Monitor med Fysisk ekonomi, maj 2016

Innehåll:
1. Ledare: Monarki - oligarki - hierarki
2. Blir Obamas nästa krig världskriget?
3. Saudiarabien inför rätta!
4. Warren Buffet varnar igen för derivatbomben
5. Världslandbron tema för Schillerinstitutets Manhattankonferens
6. Vägen vi tillryggalagt och den framför oss
Fysisk ekonomi, maj 2016:
7. BRIKS på väg lösa syriska flyktingkrisen
8. Jemengrupp högläser Sidenvägsboken varje vecka
9. Nya Sidenvägen når Lyon
10. Hussein Askary huvudtalare på sidenvägsseminarium
11. Vostotjnyj-kosmodromen invigd
Tryck Monitor (pdf)

Tryck Fysisk ekonomi (pdf)

Monitor, maj 2016:

1. Ledare: Monarki - oligarki - hierarki

I dagarna firade två monarker födelsedag. Vårt svenska statsöverhuvud har fyllt 70 och HM drottning Elizabeth II 90 år. Då bägge så länge troget verkat i sina klassfränders intresse har de även gjort sig förtjänta av öknamnet oligarker. Oligarkin är hjärtat i det imperium som i dag går under namnet globalisering och går ut på att alla jordens människor under vapenhot måste inordna sig i den hierarki som toppen utarbetat.

Klara exempel på den toppstyrda världsordningen är Libyen och Ukraina, vars regeringar imperiet helt sonika ansåg sig ha rätt att byta ut med våld, liksom förslagen till handelsavtal mellan EU och USA resp. USA och Asien, där en företagsdomstol i USA ska ha rätt att köra över alla länders demokratiskt beslutade lagar.

Vladimir Putins Ryssland och Xi Jinpings Kina (samt alla länder och partier öppensinnade till dessa) är under angrepp från nästan enig västerländsk politiker-, akademiker- och journalistkår, för att de vägrar inordna sig i nämnda hierarki. De viker inte ens för de dragna kärnvapnen.

Långtifrån alla i Sverige och Västvärlden sympatiserar med det imperium drottning Elizabeth II tronar över men skräms dock till lydnad av hennes skoningslösa väpnade ordningsmakt, som Obama och IS. Rädslan för Obamas kärnvapen och den oförutsägbara terrorismen får eunuckerna till opposition att rätta sig i leden och, om inte stämma in i stridsropen efter ryskt och kinesiskt blod, åtminstone tiga stilla och skriva under handelsavtal med USA och värdlandsavtal med Nato.

Endast i Ryssland, Kina och deras alternativa världssamfund BRIKS återfinns både modet, insikten och resurserna att bjuda till ett motstånd utöver det teoretiska och intellektuella - både militärt mot IS och ekonomiskt genom Nya sidenvägen.

Receptet är enkelt. Putin och Xi åberopar FN-stadgan om alla länders självbestämmanderätt, som vi alla skrivit på. Detta är anledningen till att Nato måste låta islamister eller annan tredje part inledningsvis sköta krigandet i form av "färgglada revolutioner", då officiella anfallskrig vore alltför uppenbart folkrättsbrott.

Brott är det dock likväl och ett av de mest kända, World Trade Center den 11 september 2001, kan nu bli det rättsfall som kriminaliserar Obamas stöd till saudiska kungahuset och därmed även till dess överordnade brittiska.

2. Blir Obamas nästa krig världskriget?

Onsdagen den 24 april startade USA:s president två nya krig. Libyens nya "FN-stödda" ickeregering ledd av premiärminister Fayez al-Sarraj har genomfört sitt uppdrag. Al-Sarraj har med stort besvär placerat sig i några regeringsbyggnader i Tripoli omgiven av muslimska brödraskapets fientliga miliser. Trots att ingen av de två andra motstridiga regeringarna i Libyen stöder honom har han installlerats och erkänts av Västvärlden och nu bett italienske premiärministern Renzi om hjälp från Europa "att skydda oljefälten". Al-Sarrajs krav på en invasionsarmé kom just när Obama besökte Europa och den 25 april skulle träffa de pressade europeiska ledarna Cameron, Merkel, Hollande och Renzi.

Obama använde detta planterade uttalande från den planterade premiärministern al-Sarraj för att kräva Natoinsats till "svar". Nu förbereds en sådan militär insats för att genomföra en andra fas i Obamas slakt av libyer samtidigt som Sverige, vars flygvapen deltog i första fasen, planerar sluta ett värdlandsavtal med den organisation som bär ansvaret.

Även om kriget i Syrien knappast kan kallas för "nytt", då Obama och hans medbrottslingar under fem år tagit hjälp av saudiska terrorister för att fälla Bashar Assads legitima regering, så gjorde Obama den 25 april detta krig officiellt till en amerikansk invasion när han beordrade 250 amerikanska soldater att gå in i Syrien och ansluta sig till de 50 som redan finns där. Tre hundra soldater som oinbjudna skickas in i ett annat land av en president, som har en politik att avsätta eller döda dess statschef, kan bara kallas invasion. Detta kom samtidigt som den saudiskledda oppositionen lämnade fredssamtalen i Genève, genomförde nya militära angrepp på Aleppo och hotade att helt bryta vapenvilan.

Dessa två nya krig kommer samtidigt som Obama flyttar världens starkaste miltärmakt allt närmare de ryska och kinesiska gränserna. Förevändningen är den absurda anklagelsen att det fattiga Ryssland skulle vara på väg att invadera Natoländerna i Baltikum och Europa, resp. att Kina gör anspråk på några obebodda öar i Sydkinesiska havet.

Dessa aktioner i Syrien, Europa och Östasien har satt USA i ett konfrontationsläge öga mot öga med Ryssland och president Putin. Felsteg kan nu utlösa ett kärnvapenkrig. Flera ledande strateger i Väst, såsom USA:s förre försvarsminister Perry, anser att världen befinner sig i en kärnvapenkrissituation värre än Kubakrisen. Om inte Obamas mördande framfart stoppas omedelbart kommer han lyckas dra in hela världen i krig.

Möjlighen att omedelbart stoppa Obama är den fråga som drar förstasidesrubriker nu i amerikanska ledande media. Det är frågan om Obamas mörkläggning av utredningarna om det värsta terrordådet i amerikansk historia den 11/9 2001 då nästan tre tusen amerikaner dödades. Ropen dånar nu på att 28 hemligstämplade sidor från en kongressrapport skall offentliggöras, där det enligt uppgift klart framgår att saudiska regeringstjänstemän och ambassaden hjälpte flygplanskaparna före terrordåden. Dessa uppgifter sätter hela kriget mot terrorismen i helt ny dager. Obamas mörkläggning har gjort honom medansvarig i dessa terrordåd och han kan och bör därmed flyttas från Vita huset till fängelset! När det överhängande kärnvapenkrigshotet avvärjts måste åtalen sedan riktas mot andra medansvariga i Bushadministrationen, FBI, CIA, liksom i de saudiska och brittiska regeringarna för det katastrofalt felriktade kriget mot terrorismen!

I senaste världskrigets slutfas 1944-45 gjorde de allierades regeringar med rätta bedömningen att Sverige inofficiellt stått på nazisternas sida. Denna gång handlar det inte bara om vilken sida svensk socialdemokrati väljer i kampen mot tidens blodtörstigaste spöken. Oavsett vilka åsikter man har om eller känslor man hyser för personerna Barack Obama, drottning Elizabeth II eller Vladimir Putin är dagens sanning att det läge Nato och EU nu försatt oss i leder till undergång, vare sig de vinner eller förlorar. Antingen alltfler fortsatta eviga småkrig eller ett allt förintande världskrig.

Sanningen om terrorn är det bombbälte Obama i snart åtta år försökt dölja under kavajen och hotat ta med sig oss alla. Han är dock nära att avslöjas.

(Texten ovan delades också ut som flygblad i Stockholm till demonstrationstågen på 1 maj)

3. Saudiarabien inför rätta!

Tio dagar innan USA:s president Barack Obamas resa till bundsförvanten Saudiarabien den 20 april rapporterade nyhetsmagasinet CBS 60 Minutes om de hemliga "28 sidorna", från utredningen av terrorattackerna den 11 september 2001, vilka handlar om det saudiska deltagandet i och stödet till attentaten. Reportaget dokumenterade också Vita husets försök, under både Bush och Obama, att mörka denna saudiernas roll.

En rad kända och ärrade veteraner från säkerhets- och underrättelsetjänster intervjuades i reportaget, bla fd CIA-chefen Porter Goss, fd marinministern John Lehman och fd senatorn Bob Graham, vilka alla kräver att de 28 sidorna offentliggörs. Tim Roemer, fd kongressledamot som var med och utredde attackerna, pekade ut förre CIA-chefen Robert Mueller som en av nyckelfigurerna i mörkandet av Saudiarabiens roll.

Obamas medskyldighet i mörkandet uppfyller mer än nog kriterierna för omedelbar riksrätt. 60 Minutes reportage har legat redo att sändas i månader men det faktum att det visas tio dagar före Obamas resa till Saudiarabien, där han ska träffa gulfstaternas ledare, är uttryck för att allt fler ser att Obama är ett verktyg åt brittiska kungahuset och dess saudiska bödlar och att USA:s överlevnad är i fara så länge han sitter kvar.

Senatorn Kristen Gillebrand, demokrat, krävde i reportaget att Obama häver hemligstämpeln. Hon har läst sidorna och menar att anhöriga till offren i attackerna också förtjänar att få läsa dem innan presidenten flyger till Mellanöstern. "När presidenten träffar saudiska ledningen och kungafamiljen vore det enligt min mening på sin plats att dokumentet offentliggörs innan presidenten reser, så att de kan diskutera vad som står i dokumentet", sa Gillebrand till CBS.

Demokraternas ledare i Representanthuset Nancy Pelosi kräver nu också att de 28 sidorna offentliggörs.

Rapporteringsvågen om skandalen, att 28 sidor legat inlåsta i ett hemligt kassaskåp i 13 år, pågår än och de gamla motionerna i Kongressens bägge kamrar som kräver att hemligstämpeln hävs får nytt liv.

Nyhetssidan Daily Beast gör en viktig poäng av fd senatorn Bob Kerreys intervju i reportaget, att saudierna ljuger när de hela tiden hävdar att utredningen av 11 september-dåden friat dem från alla anklagelser: "Det är sedan länge hög tid att någon fördömer saudiernas roll i främjandet av extremismen. Här finns inga hemligheter. Det är något som alla vet pågår men få vågar lägga sig i. Kastar man ljus över denna sedan länge pågående beskyddarverksamhet oroas måhända en del men det skulle också kunna bryta en mycket ond cirkel", skriver Daily Beast.

Pressen på Obama och den anglosaudiska apparat som sedan 15 år skyddar honom och Bush har nått en kritisk nivå och han försöker nu vinna tid. Vita husets svar till CBS var: "Prövningen av en deklassificering pågår och regeringen hoppas kunna avsluta den innan slutet på herr Obamas mandatperiod".

Bob Graham som ledde utredningen av terrorattackerna, och sedan dess tillsammans med LaRoucherörelsen lett kampanjen för att släppa de 28 sidorna, berättar att regeringsrepresentanter ringt honom den 12 april och sagt att deklassificeringen kommer vara avslutad om "en till två månader".

Graham och hans medarbetare på internetmagasinet FloridaBulldog (tidigare Broward Bulldog) har också anmält mörkandet av saudiernas roll åberopande Lagen om informationsfrihet (Freedom of Information Act - FOIA). De välkomnade CBS reportage men påpekade att det finns än många fler dokument om saudiska regeringens roll i 11 september-attackerna som måste offentliggöras.

Särskilt informationen om en saudisk familj som bodde i Sarasota, Florida med nära band till kaparna bör släppas. I det fallet står FBI i centrum, vilka här försöker mörka. FBI visste men meddelade varken Kongressens utredningsutskott eller utredningskommissionen att den välbeställda saudiska familjen plötsligt lämnat landet två veckor innan attackerna och innan dess haft flera av kaparna på besök. FBI hävdade sig först inte känna till familjen al-Hijjis band till terroristerna men fick sedan fart att diskreditera sina egna observationer när dessa kom till allmän kännedom genom Florida Bulldogs FOIA-anmälan.

Kommer 11 september-offren få rättvisa? Inte om Obama får bestämma. Avslöjandena är pinsamma för honom och han är under stor press från kraven från hela det politiska spektrat att släppa de 28 sidorna. Det fick CIA-chefen John Brennan att säga ifrån, att de censurerade sidorna aldrig skall publiceras eftersom de innehöll felaktigheter om Obama, som behöver saudierna på sin sida i en rad mordiska, förödande och pågående krig - Irak, Libyen, Syrien, Jemen. Saudiska regeringen fördömde genast reportaget och tydliggjorde att Wahhabitmonarkin inte uppskattar sådana avslöjanden.

Obama kallade visserligen libyenkriget för "sitt största misstag" i en intervju men det är rent hyckleri, då han samtidigt håller fast vid precis lika brottsliga krig i Syrien och Jemen.

Detta ger dock amerikanska Kongressen möjlighet att avlägsna honom från makten, vilket är enda säkra möjligheten att få slut på krigen i Sydvästasien och förhindra att Obama hamnar i krig med Ryssland och Kina.

Det är också ett tillfälle att beröva brittiska imperiet makten, vars underrättelsetjänster kontrollerade saudiernas wahhabitiska kungahus från första början och styr det till dags dato, liksom de styr Obama.

4. Warren Buffet varnar igen för derivatbomben

På årets bolagsstämma den 30 april för sitt Berkshire Hathaway varnade megaspekulanten Warren Buffet för att derivaten fortfarande är en potentiell "tidsinställd bomb" på finansmarknaderna. Dessa bolagsstämmor i Omaha i delstaten Nebraska kallas "Kapitalisternas Woodstock" och det var på en fråga om derivatriskerna i Berkshires portfölj som Buffet svarade att derivatexponeringen i stora banker fortfarande är "en stor fara" om det uppstår en diskontinuitet på finansmarknaderna.
- Det fortfarande en tidsinställd bomb i systemet, sa han som tidigare beskrivit derivat som "ett finansiellt massförstörelsevapen".

Om att hans företag skulle investera i de stora bankerna sa han:
- Om man tar de 50 största bankerna i världen, skulle vi inte ens tänka på åtminstone 45 av dem.

Detta kunde man inte läsa om i Affärsvärldens rapport från denna stämma, utan fick gå till det kommunistiska Kinas Folket dagblad den 1 maj för att läsa. Derivaten är den känsligaste frågan i hela det internationella banksystemet. Det var den faktor i finanskrisen 2008 som växlade upp krisen till global nivå och blixtsnabbt spred krisen till motparter på alla möjliga marknader i världen. Efter det så har derivatbubblan vuxit ytterligare till ca två tusen biljoner dollar [eng: två quadrillions]. I Sverige är bara de fyra storbankerna med sina tillgångar inklusive derivaten mer än 100 biljoner kr, dvs 27 gånger Sveriges BNP. Värst ute i Europa är Deutsche Bank med sina 50 biljoner euro i derivatkontrakt och har av förlusterna tvingats till stora nedskärningar. Även om bankerna hävdar att derivatpositionerna i mycket tar ut varandra bär derivatbubblan med sina enorma kontrakt, just sådana risker som Buffet talar om.

Den katastrofala systemrisken med derivaten som Buffet talar om är precis det som hotar nästan varje företag i Västvärlden, speciellt de små och medelstora företag som inte kan vara sina egna banker. Med den nya bankkrishanteringslagen som infördes i början på året i hela EU, inkl. Sverige, skyddas i första hand just denna ohyggliga derivatbubbla. Följden är att banker kommer lasta nästa kris på sina företagskunder och andra större insättare genom att beslagta deras banktillgodohavanden precis som bankerna gjorde på Cypern 2012. Enligt denna Cypernmodell skyddas de "systemviktiga" institutionerna av de största internationella bankerna och den extremt känsliga derivatmarknaden. När dessa gökungar fått sitt, tillsammans med stora långivare som engageras för att rekonstruera krisbanken och hålla dess bubblor av derivat m.m. flytande, återstår i stort sett förutom det lilla aktiekapitalet främst de företag och privatpersoner som har pengar i banken, liksom staten som får betala nästan hela skyddet av bankkontobelopp under 100.000 euro.

Buffet försöker leva med derivathotet och kan säkert klara sig även om det blir en stor smäll, men vanligt folk måste kunna lita på banksystemet. Den enda säkerheten för att inte bankernas värsta spekulationsverksamhet derivaten skyddas med Cypermetoder är att bankerna bryts upp så att värdepappershanteringen med derivaten skiljs bort från den vanliga affärsbankdelen med kontohantering och företagsutlåning. Skall samhälle och näringsliv räddas från att krossas under derivatbubblan måste en sådan bankdelning börja genomföras omedelbart i Sverige.

5. Världslandbron tema för Schillerinstitutets Manhattankonferens

"Att bygga en världslandbro är att förverkliga mänsklighetens sanna humanitet" var temat för Schillerinstitutets internationella konferens i New York den 7 april 2016.

Konferensen visade vägen för hur USA skulle kunna befria sig från både sin förstörande geopolitik och sin industrikollaps för att återvända till sin traditionella identitet som produktiv nation. Under den 15 timmar långa konferensen deltog 300 personer från olika delstater i USA och ett dussintals asiatiska, afrikanska och europeiska länder.

Helga Zepp-LaRouche höll ett omfattande och inspirerande öppningstal. Det centrala temat var nödvändigheten av att samarbeta för mänsklighetens gemensamma målsättningar. Frågan om att lösa flyktingkrisen i Sydvästasien, Nordafrika och Europa med "en Marshallplan för Sidenvägen".belystes ingående

Lyndon LaRouche, som i årtionden lett kampanjen för en sådan paradigmförändring, deltog med ett videoinspelat bidrag och besvarade sedan via Skype många frågor från publiken. I sina svar återkom han ständigt till betydelsens av det individuella tänkande som kan upptäcka principer för att möjliggöra mänskligt framåtskridande. Albert Einstein är ett utmärkt exempel på dessa genialiska egenskaper.

Under förmiddagen talade bl a USA:s förre justitieminister Ramsey Clark. Han pläderade engagerat mot krig.

Den kinesiske journalistprofessorn Li Xiguang från Tsinghuas universitet redogjorde med hjälp av många bilder för Kinas Sidenvägsprojekt "Ett bälte, en väg".

Den egyptiske generalkonsuln i New York, Ahmed Farouk visade entusiastiskt hur Egypten byggde den nya Suezkanalen på rekordtid och hur projektet finansierats av egyptiska medborgare. Generalkonsuln visade stolt en film om projektet och förklarade även innebörden av de tre utvecklingszoner som ska byggas runt kanalen. Publiken lyssnade med blandade känslor. Man drog sig till minnes de tidigare storprojekten i USA: t ex Hoover-dammen, utvecklingen av Tennesee-dalen osv. och beundrade Egyptens i smärtsam medvetenhet om att det inte finns något jämförbart projekt i dagens USA.

Konferensens andra del inleddes av Kesha Rogers från den amerikanska LaRoucherörelsen. Hon uppmanade alla att aktivt arbeta för att ändra på detta. Den amerikanska rymdforskningsmyndigheten Nasa måste återknyta till sin storhetstid och bli ett redskap för en ny renässans.

Tom Wysmuller, som arbetat för Nasa, talade på temat "Varför bemannade rymdfarter?" och dr Feng Hsu om solforskning.

Det hela avslutades med en ovanlig kulturell dialog. Italienska bel-canto sånger, tyska Lieder och en dikt av Tagore som framfördes sjungande. Klassisk kinesisk musik spelades på traditionella kinesiska stråkinstrument.

Två föredrag hölls: Professor Ben Wang från Kina talade om "Enheten mellan kalligrafi, poesi, måleri och musik i kinesisk konst".

Den kända italiensk-amerikanska sångpedagogen Carmela Altamura talade om "Verdis operor och rörelsen som enade Italien".

6. Vägen vi tillryggalagt och den framför oss

Styrelseordföranden för sydafrikanska kärnkraftstillverkaren Nuclear Africa dr Kelvin Kemm skickade följande hälsning till Manhattankonferensen:

Nyligen rapporterade forskare om sannolika bevis för gravitationsvågor, vilket välkomnas som stor prestation och som har betydande konsekvenser för förståelsen av universum. Otroligt är också att Albert Einstein redan för hundra år sedan förutsagt gravitationsvågor. Än en gång har han alltså fått rätt.

Einstein varnade för att i sitt tänkande förlita sig på sk "sunt förnuft". Det "sunda förnuftet" är enbart en samling fördomar och missförstånd som man skördar fram till ungefär sitt 18:e levnadsår. Det är mycket bättre att tänka efter ordentligt.

Vad är nu "sunt förnuft"? Man hör nästan dagligen folk åberopa det. Sunt förnuft innebär att hitta det närliggande svaret på ett skenbart uppenbart problem, utan att behöva titta längre än näsan räcker.

Mikael säger till Peter: "Gå och köp en limpa". Peter går till affären runt hörnet och köper en limpa. Han kommer tillbaka och ger den till Mikael. "Nej", säger Mikael, "jag menade en med körsbär och russin i och solrosfrön på". Peter svarar att ett så speciellt bröd inte finns runt hörnet, utan då måste man hitta ett specialiserat bageri - en något svårare uppgift.

Hos vem ligger felet här? Skulle Mikael ha formulerat sig precisare eller skulle Peter ha frågat precisare innan han gick?

Här i Afrika upplever vi scenariet ofta på internationell nivå. Ständigt träffar vi folk från länder i "första världen" som menar sig veta precis "vad Afrika behöver". Väldigt få frågar dock afrikanerna själva vad de behöver.

Här i Sydafrika gör det oss ingenting att åka 10 eller 20 mil till ett möte. I Europa kan sådana avstånd innebära att man hamnar i utlandet. Förhållandena i Afrika är annorlunda.

Jag var nyligen inbjuden att tala på en konferens i Sydafrika arrangerad av radikala gröna extremister. Högst sannolikt ville de att jag skulle föredmjuka mig offentligt men det fungerade inte. Representanter från ett dussin afrikanska länder var närvarande som bjudits in och uppenbarligen inte visste vad som väntade dem. Vid ett tillfälle skulle en schweizare och en tysk tala efter varandra.

Schweziske talaren lät den chockade publiken veta att Schweiz "gått för långt" i modern utveckling. Tvärtom gör man rätt i Afrika, där man lever i harmoni med landet och Moder Jord. Det är bra att afrikanska kvinnor vandrar till floden för att hämta vatten och sedan bär det hem i krukor på huvudet. Det är underbart att se hur männen plöjer jorden med träplog och oxar i stället för dessa hemska miljöfarliga traktorerna.

Tysken presenterade sin lösning på strömförsörjningen av afrikanska byar: Ett bilbatteri i en trälåda med en solpanel i och på lådan en glödlampa. Idén var att hemmafrun tar ut lådan varje morgon och låter den stå i solen för att laddas upp. När solen går ned tar hon sedan in den och glödlampan kan ersätta stearinljuset.

Dessa europeiska besökare, dessa "planeträddare" presenterade lösningar som ligger det "sunda förnuftet" nära, hur de föreställt sig afrikanernas tankar och önskemål. Närvarande afrikaner, däribland undertecknad, uppfattade dock föredragen som en oerhörd förolämpning.

Det talas om att bygga en ny sidenväg för att ta itu med ett visst spektrum av världens problem. Hur vore det då att bygga en ny elfenbensväg för att ta itu med de afrikanska problemen genom ett anpassat omställt spektrum? Förr kom ju européer till Afrika och dödade en massa elefanter inför chockade infödingar. De skar sedan ur elfenbenet och åkte hem för att sälja det de facto stulit. Detta var den gamla elfenbensvägen för över ett sekel sedan. Denna masslaktens era gick ungefär samtidigt till ända som Einstein förutsade gravitationsvågorna.

Elfenbenshandlarna använder sitt "sunda förnuft". De tänkte att: "Vi hämtar det värdefulla elfenbenet med våld och säljer det i Europa". Till skillnad mot dessa tänkte Einstein efter ordentligt - långt in i framtiden, så att säga.

Folk på den mörka kontinenten vill ha ljus, men inte från en trälåda, utan från kärnkraftverk!

Vi vill uppleva att ett dussin nya städer uppstår i Afrika som nutida versioner av London, New York, Paris och Berlin.

I New York samlas nu kloka huvuden för att rådgöra om utmaningarna med att bygga en världslandbro. För detta måste man befatta sig med mänskligheten som den verkligen är.

Dessa kloka huvuden kan lätt bygga landbroar, broar över vatten, broar genom djungel - alla broar man kan tänka sig.

Jag önskar lycka till och mycket nöje. Sann framgång både entusiasmerar och roar.

Fysisk ekonomi, maj 2016.

7. BRIKS på väg lösa syriska flyktingkrisen

Det är Ryssland, Kina och Indien som är på väg att lösa Syriens flyktingkris, medan Europa vänder sig till Turkiet trots att landet eldar på krisen genom att hjälpa IS, al-Nusra och andra terrorister föra kriget mot Syrien. Trots att vapenvilan är mycket instabil och kriget fortsätter mot terroristerna så har syriska regeringen försökt dra igång planerna för en återuppbyggnad av landet. Återuppbyggnad är, tillsammans med en seger mot terrorn, det enda som verkligen kan lösa flyktingkrisen genom att syrier får den säkerhet och försörjning som gör att de kan stanna resp. flytta hem.

Den ställföreträdande generaldirektören för den Syriska investeringsmyndigheten dr Inas al-Omawi planerar, enligt en artikel från den syriska nyhetsbyrån SANA, att hålla en internationell återuppbyggnadskonferens för att diskutera samarbete på både kort och medellång sikt för gemensamma projekt i det krigshärjade landet. Man har vänt sig till BRIKS och har redan omfattande diskussioner med ryska och kinesiska myndigheter.

Schillerinstitutet har betonat att det behövs en återuppbyggnadsplan för att att samla alla syrier kring en vision för en gemensam framtid för att kunna skapa försoning och få slut på striderna. Schillerinstitutet har föreslagit att det bästa sättet att göra detta är att integrera Syrien och dess grannar i dynamiken kring bygget av Nya sidenvägen.

Nu har Kina utnämnt det särskilda sändebudet för Syrien Xie Xiaoyan. Han har den 27 april intervjuats i efter diskussioner i Moskva av ryska UD:s särskilda sändebud för fred i Mellanöstern Sergej Versjinin. Xie sa:
- Kina ställer sig positiv till att delta i återuppbyggnaden av Syrien efter kriget och vi är redo att samarbeta med Ryssland och andra relevanta parter.

Syrien och Ryssland har, i samband med den syriske premiärministern Wael al-Halqis besök i Moskva, redan gjort avtal värda 850 miljoner euro för att återuppbygga infrastrukturen. Man började också en diskussion om möjligheten för Syrien att gå in i ett frihandelssamarbete med den Eurasiska ekonomiska unionens frihandelszon.

Indien har också ett stort projekt för återuppbyggnad av Syrien, nämligen stålverket i Hama. Det framkom vid ett möte mellan den syriske premiärministern och chefer för det indiska företaget Apollo International. Stålverket skall smälta metallskrot och tillverka armeringsjärn och andra stålvaror nödvändiga för återuppbyggnaden. Mycket av det indiska företagets nya maskinutrustning har redan kommit fram till Syrien.

Det innebär att alla de tre stora BRIKS-länderna är igång med Syriens återuppbyggnad. Även Sydafrika är aktivt i Syrien och har upprätthållit sin kontakt och sin ambassad genom hela kriget.

Det ligger i allra högsta grad i Europas intresse att stödja BRIKS strategi att dra in Syrien och dess grannar i sidenvägspolitiken. Endast så kan freden säkras och emigrationensproblemet lösas.

8. Jemengrupp högläser Sidenvägsboken varje vecka

En särskild rådgivningsgrupp för "Koordinering med BRIKS" har bildats i Jemen. Gruppen har startat möten för att högt läsa upp hela EIR:s Sidenvägsbok "Den Nya Sidenvägen blir Världslandbron" på arabiska. Fyra poeter deltar i högläsningen som sker i Jemens huvudstad Sanaa mitt under Saudiarabiens och dess allierades (inkl. Storbritannien och USA) pågående bombkrig.

Högläsningen har efterhand blivit nationella högtidsstunder med deltagande av ministrar, universitet, intellektuella, affärsmän, ideella organisationer och ledande nationella media. Trots bomberna har gruppen förra veckan låtit trycka tusen exemplar av Sidenvägsboken, varav några högtidligen överlämnades som gåva till ministrar och andra framträdande personer vid den åttondende läsningen den 10 maj. På väggen i lokalen hade man satt upp en stor banderoll med kartan över Världslandbron och med bilder på bokens framsida resp. på Kinas president Xi jinping.

EAP:s partiledare Hussein Askary, som är medförfattare till boken och översättare till arabiska, har flera gånger talat till dessa möten på video. Han berättade om kinesernas initiativ för att bygga den Nya sidenvägen, som Schillerinstitutets ordförande Helga Zepp-LaRouche kallat "historiens största freds- och utveckingsprojekt". Askary berättade om hur Schillerinstitutet och Kina tillsammans arbetat med projektet åtminstone sedan 1996. Han beskrev också de tre huvudpelarna i den Konfuciusbaserade kinesiska filosofin bakom Nya Sidenvägen: Kärlek, harmoni och ömsesidig välgång. Och att dessa är diametralt motsatta det nuvarande destruktiva och inhumana angloamerikanska systemet.

Kommunikationsminister Muslih Muhsin al-Azir hyllade på mötet de historiska förbindelserna mellan Jemen och Kina, som går tillbaka till den förislamiska perioden och Kinas stöd till Jemens folk sedan den republikanska revolutionen den 26 september 1962. Kina, berättade han har hjälpt Jemens utveckling på många sätt så att alla jemeniter har dragit nytta av det, särskilt genom bygget av motorvägen mellan Sanaa och Hudaida. Al-Azir betonade vikten av att förbättra de goda relationerna med Kina och hyllade Rådgivningsgruppen för koordinering med BRIKS för sitt arbete för att förbättra samarbetet med vänligt sinnaade nationer som Kina.

Vid de föregående högläsningarna har man gått igenom Lyndon LaRouches fysiskekonomiska metoder att mäta ekonomisk utveckling. Efter diskussionen om kärnkraftens betydelse, uttalade sig viceministern för elektricitet och energi dr Hareth al-Amri att Jemens regering kommer att återuppta sitt kärnkraftsprogram som övergavs på 1990-talet.

Mediabevakningen av dessa högläsningar har varit konstant och intresset för Nya sidenvägen både till lands och till sjöss och dess förbindelser till Jemen väckts massivt i landet. Förståelsen har väckts för den Nya sidenvägens idé och för visionen om en återuppbyggnad efter det massivt ödeläggande kriget, där saudiska bombplan, beväpnade med de modernaste brittiska och amerikanska vapnen, systematiskt har förstört samhälets infrastruktur och den existerande industrin för att tvinga landet på knä inför det brittiska imperiets makt. Men det har inte skett och de jemetiska patrioternas högläsning, i den alltjämt fria huvudstaden Sanaa, har blivit en källa till hopp för det jemenitiska folket som betalat ett högt pris för detta sataniska geopolitiska krig.

För tillfället pågår fredsförhandlingar i Kuwait mellan den patriotiska Sanaa-baserade regeringen och den saudistödda exilregeringen som också FN ställt sig bakom. Det rysk-kinesiska ansträngningarna för att få slut på kriget och återuppbygga Syrien påverkar också förhandlingarna i Kuwait. Olika parter trycker nu på från alla håll för att få slut på striderna och återuppta den fredliga politiska process som utvecklades väl innan saudierna saboterade den i mars-april 2015.

Hur än dessa förhandlingar slutar, och vilken regering som än kommer ut av dem, så kommer den att ta in de idéer som finns EIR:s Sidenvägsbok och de visioner jemeniter har skapat efter att ha läst boken. Det kommer att vara en del av grunden för en verklig återuppbyggnad av landet och ge fred och utvecklng till den nuvarande och de framtida generationerna. Kina, Ryssland och Indien kommer att behövas med sitt stöd och inflytande, eftersom Jemens öde kommer att ha en stort bdetydelse för hur den Nya sidenvägen kommer att kunna utvecklas.

9. Nya Sidenvägen når Lyon

Från Wuhan till Lyon: Den 21 april ankom det första godståget från den kinesiska staden Wuhan i Lyon, tidigare Europas viktigaste handelsstad för kinesiskt siden. Tåget tillryggalade 1130 mil på 15 dagar. Det gick genom Kasakhstan, Ryssland, Vitryssland och Polen till Duisburg och fortsatte därifrån till Lyon längs Rhone, en sträcka som går genom Frankrikes näst största befolkningsområde.

I de 42 containrarna levererades elektriska och mekaniska varor samt kläder. På återvägen till Wuhan i centrala Kina var tåget lastat med franska jordbruksprodukter. I Wuhan ligger bl a ett av världens största stålverk. En tredjedel av Frankrikes investeringar i Kina går till Wuhan. Där har Frankrike byggt ett högsäkerhetslaboratorium för virusforskning (enligt samma principer som P4-labbet i Lyon).

Lyonregionen har traditionellt många anknytningar till Kina. Där arbetar idag drygt 30 000 kineser. 1921 grundade staden det första kinesiska universitetet utanför Kina.

Sträckan Wuhan-Lyon planerades och samordnades gemensamt av den kinesiska speditionsfirman Wuhan Asia-Europe Logistics, den tyska järnvägen DB:s dotterbolag Trans-Asia Logistics och den franska järnvägen SNFC. Transorttiden på 15 dagar är en enorm tidsvinst jämfört med de två månader som sjövägen kräver.

Duisburgs hamn räknar med Kina: Sedan två år existerar den direkta järnvägsförbindelsen mellan Chongquing/Chengdu och Duisburg. I Duisburg ligger världens största inlandshamn. Längs Rhen kan gods transporteras vidare därifrån till Europas största hamn i Rotterdam. Den 21 april sa Erich Staake, chef för Duisburgs hamn, till media, att han, trots att sjötransporter just nu upplever en svacka, ser optimistiskt på Duisburgs möjligheter att utveckla handeln med Kina och den Nya sidenvägens enorma tillväxtpotential.

Följdenligt planerar Duisburg att bygga ut hamnen. Staake utgår ifrån att järnvägsförbindelsen till kinesiska regioner och andra marknader längs den Nya sidenvägen kommer att öka när den nya järnvägsbron över Bosporen öppnas. När det sker kommer Sidenvägens sydliga sträckning genom Iran och Turkiet ytterligare skära ned transporttiderna.

10. Hussein Askary huvudtalare på sidenvägsseminarium

Den 18 april höll danska LaRoucherörelsen och internationella Schillerinstitutet seminarium i Köpenhamn med titeln "Bygg ut Nya sidenvägen till Mellanöstern och Afrika". Runt 60 personer deltog. Huvudtalare var Institutets ordförande Helga Zepp-LaRouche och EAP:s partiledare Hussein Askary. Därutöver bjöds det på klassisk musik och tal av Abbas Rasouli, 1:e sekreteraren på iranska ambassaden i Köpenhamn.

Bland övriga deltagare återfanns diplomater från sju ambassader, bankirer, ingenjörer, föreningsledare och aktivister från Schillerinstitutet. Seminariet fungerade också som europalansering av EIR:s rapport "Nya sidenvägen blir Världslandbron" på alla tre språk - engelska, kinesiska och arabiska.

Helga Zepp-LaRouche gick igenom om det strategiska världsläget. Efter henne talade Askary om Schillerinstitutets, EIR:s och sitt eget decennielånga arbete att bygga ut Världslandbron till Sydvästasien och Afrika. Han betonade att det inte bara handlade om godstransporter, utan hela utvecklingskorridorer och citerade LaRouches förslag i Abu Dhabi från 2002, att gulfstaterna ska börja använda oljan för industrialisering i stället för enbart export, och nyttja Sydvästasiens strategiska geografiska läge för att binda samman tre världsdelar. Han presenterade Schillerinstitutets plan för områdets ekonomiska utveckling, utförligare beskrivet i EIR:s Världslandbrorapport, och belyste Egyptens finansieringsmodell av landets megaprojekt och behovet att införliva öknen i den ekonomiska verksamheten.

Askary följde upp med en målande vision för Afrikas framtid, de storskaliga ritningar, som olyckligtvis legat i skrivbordslådor i decennier, och de nya projekt som Kina börjat förverkliga.

Rasouli beskrev sedan Irans plats i Nya sidenvägen och visade de järnvägsnät som färdigställts och ytterligare planeras för att knyta Iran till Öst- och Centralasien.

Frågestunden handlade om hur det afrikanska programmet kan genomföras och avslutades med tillbakablickar om islamska renässansens betydelse för världen då och hur vi kan skapa en ny renässans i dag.

11. Vostotjnyj-kosmodromen invigd

Vostotjnyj-kosmodromen i ryska fjärran östern nära kinesiska gränsen är nu invigd, meddelar ryska regeringen. Det är en viktig milstolpe i fortsatt rymdforskning, då ryska raketer hittills fortfarande skjutits upp från gamla sovjetiska Bajkonur in Kasakhstan, som nu kan ersättas.

Jungfruuppskjutningen av en Sojuz 2.1-raket den 28 april var lyckad och skickade en satellit i omloppsbana för att mäta kosmisk strålning i övre atmosfären.

Putin drev personligen igenom beslutet att bygga kosmodromen 2010 och ser den som avgörande för Rysslans ekonomi.

---