Winnenden-mördaren spelade dödsspel kvällen innan

Det är dags att förbjuda mördarspelen!

Redan i november 2007, efter en serie skolmassakrar som kulminerade med dåden i Jokela skola i Finland 2007, krävde EAP:s ordförande Hussein Askary ett förbud mot våldsamma dataspel av "peka-och-skjut"-karaktär.

Det är ingen slump att alla dessa skolmördare hjärntvättats av våldsamma videospel: Mördaren i Jokela, Pekka-Eric Auvinen, gick bokstavligen från det extremt våldsamma dataspelet Battlefield II till skolan och sköt sju personer (inklusive sig själv). Skolmördaren i Kauhajoki, Matti Juhani Saari, lade upp hotfulla videoklipp av sig själv på YouTube och skrev ett inlägg om en massaker på ett internetforum, innan han själv gick till skolan och dödade elva personer. Seung Hui Cho, som dödade 32 människor på Virginia-Tech-Universitetet 2007 var besatt av skjutspel, i synnerhet Counterstrike. Samma sak gäller "Erfurt-terminatorn" Robert Steinhäuser. Listan är tyvärr mycket längre än så.

Om man hade lyssnat på Askary, och på Schillerinstitutets ordförande Helga Zepp-LaRouche som krävde ett förbud mot dessa mördarspel redan för 10 år sedan, hade man kunnat undvika den senaste i raden av tragedier.

Det har nu blivit känt att den 17-årige Tim Kretschmer, som bl.a. dödade tio skolflickor och tre lärare på Albertville-Realschule utanför Stuttgart, förberedde sig inför massakern med att spela mördarspelet Far Cry 2 hemma på sin dator innan han gick och lade sig kvällen innan. Han hade dessutom chattat på internet om Erfurt-massakern 2002 under sitt alias "Jaws Predator1". På datorn fanns även skjutspelen Counter Strike och Tactical Ops installerade.

Tyska politiker vill förbjuda mördarspelen

Ett flertal tyska politiker har reagerat på folkstormen efter skolmassakern i Winnenden. Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann kräver ett förbud mot våldsamma datorspel. I en intervju med dagstidningen Münchner Merkur sade han att han inte är motståndare till videospel i allmänhet, men att de brutalaste datorspelen är helt oacceptabla och måste bannlysas.

– Vi måste stå upp och ha modet att förbjuda de mest brutala spelen. Det är inte längre en fråga om mediernas och konstens frihet, sade Herrmann.

Även Hans-Peter Uhl, som är kristdemokraternas (CDU) inrikespolitiske talesman i förbundsdagen, manade till snabba och beslutsamma åtgärder för att förhindra att liknande händelser upprepas i framtiden. I en intervju med Thüringer Allgemeine pekade Uhl på hur samhällslivet i allmänhet har urartat, och sade:

– Vi behöver ett förbud mot produktion och spridning av mördarspel, och detta måste vara generellt, oavsett åldersgrupp.

LaRoucherörelsen i Sverige - EAP förväntar sig att alla ansvarsfulla politiker i Sverige kräver samma sak. Om våra politiker fortsätter att blockera försöken att få fram ett sådant förbud, på samma kriminella sätt som man ignorerat varningarna om finanskrisen, gör de sig medskyldiga till att oskyldiga människor mördas nästa gång detta upprepas.

Läs mer om vår kampanj för att förbjuda mördarspelen