italienska parlamentet här: http://www.larouche.se/nyheter/2013/04/29/glass-steagall-motion-i-italie...