SR:s P3-dokumentär vilseleder om CCF

Vi har skrivit mycket om Congress for Cultural Freedom (CCF) genom åren. En del av sanningen kommer nu fram i en dokumentär som sändes i P3 på påskdagen 2013. Dokumentären "CIA:s hemliga propagandakrig i Sverige" missar dock två viktiga saker.

1. Det handlade om kultur. Kongressen var inte bara mot Sovjet och kommunism, de var även för den moderna så kallade populärkulturen, och därmed mot klassisk bildning och sant politisk ledarskap.

2. Den brittiska inblandningen. Det var ett brittiskt, och inte ett direkt amerikanskt, påfund att slå ihjäl den klassiska bildningen. CIA självt är en brittisk skapelse. Om man nu tar upp att det finns "agenter" som inte ens vet att de är agenter, så bör till exempel bröderna Dulles nämnas som brittiska agenter i USA.

Här kan ni höra dokumentären. Vi har som sagt skrivit mycket om CCF, läs det här och här. Apropå "Tingstenskandalen" finns den här texten.