Kina och Indien hotar att lämna klimatkonferensen i protest

Kina, Indien, Sydafrika och Brasilien har undertecknat en deklaration om gemensamma icke förhandlingsbara krav på klimatkonferensen i Köpenhamn, och de ska göra ett gemensamt uttåg i protest, tillsammans med Sudan, om kraven inte möts. Deklarationen utformades av Kina och statsminister Wen Jiabao kallade till ett icke föranmält möte i Beijing den 27 nov med den frispråkige indiske miljöministern Jairam Ramesh, Brasiliens presidentrådgivare Marcel Fortuna Biato, Sydafrikas miljöminister Buyelwa Sonija och den sudanske representanten för G77-nationerna, som var i Kina för konsultationer.

Efter mötet betonade Ramesh att deklarationen innehåller en överenskommelse om ett uttåg i protest från Köpenhamns, om det behövs for att skydda deras nationella interessen. "Vi kommer inte att gå ut isolerade. Vi kommer att samordna vår utmarsch ifall mötet går emot ett enda av våra icke förhandlingsbara krav. Vår ingång och utgång kommer att vara kollektiv", sa Ramesh. "Detta GRUNDLÄGGANDE dokument motsvarar helt och hållet Indiens målsättningar och förhoppningar. Vi hoppas att det görs till underlag för diskussionerna på konferensen". Det som är "icke förhandlingsbart", sa han, är att länderna aldrig kommer att acceptera juridiskt bindande utsläppsminskningar; internationell mätning, rapportering och kontroll av minskningsåtgärder eller användandet av klimatförändring som ett handelshinder, rapporterade "The Hindu" söndagen den 29 november.

En källa från den amerikanska kongressen drog slutsatsen av detta för klimatkonferensen: "Detta kan göra det hela till en död bokstav!"