Britter bakom uppror i Tibet

Samtidigt som det kinesiska kommunistpartiet har avslutat sin årliga nationella folkkongress i Peking med det nyvalda partiledarskapet, har större destabiliseringsoperationer pågått i Tibet, som ett försök att misskreditera den kinesiska regeringen, som enligt rapporter har varit tvungna att skicka trupper in i Lhasa för att dämpa upproren. Tidigare hade grupper av tibetiska aktivister i Indien blivit stoppade av den indiska regeringen från att marschera över gränsen till Tibet för att protestera mot vad de kallar den "kinesiska ockupationen" av Tibet.

Men att försöka underblåsa en revolt i Tibet är ett slag mot Kinas existens som en nation. Tibet har i århundraden alltid varit en brittisk lekplats. Under kalla kriget hade de anglo-amerikanska underrättelsetjänstnätverken operationer som gick genom Tibet. Tibetoperationen är också en direkt attack mot Kinas President Hu Jintao, som tidigare varit ansvarig för Tibet. Dalai Lama har manat den kinesiska regeringen att upphöra med att använda "brutalt våld" och att inleda en dialog med den Tibetianska "regeringen i exil".

Vita huset har gjort ett uttalande och sagt till den kinesiska regeringen "att respektera Tibets Kultur" och att "ha en dialog med Dalai Lama", en påstådd "religiös ledare" som har spenderat sitt liv med att attackera Kina.

Tibethotet följs av andra rapporter om försök till terrordåd: Ett då ett flygplans besättning hindrade ett försök att krasha ett flygplan från China Southern Airlines som var på väg från Urumqi, huvudstaden i Xinjiang, som är ett centrum för Uighur-minoriteten, till Beijing. Det andra var beslagtagningen av bombmaterial i januari i Urumqi som skulle användas för att störa OS-tillställningarna i Peking.