Amerikanska militären föreslår att beväpna Pakistans stamhövdingar, som i Irak

I ett “nytt och hemlighetsstämplat” dokument har amerikanska försvarsdepartmentets Special Operations Command (SOC), i en upptrappning av planen att förinta Pakistan som nation, föreslagit att ett “politikskifte” kommer att ske. USA ska “lista upp” stamhövdingar i gränsområden för att slåss mot al-Qaida och talibanerna, rapporterar New York Times. Som modell för förslaget står, till del, anmärker Times, liknande insatser av amerikanska styrkor för att bekämpa rebeller i Iraks Anbar-provins.

Ett strategidokument som förberetts av SOC:s stab, kallar till utökad amerikansk militär närvaro i Pakistan, där i nuläget endast 50 soldater befinner sig. Strategin vore att direkt finansiera en separat paramilitär styrka bestående av lokala stammar och betala miliser som går med på att slåss mot “extremisterna”. Några element i planen har, enligt Times, redan godkänts, som att träna och utrusta gränskåren, vilken enbart har runt 85 000 medlemmar och rekryteras från gränsstammar. Detta projekt väntar på 350 miljoner dollar i anslag.

Att träna denna gränskår “bekymrar” ännu somliga, enligt Times, då Nato och amerikanska soldater i Afghanistan anklagat gränskåren för att bistå talibanska anfall över gränsen. Planerandet av detta tillvägagångssätt är uppenbarligen mycket “intensifierat” efter det att amiral Eric Olson blev chef för det nya kommandot och diskuterat med Musharraf hur amerikanska militären skulle kunna utöka samarbetet med Pakistan.