Stefan Löfven talar om bankdelning!

I en Expressenintervju i dagens tidning talar Stefan Löfven om bankdelning efter att ha diskuterat eurokrisen med Socialdemokratiska Europapartiet (OBS inte Europeiska arbetarpartiet denna gång). Löfven säger:

– Vi behöver mer reglering i den mening att vi inte kan ha en finansiell sektor som spekulerar och sen när det dyker så drar man med sig hela industrin. Jag vet inte om vi ska ha en bank som räddar andra banker, men på något vis måste man stabilisera banksystemet och då kanske det är bättre att man har en insättningsgaranti. Det Socialdemokratiska Europapartiet vill också titta på möjligheterna att separera det man kallar för ”commercial banks” och ”investmentbanks”.

– Det kanske är bättre att man har ett bankväsende som är gjort för investeringar, som har till uppgift att finansiera investeringar och därför inte ge sig på för mycket spekulationer.

Detta är första gången Löfven stöder tanken på bankdelning.  (S) röstade emot Glass-Steagall-motionen i Riksdagen i förra veckan, men om omsvängningen kommer snabbt kan det bli avgörande för att människor och realekonomi skall överleva krisen. Eftersom uttalandet kommer i samband med Socialdemokratiska Europapartiet kan det betyda att alla de socialdemokratiska partierna i Europa har snackat ihop sig och det kan svänga krishanteringen i hela EU.

Läs hela Expressenintervjun här