SJ stödjer byggandet av en snabbförbindelse till Danmark och Tyskland

Enligt Helsingborgs Dagblad har Statens Järnvägar (SJ) uttalat sitt stöd för att bygga en snabbtågsförbindelse till Danmark och Tyskland från Helsingborg till Helsingör och över den framtida bron över Fehmarn Bält till norra Tyskland. Nyheten togs emot med stor glädje på lobbyorganisationen för Europa-korridoren. Denna organisation stöds av regeringar, samhällsgrupperingar och kommuner i Sverige, Danmark och Tyskland och har tryckt på för att bygga en europeisk höghastighetskorridor som skulle binda samman Skandinavien med centrala och västra Europa. Sverige och Danmark är ju redan sammanbundna tack vare Öresundsbron, men det finns ingen snabbtågsförbindelse.

Enligt rapporterna var det förbindelsen till Europa som mestadels fick SJ att aktivt stödja idén. I SJ:s förslag till regeringen på en långfristig infrastrukturutveckling, tänkt att ingå i regeringens planer som måste bestämmas detta år, rekommenderas det starkt att den europeiska sträckan ska ha byggts före 2020. Edvard Lind, chef för extern kommunikation på SJ, sade till Helsingborgs Dagblad: "En ny höghastighetsbana fyller flera funktioner. Dels så kommer det att gå snabbare mellan Stockholm, Helsingborg, Malmö och Hamburg, men det gör ju också att man frigör exempelvis södra stambanan från viss trafik. Då får man mer plats för regionaltrafiken i Skåne, Östergötland och Stockholm."

En ny, betydande faktor som uppmuntrade SJ att stödja planerna är det faktum att Danmark och Tyskland i fjol tog beslutet att bygga bron över Fehmarn, som kommer att knyta samman den danska ön Lolland med den nordtyska ön Fehmarn och vidare till det europeiska fastlandet.

Schillerinstitutet och LaRoucherörelsen i Tyskland, Danmark och Sverige har lett den politiska kampanjen för utvecklingen av ett nätverk av snabbtågskorridorer över hela Europa, och vidare från Europa till Asien och den amerikanska tvillingkontinenten. I Sverige har LaRoucherörelsens parti, Europeiska arbetarpartiet (EAP), varit det enda parti som i de senaste riksdags- och kommunalvalen kampanjat för att bygga kärnkraftverk och snabbgående magnettåg. Vi välkomnar att de andra partierna börjat vakna och bjuder in dem till att gå med i framtidsklubben!