Ulf Sandmark på riksradions Studio Ett om Skuldkrisen

Under hela onsdagen den 12 oktober hade Sveriges radio P1, och även delvis P3 och P4, en temadag om den globala skuldkrisen. På eftermiddagen sändes Studio Ett Special om skuldkrisen med inbjudna samt debatt över chatt och direkt med publiken. För första gången denna finanskris togs Franklin D. Roosevelts lösning upp i radion, genom den fråga som Ulf Sandmark ställde direkt i sändningen under 16-timmen. Det blev den enda positiva lösningen mitt i alla skräckscenarier som presenterades.

Lösningen på eurokrisen är att, helst innan bankerna kraschar pga i olika förluster från spekulation i statspapper och dylikt, bara skydda de delar av bankerna som är nödvändiga för den reala ekonomin, dvs. insättarnas konton, betalningssystemet, bankomaterna och lånen till företagen, likt Roosevelt gjorde 1933 med Glass-Steagall-lagen. Då slapp man belasta folket med hela bankernas berg av skulder från spekulationen och kunde använda statens kredit för att sätta igång jobb i stället i New Deal.

Inlägget kommenterades direkt efteråt av Sven Hagströmer från Avanza Bank, som berättade att just detta diskuteras idag "att staten skall inte sitta och garantera kasinobankerna, dvs dom som sitter och spekulerar med spararnas pengar, utan att dom skall gå ut i soptunnan." Hagströmer avslutade med att öppna för att detta kan bli något som också européerna tittar på.

Lyssna på inslaget som finns mellan 20:31 och 21:50 minuter på inspelningen under 16-timmen.

(Säkrast är att ladda ned inslaget som MP3, eftersom möjligheten att direkt öppna i spelaren inte fungerade på onsdagskvällen.)

Ladda ner 16-timmen som podcast (MP3):
http://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/3514826.mp3

Lyssna på hela 16-timmen:
http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=3514818&codingfo...

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4218&grupp=16243