Panik över nya Sidenvägens framgångar: Kallakrigare startar ny propagandavåg

Frank Gaffney på Committee on the Present Danger ser Kina som det stora hotet efter Italiens anslutning till Belt & Road Initiative.

Efter att Italien i samband med ett besök av Kinas president Xi Jinping som första G7-land formellt anslutit sig till det kinesiska Belt & Road Initiative och därmed till det nya paradigmets vinn-vinn-samarbete, är den västliga eliten tydligen rädd för att alla politiska fördämningar ska brista. De geopolitiska ideologerna aktiverar sina nätverk, för att dra i gång en ny våg av kinafientlig propaganda – inte olikt de senaste årens vågor av rysslandsfientlig propaganda, om vilka det nu har kommit fram att de iscensattes på uppdrag av den brittiska regeringen via det s.k. Integrity Initiative och med hjälp av "kluster" av beredvilliga medhjälpare i länderna som de riktades mot.

På en presskonferens den 25 mars tillkännagav ett gäng neokonservativa ideologer i USA att de hade dammat av den gamla kallakrigsorganisationen Committee on the Present Danger – med rötter ända tillbaka till McCarthy/Truman-eran – nu med siktet inställt på Kina. Galjonsfigurer för satsningen är Frank Gaffney, som beklädde höga befattningar i Pentagon under Reagan-administrationen, och Brian Kennedy från Clairmont Institute och American Strategy Group.

I sin deklaration förklarar dessa herrar att alla krafter måste sättas in på att bekämpa Kina som "en aggressiv totalitär fiende" som "utgör ett existentiellt och ideologiskt hot mot USA och mot frihetstanken". De levererar en hel litania av påstådda hot från Kina, inklusive den löjeväckande anklagelsen att Kina bedriver "kemisk krigföring", eftersom man tillverkar det – receptbelagda men ofta missbrukade – smärtstillande läkemedlet fentanyl och exporterar det till USA. På grundningsmötet presenterade Gaffney en skock likasinnade från det neokonservativa lägret, bl.a. den tidigare flygvapenchefen Thomas McInerny, den tidigare CIA-chefen James Woolsey, Richard Fisher från Hudson Institute, den religiöse fanatikern och tidigare generalen i specialstyrkorna Jerry Boykin m.fl. Den tidigare rådgivaren till Donald Trump, Steve Bannon, är också med på ett hörn. Med sina olika inlägg täckte de in hela spektret av kinafientliga plattityder.

I Europa rasar det också en häftig strid om huruvida man ska ha ett konstruktivt politiskt och industriellt samarbete med Kinas nya Sidenväg, eller rätta in sig i EU-kommissionens blockad. Striden utkämpas för det mesta bakom kulisserna, men i samband med president Xis besök i Italien trängde den ut i offentligheten. Särskilt våldsamt gick det till i Tyskland, där den första TV-kanalen ARD och Bild-Zeitung hävde ur sig grova anklagelser om Kinas påstådda "angrepp på Europa" och pekade ut en företagarorganisation som ser stora möjligheter för tysk ekonomi i ett samarbete med Kina, som agenter för kinesisk geopolitik.

Geraci: Andra länder kommer att följa efter

Den verkliga orsaken till hysterin inom det neokonservativa lägret är det faktum att Kinas ekonomiska uppbyggnadspolitik har fått så stort genomslag att allt fler tongivande krafter även i väst inser att det är mycket intelligentare att hänga på denna uppbyggnadspolitik och profitera på den, än att sitta i ett hörn och tjura, och bara se på hur man ekonomiskt halkar allt längre efter.

Michele Geraci, statssekreteraren i det italienska näringslivsdepartementet som leder landets China Task Force, sa på det asiatiska Boao Forum i den sydkinesiska provinsen Hainan:

– Alla de andra länderna [i Europa] kommer att följa efter Italien och underteckna en avsiktsförklaring, och jag skulle kunna nämna två länder, men jag gör det inte – de är i pipelinen. I verkligheten vill alla europeiska länder vara med i Belt & Road.

– Efterhand kommer flera länder att gå med. De kommer att bli uppmuntrade när de ser att det är positivt och att det inte medför några risker. Sidenvägen finns redan. Den finns i Tyskland, med järnvägen, och kineserna har investerat i många hamnar och företag. Vad är det då som skiljer oss?

– Vi kan konkurrera med Kina, men vi kan också samarbeta, eftersom Kina har storleken, och vi har knowhow och kvalitet.

Besegra geopolitiken med det nya paradigmet

Schillerinstitutets internationella ordförande Helga Zepp-LaRouche var inne på samma tema i sin webcast den 28 mars:

– Avtalen som undertecknades i samband med Xi Jinpings besök är bara början. De hade förberetts sedan lång, lång tid tillbaka, och nu i och med avsiktsförklaringen kommer man att kunna inleda en helt ny fas i det ekonomiska samarbetet, och i forskningssamarbetet.

Om det efterföljande mötet mellan den kinesiske presidenten, Frankrikes president Macron, Tysklands förbundskansler Merkel och EU-kommissionens ordförande Juncker, sa hon:

– Européerna befinner sig helt klart i ett dilemma. De vill inte leva i en unipolär värld, de vill bygga upp en multipolär värld. Och med tanke på de strategiska realiteterna finns det ingen möjlighet att göra det utan att ha en allians eller ett nära samarbete med Kina.

Kina är fortfarandevärldens snabbast växande marknad, Kina är EU:s näst största handelspartner efter USA och för Kina är EU den största handelspartnern. Detta försätter Macron, Merkel och Juncker i ett läge där de inte kan ignorera de ekonomiska fördelarna. Macron har till exempel undertecknat avtal i storleksordningen 40 miljarder euro, bland annat försäljning av 300 Airbus-plan till Kina. Lika viktigt är det avtalade samarbetet mellan Frankrike och Kina inom rymdforskningen, kärnkraftssektorn och andra högteknologiområden, sa hon och fortsatte:

– Jag tänker att det finns något som heter realiteternas normativa kraft, och jag tror att det är det som det handlar om här. För det står helt klart att utan samarbete med Kina har Europa ingen framtid.

– De geopolitiska krafterna, betonade hon, måste besegras och ersättas med en politik för samarbete kring ett nytt paradigm mellan alla länder på den här planeten, om vi inte vill förinta varandra.

Hon påminde i det sammanhanget om att hennes mans namn mer än något annat är förknippat med detta nya paradigm, och uppmanade alla att ställa sig bakom uppropet till president Trump att rentvå Lyndon LaRouche, "eftersom det är en förutsättning för att människor verkligen ska kunna fördjupa sig i de oerhört vackra idéer som han tog fram, och som var orsaken till att han angreps så massivt."

Alexander Hartmann
hartmann@eir.de

Uppropet till president Trump att rentvå Lyndon LaRouche kan läsas och undertecknas här:
https://action.larouchepac.com/petition_exonerate_larouche?recruiter_id=139893

Läs mer på: http://larouche.se/artikel/stoppa-europas-quot-sjalvmordspakt-quot-med-nykonservativa-krigsivrare-0

och

http://larouche.se/artikel/italiens-samarbete-med-nya-sidenvagen-visar-vagen-till-framtiden-for-europa