Glass-Stegall uppropet i Frankrike nu med 60 borgmästare

Allt fler röster höjs för att lösa den skenande globala finanskriesen genom att genomföra en klassiskt bankdelning a la Glass-Stegall. I Frankrike går det sedan i mitten av juli att skriva under Helga Zepp-LaRouches och Jacques Cheminades gemensamma upprop genom att klicka in sig på www.appel-glass-steagall.fr  Bara ett par dagar efter det att websidan öppnades den 19 juli, hade nästan 650 personer skrivit under. Bland undertecknarna fanns bl a 60 franska borgmästare som stött Jacque Cheminades presidentkandidatur.

Detta initiativ kommer i rättan tid för att kunna påverka den nya franska regeringens kommande finanspolitiska beslut. Bara timmarna efter att Frankrikes industriminister Pierre Moscovici och premiärminister Jean Marc Auraylt inlett rådgivande samtal med å ena sidan Frankrikes regleringsinstitut CEFRIS och å andra sidan cheferna för Frankrikes stora banker (man började med chefen för Société Général, Frédéric Oudea som just nu också är ordförande för Frankrikes bankförening) , blev websidan tillgänglig. CEFRIS uppgift är att ägna sig åt systemiska risker och står under starkt inflytande från Michel Pebereau, chefen för Europas förmodligen största bank, BNP Parisbas). Detta bådar inte gott. Frankrikes banker står internationellt för att försvara den universella bankmodellen, dvs motstatsen till en bankdelningsmodell. Egentligen borde de veta bättre. Frankrikes första universalbank, Union Generale, kraschade 1881. Emile Zola förevigade detta i romanen L'Argent (Pengarna) från 1891 och på så sätt blev bankkraschen världsberömd.

Skriv under uppropet på svenska här