Tyska och italienska finansministrarna stöder Angelides-utredningen

Som förste europeiske minister stödde Tysklands kristdemokratiske finansminister Wolfgang Schaeuble den amerikanska kongressens Angelides-utredning. Den 24 februari höll Schaeuble tal på ett seminarium vid Frankfurts universitet och började sitt tal med hänvisningar till Angelides-kommissionens slutsatser. Seminariet hölls i regi av centret för ekonomiska studier (CFS, Center for Financial Studies) och de närvarande var huvudsakligen finansexperter. Även Axel Weber, som just lämnat sin post som chef för tyska centralbanken, deltog.

Angelides-utredningens slutsatser fastslår att finanskrisen orsakats av tre faktorer: 1) för stor likviditet, 2) avreglering och 3) usel affärsledning. Schaeuble sa, att han inte stödde den kritik som den republikanska minoriteten i kommissionen yttrat om att likviditetsaspekten kommit till korta i rapporten (kommissionen bestod av sex demokrater och fyra republikaner). Schaeubles egen kritik följde i princip riktlinjerna i Angelides-utredningen. Han krävde att den oreglerade finansmarknaden, det Angelides-utredningen kallar ,,skuggbanksystemet", måste regleras. I USA är skuggbanksystemet t ex större än resten av finanssystemet.

Men på en fråga från en EIR-journalist ville Schaeuble inte ifrågasätta eurosystemet och ville inte heller införa en bankdelningslag. Tysklands finansministerium har uppenbarligen studerat Angelides-utredningen. Ingen media nämnde Scheubles hänvisning till Angelides-kommissionen och det var inte med i talet när det publicerades på finansministeriets hemsida. Det räckte inte att vara finansminister, när han sa samma sak som LaRoucherörelsen.

Även Hans Eichel, som var Tysklands finansminister i en tidigare socialdemokratisk regering, sa under ett valmöte i Hessen den 21 februari att Angelides-rapporten „är betydelsefull". Eichel besvarade en fråga från en LaRouche-aktivist på följande sätt
- Bankdelningslag? Ja, jag är för den.
Eichel gick längre än så och menade att finansaffärer måste vara reglerade. Han tyckte också att det vore bra för Tyskland att tillsätta en undersökningskommission av bankernas och finansinstitutionernas aktiviteter:
- Jag är för en sådan undersökning. Men man kommer inte att hitta många brottslingar, det hoppas jag och i vilket fall som helst inte i de tyska bankerna."

Bara en kort därtid efter stödde även den italienske finansministern Giulio Tremonti Angelides-utredningen. Det skedde den 10 mars på bästa sändningstid i italienska televisionen, där han var gäst i en en och en halv timme långt debattprogram ägnat åt den finansiella krisen. Tremonti sa enligt pressrapporter:
- Derivatvolymerna är åter lika stora som före 2007 års finanskris. Om man vill ha ett minimalt hum om läget, bör man läsa den amerikanska kommissionens utredningsrapport till kongressen, där det står att en riskmassan nu är immament [mättad].

Med hjälp av en schackbräda visade han relationerna mellan derivat och verkliga varor och sa att prisökningarna som orsakats av spekulation, hade varit utlösaren för revolterna i Nordafrika, även om orsakerna till dessa revolter är mer omfattande än bara matfrågan.

Vad som var intressant, var att debattledaren Michele Santoro, den mest radikala av den italienska televisionens alla regeringskritiska programledare, behandlade Tremonti med full respekt. När någon i publiken ville dra upp frågan om Berlusconis sexaffärer, så stoppade Santoro honom med att det inte var frågan denna dag.