Benazir Bhutto kom undan mordförsök

Inom de första tolv timmarna efter sin återkomst till Karachi efter åtta år i exil, kom Pakistans före detta premiärminister Benazir Bhutto undan ett våldsamt mordförsök. Dödstalen för självmordsattentaten har stigit till 136 och mer än 250 skadade (mer än 500 enligt privata TV-kanaler). Endast dagar innan hennes planerade ankomst från Dubai, citerade en ämbetsman från en provinsregering underrättelserapporter att tre självmordsbombare med förbindelser till den protalibanske krigsherren Baitullah Mehsud och till al-Qaida skulle komma att vänta på Benazir Bhutto i Karachi.

Mordförsöket är symptomatiskt för de inbördeskrigiska förhållanden som utvecklats i Pakistan. Benazir Bhutto betraktas som en amerikansk skapelse, som är djupt misstrodd där, i synnerhet hos de islamska militanterna, en sektion av armén och den mäktiga underrättelsetjänsten Inter-Services Intelligence (ISI). Fru Bhutto skyllde attentatet på supportrar till Pakistans avlidne militärhärskare, general Zia ul-Haq. Hon berättade för tidningen Paris-Match att de fortfarande är mycket mäktiga och ser hennes återkomst till Pakistan och hennes löfte att återställa demokrati som ett hot mot deras inflytande.

Mannen som Bhutto inte nämnde, men mycket väl kan ha pekat på, är brigadgeneral Ejaz Shah, regeringsofficeren som utsetts som ansvarig för hennes säkerhet vid ankomsten. Ejaz Shah är före detta officer i Pakistans Inter-Services Intelligence (ISI) och nära vän till Pakistans president, general Pervez Musharraf. Det var Shah som skötte störtandet av den före detta premiärministern Nawaz Sharif i oktober 1999, för att få Pervez Musharraf till makten. Ejaz Shah var, intressant nog, under sin ISI-tid, ansvarig för Usama bin Laden och Mullah Omar, talibanernas ledare.