Haiti: Har vi inget samvete längre?

Jaques Cheminade, kandidat i franska presidentvalet 2012 och ordförande för EAP:s franska systerparti Solidarité & Progrès gjorde följande uttalande den 25.10:

Vi måste rädda Haiti nu. Skräckscener utspelas där nu efter utbrottet av kolera. Efter jordbävningen gjorde inte de stora länderna på ömse sidor av Atlanten, vad deras samvete krävde att de skulle göra.

Under de fruktansvärda fattigdomsförhållandena, som mer än en miljon hemlösa människor lever under, utan rent vatten, utan toaletter värda namnet och utan hygien, var denna epidemi helt förutsägbar under regnperioden.

Vad måste vi göra idag? Den omedelbara prioriteten måste vara nödhjälp: vattenrening, förbättrad hygien och isolering av de sjuka så gott det går.

Den andra prioriteten är emellertid helt avgörande: ruinerna och bråten måste rensas upp, hus och vägar återuppbyggas och jordbruk och småindustri hjälpas igång för att försörja befolkningen.

Både i USA och Frankrike måste vi, för att åstadkomma detta, omedelbart mobilisera militärens ingenjörs- och sjukvårdstrupper. Vi är skyldiga detta mot en nation som vi ofta har betett oss på ett sätt som är ovärdigt för civiliserade nationer.

I USA har Lyndon LaRouche pekat på, att risken för ett förnyad katastrof på Haiti är ytterligare ett skäl för USA att omedelbart avsätta president Obama, som personligen stoppade LaRouches förslag direkt efter jordbävningen i februari att genföra en massiv återuppbyggnad av Haiti med hjälp av den amerikanska militären. Se uttalandet (på engelska) här

Se EAPTV:s veckorapport den 24.2 2010 här

Modellen för vad USA kunde gjort i Haiti är hur USA under president McKinley återuppbyggde Kuba efter den spanska kolonialismens nederlag där.