Frankrike demonstrerar mot EU-fördraget

Trots att Lissabonfördraget ratificerades i Frankrikes nationalförsamling i början av februari, organiserade det spontant grundade Citoyens d’Europe Contre le Régime Illégitime (CECRI) åtta demonstrationer runtom i landet i onsdags (16 april): Aix-en-Provence, Lyon, Paris, Montpellier, Nancy, Nantes, Rennes, Trets och Saint Denis de la Réunion (den sistnämnda är en ö i Indiska oceanen).

Intiativet startade med ett upprop skrivet av en privatperson, Etienne Chouard, som lades upp på internet. Etienne Chouard, som arbetar som lärare i Marseille, spelade tidigare en viktig roll i segern över den senaste versionen av fördraget under Frankrikes folkomröstningskampanj 2005, då det franska folket röstade "nej" till det så kallade konstitutionsfördraget. Då cirkulerade hans kritik av texten på webben och fick en miljon träffar under de veckor då "nej"-rösterna i opinionsmätningarna gick upp från 40% till 55%.

I sitt nya dokument för 2008 manar Chouard folket att ta sig an EU:s "illegitima regim" på samma sätt som östtyskarna gjorde med Honneckers diktatur 1989, då de gick ut på gatorna varje måndag varenda vecka för att fredligt demonstrera ända tills hela befolkningen slöt upp och muren föll.

Demonstrationerna kommer att äga rum varje onsdag framöver i ännu fler franska städer. I Tyskland anordnar ett medborgarinitativ redan demonstrationer i Berlin och Essen.

I Sverige demonstrerar LaRoucherörelsen varje tisdag kl 16-18 på Drottninggatan vid Sergels torg i Stockholm. Läs mer om tisdagsdemonstrationerna här.