EU backar och utreder bankdelning

En "expertkommission" tillsätts nu av EU föratt utreda möjligheten att tvinga bankerna skilja av riskfull finansbolagsverksamhet från affärsbanksverksamheten. Det sa EU:s kommissionär för den inre marknaden Michel Barnier inför EU-parlamentet den 22 november, enligt en artikel i Financial Times dagen efter. Han sa, att detta skulle kunna "bryta isär några av Europas största banker".

Barnier hänvisade till det som egentligen är två fuskdelningsförslag, från den brittiska Vickerskommissionen respektive Volcker-regeln i förra årets amerikanska bankreform. Dessa förslag går ut på att undvika en fullständig och fungerande bankdelning enligt Glass-Steagall, så att bankerna kan fortsätta att spekulera bort sina kunders pengar och fortsätta åtnjuta statsgarantier för sin spekulation. Fuskreformerna är ett uppehållande försvar pga av det politiska trycket för en sådan verklig Glass-Steagall-reform. I och med att EU-kommissionen, som hittills motsatt sig all form av bankdelning, hänvisar till dessa fuskreformer, så är det troligt att man är inne på en liknande linje för att låtsas om att man gör något inför all ilska mot bankerna och den ekonomisk krisen.

Helt klart är det motståndet mot bankräddningspaketen och de ökade kraven i hela EU på ett återinförande av Glass-Steagall, som har förmått EU-kommissionen att börja ge efter. Financial Times hanvisar t.o.m. till "det ökade stödet för Vickerskommissionen inom Europaparlamentet, att parlamentariker gärna skjuter in några av dess idéer i olika [EU-]förslag för kapitalisering av banker och ett nytt system för att hantera banker i kris". Tidningen citerade en miljöpartist i EU-parlamentet, Phillippe Lambert, som välkomnade EU-kommissionens omsvängning och krävde att man inte skyggar från de radikala förslag som behövs.

- Finansbolagsverksamhet - och den vårdslösa spekulation det handlar om - har gynnats av implicita statsgarantier ooh hållit samhället som gisslan alldeles för länge", sa Lambert.