Vita husets mördarmöten


Det är tisdag förmiddag i Washington. 20 höga spionchefer är på väg till Vita huset. Där skall de möta Barack Obama, USA:s brittiskkontrollerade president och hans antiterroristrådgivare John O. Brennan. Med sig har de listan. Listan på personer som kanske skall dödas med hjälp av drönare, fjärrstyrda flygplan. På listan finns personer som underrättelsetjänsterna anser vara viktiga terrorister, men som man inte kan döda utan att också döda eller skada andra personer som befinner sig i närheten.

USA:s president har bestämt att han själv skall avgöra vilka som anses som så viktiga att grannar, familj eller andra som befinner sig i närheten är värda att offras. För att kunna göra detta har han bestämt att underrättelseanalytikerna som deltagit i sammanställningen av listan -- det rör sig vanligtvis om runt 80 personer -- skall vara tillgängliga on-line vid mötet, så att han själv skall få en uppfattning om vad saken gäller. Sedan är det tummen upp eller ner.

Den 2 september 2012 skulle en drönare användas för att mörda två terroristmisstänkta personer i södra Jemen. Operatörerna tog fel bil och besköt istället en minibuss och dödade 13 helt oskyldiga civila, varav 3 kvinnor och 2 barn.

Den 17 mars 2011 skulle ett rådslag hållas i Datta Khel, norra Waziristan, Pakistan. Ärendet som skulle behandlas var vissa dispyter och konflikter rörande en kromgruva som låg i närheten. Ungefär 40 förtroendemän samlades på ett busstorg och mötet tog sin början. Plötsligt hördes ett surrande från en drönare och sedan small det. Minst två Hellfiremissiler träffade mötesplatsen och minst 42 personer dödades och ytterligare 14 personer skadades. 35 av mötesdeltagarna var lokala ledare utsedda av den pakistanska regeringen. De övriga var regeringstjänstemän, lokala poliser och personer inblandade i konflikten gällande gruvan.

Vad är det som pågår? Det är Obamas terrorpolitik. Det är inte längre tal om att arrestera terrorister och ställa dem inför rätta. Här är det mord som gäller. Och vilka som mördas är inte så noga. I norra Waziristan och i vissa områden i Afghanistan anses alla män mellan 18 och 40 år som stridande och är lovligt byte. Det är mord på avstånd.

En enorm apparat har byggts upp runt de fjärrstyrda flygplanen, som från början endast var avsedda för spaning och som fortfarande mest används för detta. Men i Afghanistan, Pakistan, Libyen, Jemen och Somalia används drönarna som attackflygplan.

Denna politik är endast 10 år gammal. Den första attacken ägde rum i Afghanistan i februari 2002 och sedan i Jemen i november 2002. År 2004 var det Pakistans tur. Mellan juni 2004 och januari 2009, fyra och ett halvt år när Bush var president, skedde c:a 50 anfall i Pakistan. Sedan kom Obama och mellan januari 2009 och augusti 2012, tre och ett halvt år, genomfördes 292 attacker i Pakistan.

Mordapparaten

Mordattackerna utförs av CIA och Joint Special Operations Command. Flygplanen som används är MQ-1 Predator och MQ-9 Reaper. Predator utvecklades ursprungligen för spaning, men har modifierats och är nu beväpnad med två Hellfiremissiler. Reaper är större, ungefär som ett vanligt sportplan men med längre vingar, och är beväpnad med 14 Hellfiremissiler eller 4 Hellfiremissiler och 2 laserstyrda bomber av typen GBU-12 Paveway II.

De opererar från 11 baser som finns i Turkiet, Afghanistan, Qatar, Förenade Arabemiraten, Jemen, Etiopien, Djibouti och Seychellerna. Tidigare fanns också baser i Irak och Pakistan, men deras regeringar stoppade dessa operationer 2011.

Varje plan har en pilot och en sensoroperatör, som inte finns på dessa baser utan för det mesta i USA, och de har kontakt med planen över satellitlänk. Det är bara på basen al-Udeid i Qatar som man kan styra planen.

Flygplanen opererar i grupper om 4. Ett finns i operationsområdet, ett är på väg till basen, ett finns på marken och ett är på väg till operationsområdet. Flygplanens operationsområden kan ligga så långt som 185 mil från basen.

Målen kan vara av väsentligen två slag. Antingen letar man efter en speciell person (kallas "personal strike") eller så letar man efter misstänkt beteende (kallas "signature strike"). Bevakningen av enskilda hus kan pågå i veckor dygnet runt och befolkningen har hela tiden mördarplanen cirklande över sig och de vet att de när som helst kan bli beskjutna och utplånade.

Så ser livet ut i norra Waziristan och delar av södra Jemen. Antalet döda av drönarattacker mellan 2004-2012 beräknas till c:a 4000, varav c:a 700 bevisat oskyldiga civila och bland dessa runt 200 barn.

Detta pågår just nu. Hittills i år fram till den 10 januari har 6 bombningar skett i Pakistan med 40-50 döda. Detta är fredspristagaren Barack Obamas verk.