LIBOR, Obama och Glass-Steagall - Vad ska Sverige göra nu?

Den så kallade LIBOR-skandalen, eller LIBORGATE, har omedelbart fått en explosiv verkan i USA. Delstater, städer och kommuner har nu börjat undersöka precis hur mycket som man har förlorat på att räntesatserna manipulerats i vinstmaximeringens anda.

LIBOR (London Inter-Bank Offered Rate) används till att bestämma kostnaden för lån och krediter i storleksordningen om tusentals miljarder amerikanska dollar. Det gäller allt från kreditkortslån och bostadslån till optioner och så kallade "Swaps". Enligt den amerikanska US CFTC (United States Commodities Futures Trading Corporation) rör det sig om närmare en miljon miljarder (900 000 000 000 000) dollar som påverkas direkt av LIBOR dagligdags. Hela världens BNP ligger på runt 70 000 miljarder dollar, för ett år. Ett par promilles ändring hit eller dit av LIBOR kan med andra ord genera svindlande summor i oredovisade vinster om en bank, som Barcleys, uppger en annan ränta än man egentligen tar.

Baltimore i Maryland är en av de städer som nu stämmer mer än ett dussintals banker för att de konspirerat för att manipulerar LIBOR. The Baltimore Sun har kallat LIBOR-gate "the largest financial scandal in the world today." Barclays är en av dem, hittills, 14 banker som man stämmer.

I juni erkände Barclays att man försökt manipulera interbankräntan genom att uppge falska räntesatser till reglerande myndigheter under krisen 2007-2008. En kris som för övrigt inte är över. Barclays har gått med på att betala mer än 450 miljoner dollar (pellets i sammanhanget alltså) för att göra upp med brittiska och amerikanska reglerande myndigheter i godo.

Baltimores stämning innefattar stadens köp av Libor-baserade "Swaps" till ett värde av 100-tals miljoner, som allmänhetens institutioner köpt för att försäkra sig mot räntehöjningar. I och med att LIBOR-räntan manipulerades ner förlorade kommuner sin utdelning på dessa.

Att investera i "Swaps" har störtat många samhällen över ruinens brant. Nu finns inga pengar till vård, skola och omsorg. Det finns många städer och kommuner i USA som förlorat så mycket sedan finanskrisen slog till officiellt 2007-2008 att de är helt bankrutta och har i visa fall tvingats stänga ner brandkåren, eller som i Oakland där man helt slutat skicka polispatruller vid - exempelvis - rån. Människor har dött till följd av dessa bedrägerier. Förra året stämde Baltimore flera banker vid en federal domstol i New York. Den gången anslöt sig bland annat flera stora pensionsfonder till stämningen. Bland de banker som stämdes den gången kan följande förtjänas at omnämnas: Barclays, Bank of America, JPM Chase, HSBC, Deutsche Bank, och Credit Suisse.

I Massachusetts förbereder åklagare åtal i fråga om LIBOR-manipulationer som lett till att det allmänna förlorat pengar. Åklagare har redan träffat olika statsanställda för att titta på följande fall:

• Metropolitan Boston Transit Agency, som gett sig in i ett dussintals Swaps-affärer till ett värde av 1.6 Miljarder dollar under fem år.

• Massachusetts Department of Transportation som köpte "Swaps" för att täcka 800 miljoner som lånats bara under 2010.

• Massachusetts. Water Resources Authority som ser over sina 350 miljoner i Swaps.

Reuters rapporterar nu att FED kände till "problemen" med LIBOR redan 2007-08, och till och med Svenska Dagbladet meddelar att självaste New York Times skriver att "USA:s justitiedepartement undersöker möjligheten att vidta rättsliga
åtgärder mot flera finansiella institutioner och deras anställda med
anledning av manipulationen av interbankräntan." Inte undra på att SEB börjar bli lite oroliga.

Hela den explosive LIBOR-gate skandalen bär en "Barack Obama och Tim Geithner" stämpel, och kan komma att brisera innan den tredje september då Demokraterna har sitt partikonvent.

Läs mer om Obama-regeringens inblandning i LIBOR manipulationen här och här (engelska).

Ni kan se en film på temat här (engelska), samt läsa Kongresskandidaten Rachel Browns uttalande här.

För oss i Sverige är det viktigt att inse att debatten om Glass-Steagall som nu förts, om än i begränsad omfattning, bland annat i Riksdagen, måste breddas och fördjupas. Vi behöver en debatt om ett kreditsystem.

Vidare måste vi inse att LIBOR skandalen dels visar hur kriminellt dagens penningsystem är, och dels innebär en möjlighet för oss att tvinga fram vår lösning nu. Det som blockerat Glass-Steagall internationellt, så här långt, har varit Londons Citys oligarki och deras lakejer på Wall Street och i Washington D.C. Att en hel del brittiska ledande bankirer nu plötsligt är för den riktiga Glass-Steagall - det vill säga, inte Volcker-reglerna eller Vickerkommissionens "Ringfencing", i kombination med Obamas regerings inblandning, kan ändra på det. Tiden för Glass-Steagall är kommen.

Läs vad LaRouche sa om den här nyligen uppkomna dramatiska förändringen av läget redan i april:

TIME FOR GLASS-STEAGALL IN BRITAIN?

By Lyndon H. LaRouche, Jr.

April 15, 2012

och vad han skrev igår, efter att bomben släppts:

THE END OF AN IMPERIAL SYSTEM

By Lyndon H. LaRouche, Jr.

Thursday, July 12, 2012