Reinfeldts impotensdeklaration försvarar inte sveket mot Saab

"Det är så fruktansvärt lite man kan göra", kved Fredrik Reinfeldt till Dagens industri om Saabkrisen.

Det är klart att den svenska regeringsmakten blir slak sedan bankerna tagit sitt.

Regeringen har öst ut mer än 2000 miljarder kr i garantier och lån i sin protektionistiska orgie för de svenska bankerna, men för industrin finns det ingen protektionism.

Regeringen har därmed med råge spräckt alla budgettak, överskottsmål och stabilitetspakter med EU, men för industrin, kärnkraftsbyggen och infrastrukturinvesteringar finns det inget budgetutrymme, trots att det rör sig om långsiktiga investeringar som kan hållas i en separat kapitalbudget som på Strängs tid.

Regeringen tar ut rekordvinster från sina statliga bolag, men vill inte att använda dem och myndigheterna i en aktiv näringspolitik för att lägga beställningar hos Saab och andra lediga verkstäder. I Trollhättan har man byggt lok förut och Sverige behöver spårtaxi, magnettåg, ny kärnkraft, satelliter osv.

Regeringen straffskattar biltransporter och låter elspekulanter krossa industrier, men vill inte återinföra elregleringens låga priser och befria sig från klimatspöket.

Regeringen låter industrier gå i konkurs i stället för banker, trots att en konkurssanering av bankerna omedelbart skulle återge oss ett fungerande kreditsystem, så att det gick att sälja bilar på kredit igen.

Regeringen gnäller på bankerna månad efter månad för att de inte ger företagen de lån som behövs, trots att de kunde öppna nya "bra" banker som kunde förmedla alla statliga räddningspaket direkt till företagen.

Regeringen låter bankerna plundra sina företagskunder, som nu Mats o Sundqvist i Jämtland, för att lösa bankkrisen på samma sätt som på 1990-talet, trots att en hel statlig utredning, Banklagkommittéen, visade att det går att sätta banker i kris under statlig förvaltning, konkursutreda dem och med statens insättargarantipengar öppna dem igen men utan bankernas berg av dåliga lån (SOU 2000:66).

Regeringen låter bankerna fortsätta missbruka kreditsystemet till sin monstruösa derivatspekulation, trots att det är som Riksbanken trycker pengarna och kan styra dem till investeringar.

Regeringen låter bankerna spekulera mot svenska valutan, trots att Fredrik Reinfeldt i Davos och Anders Borg på varje EU-möte träffat Italiens finansminister Giulio Tremonti och hört hans och Lyndon LaRouches förslag till ett Nytt Bretton Woods och konkurssanering av banksystemet.

Fredrik Reinfeldt (och oppositionen) kommer att gömma sig bakom sin impotensförklaring, ända till de, som vill försvara Sveriges industri, blir tillräckligt rasande på bankernas diktat och rövarfasoner. Då finns hur mycket potens som helst för att rädda Saabfabriken och annan i världsfattigdomen ovärderlig produktionskapacitet.