Så fuskar bankerna i stresstestet

Tyska TV-programmet Monitor avslöjade på torsdagskvällen den 14 juli hur bankerna alltid kan klara stresstestet. De flyttar helt enkelt ut sina dåliga lån till en hedgefond, mot ett lån till samma fond. På så sätt outsourcas risken till hedgefonden, så banken inte behöver ha den i sin bokföring. Det gör att bankerna kan minska det kapital den behöver sätta åt sidan för riskfyllda investeringar, och gör det möjligt att att använda mer pengar till riskfyllda spekulationer.

Enligt TV-programmet är denna praxis omfattande och alla i branschen känner till den, men ingen talar om den offentligt. Tyska Commerzbank nämndes som ett exmpel på en bank som ägnar sig åt detta. Den banken ingår bankgruppen Inter Alpha, som även Nordea tillhör.

Så var det med den bluffen.

Det går inte att övervaka bankers spekulation när största delen av finanssystemet är utom kontroll i helt oreglerade hedgefonder och skatteparadis. Basel III-reserverna och Svenska bankkrisfonden är som en snuttekudde i en flygkrasch, när bankernas balansräkningar är fyra gånger BNP och deras derivataffärer utanför balansräkningarna flera gånger större.

Det enda säkra är att bankerna delas enligt Glass-Steagall-principen, så att de får sköta sitt kasino utan statliga garantier. Den lilla samhällsnödvändiga "affärsbanksdelen" som bara får ägna sig åt insättarkonton, betalningar och krediter, kan då garanteras utan större kostnad och hållas igång mitt i en kollaps av finanssystemet. Statens kan då använda Riksbanken för att hålla igång realekonomins investeringar i stället för att kasta iväg miljardkrediter för att hålla igång bankernas gigantiska bubblor och inte heller den helt okontrollerade delen av finansmarknaden som hedgefonderna utgör.