Monitor mars 2013: Glass-Steagall eller folkmord

Monitor med Fysisk ekonomi mars 2013. Innehåll:
1. Ledare Glass-Steagall eller folkmord
2. LaRouche: Dödlig hyperinflation eller Glass-Steagall
3. Attenborough: "Vi är jordens pest!"
4. Finanssystemet - en supernova!
5. Islossning för bankdelning i Europa
6. Asteroidhotet måste mötas med SDE
7. Apophis hotar jorden
8. Moder Agnès-Mariam på LPAC-TV
9. Fysisk ekonomi mars 2013: Einstein - konstnären av Malin Wik

Monitor (ladda ned pdf)

Fysisk ekonomi (ladda ned pdf)

Monitor mars 2013

1. Ledare Glass-Steagall eller folkmord

Lyndon LaRouche har i ett dramatiskt uttalande sagt att det finns en avsikt med att inte lösa finanskrisen - och det är att ta livet av folk. Centralbankernas pågående enorma pumpning av finanssystemet skapar en bubbla som när man drar ur proppen på den och finanssystemet kollapsar kommer att kosta miljarder människor livet. Det är detta folkmord som LaRouche talar om. Han menar att eftersom det är känt vad som håller på att hända, så måste man ta på allvar det brittiska kungahusets, imperiets frontfigurers, i andra sammanhang bisarra uttalanden om att jordens befolkning måste minskas från dagens sju miljarder till EN miljard.

Det går att sanera finanssystemet och undvika detta gigantiska folkmord. Men då måste bankdelningslagar enligt Glass-Steagall införas och hålla igång de begränsade bankaffärer som har med realekonomin och människors välfärd att göra. Den stora finanskraschen av de spekulativa bubblorna går inte att undvika, men med Glass-Steagall kan kraschen riktas så att människor och produktion skyddas, ett kreditsystem upprättas och stora efterlängtade infrastrukturprojekt sättas igång.

LaRouche menar att de på toppnivå som förstår detta och samtidigt hindrar Glass-Steagall måste hållas ansvariga för det kommande folkmordet. Hans varning riktas till alla som inte begriper vad de håller på med när de förhindrar Glass-Steagall. De är också ansvariga och måste göras medvetna om det. De och alla som egentligen gillar Glass-Steagall måste förstå att det är bråttom.

I Sverige kommer bankdelningsförslaget upp i riksdagens finansutskott och börjar beredas den 5 mars. Det sker pga två motioner som Vänsterpartiet respektive Miljöpartiet ställer sig bakom. Det är därför särskilt regeringspartierna som måste förmås att begränsa statens garanti till de fyra gigantiska svenska storbankerna, som om de krisar igen kommer att bli de kvarnstenar som drar svenska folket ned i samma folkmord som greker, spanjorer, portugiser och letter nu utsätts för.

För vem är de uppblåsta storbankerna så "heliga" att svenska staten skall riskera att skuldsätta sig med många gånger hela BNP-belopp och människor skall behöva dö för bankernas skull här också? Ring din riksdagsledamot eller skriv en artikel, kommentar eller inlägg på alla platser du kommer åt!

2. LaRouche: Dödlig hyperinflation eller Glass-Steagall

I sin webcast den 15 februari 2013 drog Lyndon LaRouche ut slutsatsen av att inte tillräckligt görs i västvärlden mot hotet av en omedelbart förestående hyperinflation som slår sönder alla pengar: Avsikten är ett folkmord, förespråkat på högsta ort i det brittiska imperiet. De nya pengar som efter kollapsen ska ersätta de gamla, kommer med dagens ekonomiska politik att fortsätta gå till bankkoncerner, medan hundratals miljoner blir fattiga och överlämnas till att leva på existensminimum eller därunder. LaRouche inledde därför sin webcast med att slå fast att den allra viktigaste frågan just nu på den internationella agendan är frågan om bankdelningslagen Glass-Steagall. Han sa:

Det som hände i Sibirien, som just nu toppar nyhetsrapporteringen, har onekligen ett visst nyhetsvärde, och är viktigt att rapportera om. Men den allra viktigaste frågan på den internationella agendan är frågan om Glass-Steagall. Det vi ser nu internationellt är att alla svinpälsarna har gått ut och hotat folk i frågan om Glass-Steagall, och förnekat att den är på gång. Svaret är: Om Glass-Steagall hindras från att bli verklighet, kommer det största hat man kan tänka sig att riktas mot de ansvariga, eftersom det kommer att leda till en total sammanbrottskris för hela det atlantiska systemet.

Varför gör dessa idioter detta? Varför gör dessa förbrytare detta? Därför att deras liv, deras egon, deras självuppfattning, ligger i den stora finansspekulation som detta system representerar. Men nu har det gått så långt att om de gör det som de tänker göra - de har visat det tydligt för mig, och om jag vet det så tror jag att en del andra också vet det - så kommer effekten av att de hindrar Glass-Steagall från att införas att bli en total sammanbrottskris för hela världssystemet.

Det skulle innebära att Ben Bernanke åker ut. De skulle inte försöka rädda Ben Bernanke och hans bank; de skulle göra något mycket fulare. De skulle dumpa Ben Bernanke, dumpa själva finanssystemet så som det nu ser ut, glömma systemet som de har åsidosatt, och sätta in sitt eget nya system. Vilket betyder att den enorma mängden med skulder, som skapats med hjälp av den monetaristiska hanteringen, skulle utraderas. De skulle byta ut det mot ett nytt finanssystem, som helt och hållet nonchalerar alla betalningsskyldigheter som är förknippade med det gamla! Vilket skulle betyda att majoriteten människor i världen skulle svälta ihjäl, snabbt.

Det har hänt förut, och visst fanns det spekulation på 1700-talet - mitt i USA, i det som skulle bli USA, byggde man upp den stora Mississippibubblan. Det som gäller i alla sådana här fall är att mängden skulder som byggts upp med detta räddningspaketsystem, ett monetaristiskt system, ett system med "finansiella lättnader", måste utraderas! Det kommer alltså inte att finnas några sådana pengar tillgängliga! Det kommer inte att finnas några sådana reservfonder. Det som kommer att hända är att en internationell kabal kommer att skapa ett nytt penningsystem, som kommer att vara mycket mindre, mycket lättare att hantera än det nu rådande.

Hur kommer det att gå för alla människor som är utestängda från att använda denna mer begränsade mängd pengar? De kommer att svälta ihjäl! Det är det som är avsikten med det som den här presidenten i USA gör just nu. Det betyder inte att det är han som har hittat på det; det är vad de har gett signaler om. För de kan omöjligt gå i land med det som de säger att de ska göra. Det går inte att rädda det här systemet - annat än genom att upphäva det, och införa ett helt nytt system.

Detta har hänt förut, men i mycket mer begränsad omfattning. Man kan föreställa sig effekten, om de går vidare med detta, om de skulle lyckas stoppa Glass-Steagall, och sedan tvingas släppa lös alla skulder som de försöker gömma undan nu - det skulle inte fungera. De skulle helt enkelt få stryka ett streck över de obetalda skulderna i det nuvarande arrangemanget, och byta ut dem mot mycket mer blygsamma skulder, men de kommer att betala ut dem till de rika, vilket betyder att det blir ännu mindre över till annat folk.

Det här passar ihop med den brittiska drottningens projekt att minska världsbefolkningen från runt sju miljarder människor till omkring en miljard. Det är precis det som de har planerat. Och alla som finner sig i det här motståndet mot Glass-Steagall hädanefter kommer att bli stämplade internationellt av mig och av andra som massmördare! De kommer att bli de mest impopulära människorna som krälar omkring, eller slingrar sig fram på jorden. Det är exakt dit vi är på väg.

Det finns många som helst inte vill tänka på sånt som de tycker är skrämmande. De är lättskrämda; alla dessa uppblåsta fjantar är lättskrämda. Det behövs bara en åsna som skriar lite för att de ska skingras för vinden. Men de som tänker agera, som t.ex. den brittiska drottningen och andra av samma sort, är massmördare när de finner det nödvändigt att vara det. Det är vad vi har att göra med. Alla som talar om för er att Glass-Steagall inte kommer att röstas igenom, går faktiskt dessa massmördares ärenden. Och majoriteten amerikaner är de tilltänkta offren, bland andra.

Det är där vi står. De har lagt upp frågan på bordet. Jag vet exakt vad de håller på med, för jag vet hur finanssystem fungerar. Det som de håller på med, det enda som kan fungera, är att stryka ett streck över hela räddningspaketsystemet, bara sopa undan det, och sedan komma in med ett nytt system, där de som är privilegierade inbjuds att vara med i detta system, och de kommer att få relativt bra inkomster att leva på, men det stora flertalet får tyvärr ingenting. Detta är den största befolkningsminskningsplanen hittills i den kända historien. Och detta är den politik som de som motsätter sig Glass-Steagall står för - oavsett om de vet om det eller ej. Men de kommer att hållas ansvariga för effekterna av den politiken. Det är där vi står. Detta är huvudfrågan.

Det finns andra frågor också, som är av en helt annan natur, och som är rätt populära nu, för de banade sig plötsligt väg in i vårt medvetande. Det började i Ryssland, där en tingest plötsligt kom farande med extremt hög fart genom atmosfären och ställde till det för ett 1000-tal människor eller kanske ännu fler, direkt.

Vad det här har visat är att det skjuts varningsskott från rymden mot hela världssystemet, och att det krävs en mycket aktiv SDE/SDI-satsning för att skydda mänskligheten mot sådana effekter, liknande det som hände i Ryssland idag och igår.

Vi har alltså två frågor. Huvudfrågan är: Om motståndarna till Glass-Steagall fortsätter att framhärda så kommer de att bli några av de mest hatade personerna på den här planeten. Och jag tror inte att hatet på något sätt kommer att vara stillsamt. Om man dömer en massa människor till döden, genom svält och annat, så blir de inte glada - och det blir inte heller de nya offren, de som anses vara ansvariga för detta brott, vara delaktiga i detta brott. De gör alltså klokt i att ställa upp bakom Glass-Steagall genast, eller så kommer en fruktansvärd massa blodsspillan att sprida sig på den här planeten. Och de som skrämmer folk mot Glass-Steagall riskerar själva att råka ut för hämndaktioner.
Se Lyndon LaRouches inledning till webcasten (9:54 min) http://larouchepac.com/node/25513

3. Attenborough: "Vi är jordens pest!"

Prins Philips anhängare Sir David Attenborough kräver återigen att man ska avfolka planeten, nu med argumentet "Vi är jordens pest". Som en av de ledande förespråkarna för det brittiska imperiets internationella folkmordspolitik, sade Attenborough följande den 21 januari 2013 i Radio Times:
- Vi är jordens pest. Det kommer att drabba oss under de kommande 50 åren, ungefär. Det handlar inte bara om klimatförändringen. Det handlar om själva utrymmet i sig, alltså platser för att odla mat till den enorma horden. Antingen begränsar vi befolkningsökningen eller så kommer naturen att göra det åt oss, och naturen håller på att göra det åt oss nu.

Det rapporterades i tidningen London Telegraph den 22 januari att Attenborough lade fokus på Etiopien för att visa vad han menar. Han sade:
- Det finns svält i Etiopien. Det är vad som händer. Det finns för många människor där. De kan inte försörja sig - och det är inte omänskligt att säga det.

Attenborough är inte bara en ensam galning som säger sådana dumheter, utan en ledande medlem i folkmordsorganisationen Optimum Population Trust och prins Philips direkta medbrottsling. Den 10 mars 2011 fick Attenborough det årliga priset från det brittiska Kungliga sällskapet för främjande av hantverk, manufaktur och handel (Royal Society for the Encouragement of Arts, Manufacture and Commerce) direkt ur prinsens hand. Prins Philip avgick detta år efter 59 år som ordförande och ersattes av prinsessan Anne. Med prins Philip som mötesordförande sade Attenborough, en s.k. naturforskare, följande i sitt pristal:
- Vi inser nu att de katastrofer som i allt högre utsträckning drabbar naturen har en faktor gemensamt som förenar samtliga med varandra: Den oöverträffade ökningen i antalet människor på denna planet.

Optimum Population Trust skapades år 1991 och förespråkar att man ska döda ungefär 3-5 miljarder människor före år 2050. OPT har ett nära samarbete med prins Philips Världsnaturfond (WWF), med vilken man samarbetar i ett nätverk för att peka på mänsklighetens globala påverkan, det s.k. Global Footprint Network, med en gemensam rapport om den "levande planeten" (Living Planet) vartannat år.

I ett uttalande 2011 fördömde Helga Zepp-LaRouche Attenboroughs tal vid Royal Society for the Encouragement of Arts med följande ord:
- Vi har faktiskt inte hört en så häpnadsväckande uppmaning till folkmord, varken i Tyskland eller i världen, på över 70 år. Han påstod att befolkningsexplosionen var det största av alla problem och att befolkningen måste minskas.

4. Finanssystemet - en supernova!

Under rubriken "Credit Supernova!" varnar William Gross, chef för PIMCO, världens största fondförvaltare, för att det globala finanssystemet är på väg att explodera som en supernova. I PIMCO:s nyhetsbrev i februari pekar Gross på den hyperinflationsbubbla som har byggts upp sedan Bretton Woods-systemet övergavs 1971:

"På 1980-talet behövdes det 4 dollar i ny kreditgivning för att skapa 1 dollar real BNP. Det senaste decenniet har det behövts 10 dollar, och sedan 2006 20 dollar för att åstadkomma samma resultat." Gross beskriver detta som "ett monster som kräver ständigt stigande bränslemängder, en supernova som expanderar och expanderar, men samtidigt börjar äta upp sig själv."

Gross kan inte förklara hur krisen uppkommit, och han har absolut ingen lösning att erbjuda, men det som han beskriver som alltmer försämrade "uppväxlingskvoter" är faktiskt bara toppen på isberget. Han medger själv i en fotnot att statistiken han använt för att beräkna kvoterna inkluderar alla amerikanska offentliga, företags- och hushållsskulder - men "inkluderar inte 'skuggsektorns' skulder".

Skulderna i den s.k. "skuggsektorn" är de gigantiska spekulationsbubblorna som också ingår i den totala mängden globala finansvärden som har växt mycket snabbare än vanliga skulder. De totala globala finansvärdenas "uppväxlingskvot" i förhållande till USA:s kreditgivning har faktiskt växt ännu snabbare än kreditgivningens "uppväxlingskvot" i förhållande till BNP.

Om det 1985 behövdes 4 dollar i ny kreditgivning för att generera 1 dollar i BNP-ökning, så behövdes det 10 dollar i globala finansvärden för denna enda dollar BNP. 2012 hade kreditgivningens "uppväxlingskvot" femfaldigats, så att det behövdes 20 dollar i ny kreditgivning för att skapa 1 dollar BNP. Men finansvärdenas "uppväxlingskvot" hade ökat med femtio gånger, så att det nu behövs 500 dollar i ökade finansvärden för att ge 1 dollar BNP-ökning!

Och då ska man komma ihåg att BNP är ett mått som är fullt av luft. Det ger inte en bild av den produktiva ekonomiska aktiviteten. Faktum är att den reala fysisk-ekonomiska produktionen har kollapsat, medan "kreditgivningens supernova" har matats med ständigt ökade mängder finansvärden.

Detta är kännetecknande för en hyperinflationistisk politik som löpt amok. Cancersvulsten har inte bara tagit över kroppen, den äter nu upp sig själv - en supernova!

5. Islossning för bankdelning i Europa

Bankdelning är plötsligt på allas läppar i Europa. Det är helt klart en följd av att Glass-Steagall återigen har seglat upp på agendan i USA, tack vare den internationella LaRoucherörelsens kampanj. Vissa kretsar i Europa som inte alls velat ha någon bankdelning verkar plötsligt vilja försäkra sig om att få mjuka regleringar på plats, innan det riktiga Glass-Steagall tar över från den amerikanska sidan. Men den dynamik som frågan fått, också på grund av bankernas ohållbara situation, kommer att välta alla planer och tidtabeller över ända. Men så här ser tidtabellen i början av mars 2013.

Island har kommit längst. En motion för bankdelning enligt Glass-Steagall behandlas sedan i november i Alltingets utskott. Så snart den släpps till omröstning väntar en majoritet i Alltinget på att få rösta igenom den, vilket alltså kan ske före valet i april.

Därefter kommer Storbritannien. Finansministern lade den 4 februari fram ett bankdelningslagförslag som bygger på den brittiska mjuka modellen från Vickersrapporten med "instängsling" för att skydda den statligt garanterade delen av banken, men inom samma bankholdingbolag som spekulationsdelen av banken.

Finansminister Osborne presenterade förslaget med orden:
- Mitt budskap till bankerna är tydligt: om en bank struntar i reglerna, så har tillsynsmyndigheten och finansdepartementet möjlighet att dela upp den - full delning, inte bara ett stängsel. Vi tänker inte upprepa tidigare misstag. I Amerika och på andra håll har bankerna hittat sätt att underminera och kringgå regelverket. Girighet gick före god ledning. Det kan hända igen - så vi tänker beväpna oss på förhand. Vi kommer att "skicka el genom stängslet".

Enligt den surrealistiska tidtabellen ska lagen dock inte träda i kraft förrän i slutet av 2017.

Vid 50-årsfirandet av det tysk-franska Elyséefördraget gjorde regeringarna ett gemensamt utspel till stöd för förslaget om bankdelning från EU:s expertgrupp ledd av den finska centralbankens chef Erkki Liikanen. Man kommer att utarbeta ett gemensamt förslag till slutet av maj inför EU-toppmötet månaden efter. Liikanen, som också varit i Stockholm och presenterat sitt förslag att "stycka bankerna", föreslår att endast de banker som har en stor andel spekulationsverksamhet skall styckas. Dessutom styckas inte bankerna till helt olika bolag, utan bara inom banken i olika avdelningar. På detta sätt är Liikanens förslag i grunden detsamma som det brittiska förslaget i Vickersrapporten.

Den 6 februari tillkännagav den tyske finansministern att även hans regering lägger fram ett bankdelningsförslag. Det liknar Liikanenrapportens förslag och kommer bara att omfatta de tolv tyska banker som har mest spekulation. Lagen planeras läggas fram och beslutas i förbundsdagens båda kamrar före sommaruppehållet och träda i kraft i januari 2014. Banker kommer att ha till slutet av 2015 att dela upp sig enligt lagens bestämmelser. Lagen kommer att kunna sätta bankchefer i fängelse i upp till fem år eller dömas till så mycket som 11 miljoner euro i böter, om de medvetet bryter mot reglerna så att bankerna de arbetar för får problem.

Eftersom den planerade tyska lagen inte är Glass-Steagall, är den bara ett litet steg. Som många kommentatorer påpekat, hänger hela lagens effekt på att finansinspektionen täcker upp för de jättestora kryphål som kvarstår eftersom man inte gör den entydiga uppdelningen enligt Glass-Steagall. Behålls den uppdelade banken under samma huvudägare, kvarstår intresset att styra över "överskottskapital" från insättarkontona till spekulation och även att affärsbanksdelen tvingas täcka upp för förluster i spekulationsdelen. Det är denna eftergift som tvingar fram det höga tonläget mot regelbrytande bankirer, med hot om bestraffningar med stora bötesbelopp och fängelse.

EU-kommissionen kommer troligen att ställa sig bakom Liikanenrapporten i dess helhet eller delvis. ECB motsätter sig Liikanenrapporten i dess nuvarande form. En "Liikanen Lite" väntas därför föreslås av EU-kommissionen i maj inför EU:s toppmöte i midsommar.

Att bankdelningsfrågan fått sådant genomslag är i alla fall positivt, eftersom den inte var någon fråga alls i slutet av förra året, men det krävs en fullständig bankdelning enligt Glass-Steagall för att spekulationen skall avskiljas ordentligt.

6. Asteroidhotet måste mötas med SDE

Förslaget om att upprätta ett jordens försvar mot asteroider och andra hot, liksom mot kärnvapenrobotar, firar ett år i vinter. SDE, ett strategiskt försvar av planeten jorden, föreslogs av nuvarande ryske vice statsministern Dimitrij Rogozin i slutet av 2011 som ett gemensamt projekt mellan USA, Ryssland samt andra intresserade länder. Intresset för förslaget blev stort efter den 15 februari då två asteroider samma dag slog till respektive passerade på nära håll. Den som skadade över tusen personer i staden Tjeljabinsk och näraliggande orter beräknades vara 17 meter lång och explodera med en kraft motsvarande 20 Hiroshimabomber. Asteroiden DA14 som passerade var ännu större.

Ben Deniston i LaRoucherörelsen vetenskapsgrupp "The Basement" gjorde dagen innan en video där han sa:
- Just nu flyger vi faktiskt blint genom solsystemet, genom denna täta förekomst av asteroider, utan att veta när nästa kollision kommer. Vi har inte gjort de ansträngningar vi kunde gjort för att få igång en vetenskapssatsning genom att bygga ut Nasa för att samarbeta med andra länder, samarbeta med Ryssland, samarbeta med Kina, för att ge mänskligheten full kapacitet att ta hand om dessa hot och försvara hela planeten. Så detta är vad vi bör tänka på när denna asteroid passerar och den 23 mars på 30-årsdagen av president Reagans tillkännagivande av sitt Strategiska försvarsinitiativ SDI.

Nasa har beräknat att det nära jorden finns 11,5 miljoner asteroider mindre än 30 m och ca 500.000 i storleken 30-100 m.

7. Apophis hotar jorden

Asteroiden Apophis passerade den 9 januari jorden för andra gången under detta sekel. Den kommer att vina förbi ännu närmare år 2029. Den 13 april 2029 kommer den innanför 30 000 km - en tiondedel av avståndet till månen, vilket är närmare än kommunikationssatelliternas banor, dvs. 36 000 km. Det finns även en liten risk att den kommer att kollidera med jorden år 2036.

Ryssland sägs ha planer på att landsätta ett instrument på Apophis någon gång efter 2020, så att dess bana kan spåras med större precision. Om Apophis - en rymdsten med 300 meters bredd - skulle tillåtas kollidera med jorden år 2036, så skulle det enligt Nasa utlösa en explosion som kan jämställas med 500 megaton trotyl. Som jämförelse var den största vätebomben som någonsin sprängdes - sovjetiska Tsar Bomba - på 57 megaton.

Apophis upptäcktes 2004 och fick sitt namn efter en djävulsorm från den egyptiska mytologin. Philippine Daily Inquirer noterade den 9 januari att Apophis är den gamla egyptiska anden för ondska, mörker och förintelse som förknippas med naturfenomen som solförmörkelser, oväder och jordbävningar. Enligt myten förintar solguden Ra Apophis varje morgon vid gryningen, något som mänskligheten borde lära sig ta efter i god tid före 2036.

Precis som när det gäller den ekonomiska krisen så arbetar LaRoucherörelsen med konkreta lösningar även för hotet som asteroiderna utgör. SDI var ursprungligen Lyndon LaRouches idé för att skydda världen mot hotet från kärnvapen och nu verkar LaRoucherörelsen för att man ska kunna skydda världen mot asteroiderna på samma sätt med SDE (Strategic Defense of Earth).
Se videon om SDE: http://larouchepac.com/sdeobservation

8. Moder Agnès-Mariam på LPAC-TV

Moder Agnès-Mariam har rest runt i en rad länder för att berätta för världen om vad som händer i Syrien men som inte rapporteras i etablissemangsmedierna. Hon ingår i ledningen för klostret Sankt Jakob den lemlästade i Syrien och hon intervjuades under en vistelse i Libanon den 9 januari av Limari Navarette på LPAC-TV.

Moder Agnès-Mariam berättar att hon tidigt i konflikten kunde observera splittringen enligt sekteristiska linjer. Speciellt under ett besök i Homs våren 2011 tillsammans med en grupp europeiska journalister såg de att demonstrationerna inte var "fredliga" eftersom element av "okända eller oidentifierade beväpnade gäng sköt och våldförde sig på både säkerhetsstyrkorna och demonstranterna". Hon beskrev dessa gäng som en femtekolonn i den syriska konflikten och jämförde med kriget hon upplevt i sitt hemland Libanon, som började 1975 och fortfarande trycker landet.
- Vi vet att man konstruera krig. Man sätter in element som kommer att driva fram en sekteristisk konflikt som kommer att leda till inbördeskrig etc ... Jag måste ärligt säga att det som vi hittills sett i Syrien, är hur man har fabricerat, tillverkat, ett konstgjort krig som grundar sig på en verklig konflikt, men som, om den hade lämnats åt sig själv, aldrig någonsin kunnat ge upphov till sådana hemskheter. Det är därför jag säger att det syriska folket har kidnappats av icke namngivna makter ... för att ta ifrån det all stabilitet och fred, under namnet av en legitim revolution.

Om dem som givit sig in i konflikten från utlandet, säger hon:
- De är al-Qaida-medlemmar. De är Jabhat al Nushra-medlemmar. De är salafister och wahabiter och det betyder extremister. De säger ... vi kämpar inte för frihet eller demokrati, vi kämpar för islam. Men deras islam är inte den moderata islam som våra bröder och systrar här bekänner sig till, som vi har levt tillsammans med i Orienten sedan 1200-talet. Vi är offer för dem som gör religionen till ett verktyg och dessa människor har en dagordning som är okänd, men i själva verket handlar denna dagordning varken om säkerhet för civilbefolkningen eller om mänskliga rättigheter, eller barn, eller om kvinnor. Det är något mycket mörkt och olycksbådande.

Se den gripande intervjun med moder Agnès-Mariam på LPAC-TV på http://larouchepac.com/node/25144  (44 min)

Fysisk ekonomi mars 2013:

8. Einstein - konstnären
av Malin Wik

Albert Einstein visade tidigt en fallenhet för musik och började öva violin till sin mors stora glädje. Hon var själv en talangfull pianist och uppmuntrade honom. Det som under första tiden var ett systematiskt repeterande i att bekanta sig med violinen, övergick i tidiga tonåren till en livslång passion. Vid 13 års ålder upptäckte han Mozarts sonater vilket skulle föra hans musikaliska och vetenskapliga nivå till nya höjder. Så småningom började frön att gro och växa kring idéerna om ljusets hastighet. Senare i livet valde Einstein att dedicera sina vetenskapliga framgångar till sina musikaliska iakttagelser och insikter och han poängterade detta genom konstaterandet att: "Mina upptäckter är ett resultat av musikalisk perception." Det fanns hos Einstein en förståelse för vikten av att föra vidare den klassiska kulturen, dess musikaliska aspekter men även tanketraditionen, som skulle få honom att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter, bli politiskt aktiv och inspirera nästkommande generationer att följa i hans fotspår.

Varför vi har hamnat i en krissituation idag - en översikt

"Det största som politiken åstadkommit i vår tid är så nedslående att man i vår generation känner sig ganska ensam. Det är som om människor har förlorat passionen för rättvisa och värdighet och inte längre värdesätter det som tidigare generationer uppnådde genom otroliga uppoffringar... men Mozart påminner en, så som han alltid har gjort och alltid kommer att göra med all sin skönhet och vördnadsfullhet. Det finns, trots allt, någonting oändligt utom räckhåll för ödets hand och alla människans illusioner." - Einstein
Den nuvarande krissituationen inom både politik och ekonomi - där nation efter nation dukar under för orimliga budgetåtstramningar som leder till arbetslöshet, bostadsbrist, matbrist, bristande sjukvård, emigration, depression och även självmord - går inte att separera från hur samhällskulturen ser ut i dag. Degenereringen som eskalerade efter mordet på J.F. Kennedy, där Kongressen för kulturell frihet (Congress for Cultural Freedom) med den sk. 68-rörelsen introducerade den dåvarande ungdomsgenerationen för en sex- och drogkultur, har idag resulterat i att man tillåtit regeringen att hamna i en total kollaps. Vad som kan förväntas i samma stund som civilisationen tappar människans sanna natur ur blickfånget, är att det först sker en stagnation och sedan en kollaps av civilisationen.
Möjligheten att kunna korrumpera människan så att en sådan kollaps sker, startar i det ögonblick då man tillåter en uppdelning mellan människans s.k. emotionella sida i konsten och den rationella andan i vetenskapen. Det mest effektiva tillvägagångssättet var att klippa banden till det historiska arv som rörde en flera hundra års kamp för en skäligare tillvaro, där istället flykten från ansvar genom sökandet efter omedelbar tillfredsställelse som krävde minst arbete, uppmuntrades. Den kontrast som efterkrigsgenerationen skapade, med infrastruktur, återuppbyggnadsprocess och kriget mot Hitler, gentemot en påtänd hippie som kramar träd, visar poängen. Musik och droger skapades i syftet att fungera som en verklighetsflykt. Klassisk musik däremot, och klassisk kultur generellt, används i verklighetsförberedande syfte och inte bara det, den förbereder även det som finns bortom nuvarande verklighetsuppfattning. Klassisk kultur föder inte bara genier och ledare, utan ger alla människor den rätta näringen för att klara av utmaningen som ligger i att resa sig över det befintliga levernet hos människan och hennes föreställningar och leva i framtiden och göra det som är nödvändigt nu för att skapa sig den önskade framtiden. Ett bra exempel är frågan om energi för att försörja nuvarande världsbefolkning och framtidens ökade befolkningsmängd. Det behövs någonting som är billigt och effektivt. I dagsläget känner vi till både fission och fusion, och fusionsenergin ses som nästa steg i att energisäkra framtiden. Men, i nuläget är det en dyr process att utvinna fusion, därför behöver en enorm satsning på forskning och testanläggningar göras nu, för att tillgodose det växande energibehovet i framtiden.

En sokratisk arbetsmetod

Den klassiska kulturen är inte tidsbestämd, utan handlar om en tidlös sokratisk metod (uppkallad efter Sokrates) där det finns en medveten intention att organisera samhället för att väcka den naturliga potentialen; att utveckla det som förmår oss att finna mod till att bekämpa feodalism/ slaveri i dess olika uttryck, att söka sanningen. Vad den sokratiska metoden använder sig av är dialog - att ställa frågor och försöka besvara dem genom noggrann granskning - för att försöka nå sanningen. Genom att studera Platons återgivning av dialogerna mellan Sokrates och Atens invånare, kan vi skapa oss en bild, en idé, av hur processen kan gå till. I dialogen Feidon diskuteras det om hur man når sanning och vad sanningen är. Denna dialogform, den sokratiska metoden, finns genomgripande i den klassiska konstens olika former.
I Albert Einstein finner vi en person som exemplifierar denna arbetsprocess. Nuvarande generation har vuxit upp i en slags kontra-kultur där man vänt sig bort från all form av sanning; sanning existerar inte. Detta kulturella fördärv är på grund av uppdelningen mellan konsten och vetenskapen och det är genom att återförena dessa själsfränder som denna ondska går att besegra. Einstein varnade för vad det skulle få för konsekvenser om inte människan återfick en koppling till det klassiska arvet.
Att de olika konstarterna, musik, poesi, konst, dramer m.m., var sammanflätade med vetenskapen ses idag med stor förvåning, men var för Einstein en självklarhet. Han fortsatte längs den sokratiska traditionen som den klassiska kulturen erbjuder genom att studera Mozarts musik, och framför allt hans sonater för violin. Einstein såg hos Mozart någon som ritar upp den underliggande harmonin som omsluter världen och placerar denna harmoni i ett musikaliskt uttryck:
"Mozarts musik är så ren och vacker att genom den kan jag se universums inre skönhet... som all storartad skönhet, så var hans musik i all enkelhet."
Vad Einstein ansåg sig göra var att arbeta i Mozarts anda, det vill säga han spann inte enbart vidare på existerande teorier utan istället fungerade arbetsprocessen som en respons till naturen och samklangen till kosmos. För honom var det kunskap, vetande, någonting som begränsade denna process och vad som var av yttersta vikt enligt Einstein var föreställningsförmågan - det mest centrala i vetenskapligt sammanhang. Här erinras om Sokrates uttalande i just Feidon-dialogen om att "sanning kan ej uppnås endast genom våra sinnen". Detta synsätt frångick helt den deduktiva, linjära metod som forskarvärlden använde, och använder sig av; att hålla sig inom logisk konsekvens, s.k. deduktion. Einstein menade att ingenting nytt kunde mynna ur en sådan typ av vetenskapligt förhållningssätt, om du har en logisk utgångspunkt från allt du redan känner till. Och det är här musiken blir ett viktigt verktyg för att förstå vad Einstein menade och hur han kunde komma fram till sina upptäckter.
"Mina upptäckter i Speciella relativitetsteorin gjordes genom intuition och musiken var den drivande kraften bakom den intuitionen. Mina upptäckter var ett resultat av musikalisk perception."
Sinnet, menar han, kan enbart fortgå från det som det redan känner till, men kommer till en punkt där tankeprocessen gör ett slags språng från existerande förhållanden och försätter sinnet i ett stadium av högre vetande. Denna tankeprocess bryter helt mot den deduktiva metod som förespråkades och förespråkas inom forskningsvärlden och även på universitet och högskolor; du behandlar aldrig någonting utanför redan existerande förhållanden, eftersom du inte känner till detta: A blir B som följs av C. Det som går att betrakta som ramar kring en sådan uppställning förblir fixerat varpå följden blir att inget nytt skapas, det sker endast en innovation av redan existerande teorier, föremål osv. Einsteins arbetsmetod går att kalla för intuition; du vet om att du har rätt i din idé men har ännu inte förmågan att uttrycka den adekvat. På det sätt som Einstein väljer att kalla för språng har även de största upptäckterna skett; hans egen relativitetsteori och även Keplers upptäckt av gravitationen genomgick likartade tankeprocesser.
För att illustrera hur processen fungerar övergripande, kan storheter som Mozart, Beethoven, Schumann och Schubert tjäna som utsökta exempel där man, genom att studera deras musik, kan se hur dessa upptäckter går att göra. Enligt Einstein var dessa kompositörer tillika musiker att föredra då de byggde på struktur och var målmedvetna. Musiken i deras verk är ett långt utvecklingsförlopp, där de kan använda sig av ett tema, en idé, som de sedan utvecklar tills idén är förenlig i sig själv, den blir följdriktig och det är där en avvikelse, en singularitet eller en ironi, kan introduceras, någonting som inte riktigt passar in i det tidigare så förutsägbara. Genom denna, från början omedvetna paradox, kan ett slags följsamt landskap målas upp. Landskapet tycks fulländat i sin harmoni. När avvikelsen, ironin, sker, kan det först tolkas som någonting som tycks dra isär det vackra, men istället framstår landskapet som ännu mer perfekt eftersom avvikelsen, ironin, singulariteten bygger en slags bro över till det som är skönare.

Vikten av en klassisk kultur

Einstein använde sig åtskilliga gånger av musiken som redskap för att göra de ogreppbara tankarna och idéerna greppbara. Elsa Einstein, gift med Albert Einstein, har vittnat om hur han sprang mellan arbetsrummet och pianot; spelade någon liten melodi, som om han sorterade tankarna eller försökte formulera sig bortom orden för det han forskade i. Efter att ha spenderat ytterst lite tid i de akademiska kretsarna etablerade sig Einstein som en av de mest framgångsrika; endast 24 år gammal lät han publicera de papper som kom att lägga grunden för den Speciella relativitetsteorin. Hans s.k. "kollegor" lät honom inte undgå kritik; de såg hans arbete som icke-vetenskapligt och bristfälligt inom det matematiska området, vilket gjorde att hans teorier prövades hårt, för att sedan bevisas sanna. Einstein lät aldrig sina idéer ge vika för akademisk formalia, utan hade stor tilltro till sina upptäckter tack vare den kulturella tradition som han förde vidare med den klassiska musiken i förgrunden.
En fascinerande aspekt av Einsteins glädje för den klassiska musiken är att det, enligt honom, inte är all klassisk musik som försätter en i denna typ av tankeprocess för mänsklig kreativitet. Detta går tydligt att se i den skarpa kritik som han riktar mot Wagner kontra ordvalen om Mozart (se tidigare citat):
"Jag beundrar Wagners innovationsförmåga, men bristen i hans arkitektoniska struktur ser jag som en dekadens. Utöver det finner jag hans musikaliska personlighet obeskrivligt motbjudande och jag kan enbart lyssna till honom med förakt."
Föreställ er vad Einstein skulle anse om Lady Gaga eller någon annan av "artisterna" i dagens populärkultur! Dessa s.k. musikaliska artister föder tyvärr inga genier utan ger snarare näring åt en ny medeltidskultur, där samhället försätts i ett stadium där vi likgiltigt ser på när mänskligheten skändas på sin sanna natur. Hon har ingen godhet kvar i sig utan lämnas utblottad för girighet och ondskefulla gärningar. Detta är ett gångbart koncept i en värld där sanningens skapelser raserats för att ersättas av en primitiv individualism där egoismen tar över människan och reducerar henne till en kamp för överlevnad. Och rådande finanskris ger vatten till kvarnen!
En kultur som är medvetet organiserad för samhället, bör vara baserad på de principer som vi finner runtomkring oss i världen och även i sinnet. Kanske var det Einsteins kombination som vetenskaplig och kulturell revolutionär som fick honom att även bli en politisk revolutionär, en sida av Einstein som få känner till men som sammanföll med den sokratiska metoden för att söka sanning, som han använde sig av. För, om man tar hans kamp inom vetenskapen, där kvantfenomen tycktes indikera att världen inte gick att begripa, ville Einstein visa på att världen naturligtvis gick att förstå, och om nu så inte var fallet (att den var obegriplig) - vad var då meningen med att vara vetenskapsman?
Sanningsprincipen och den kamp han förde i dess namn inom vetenskapen, överförde han till det politiska fältet. Hans kampanjer var impopulära när han förde dem, men kom sedan att förvandlas till det som blev medborgarrörelsen, civil rights movement. Einstein gav sitt oreserverade stöd till Franklin Delano Roosevelt och USA, och när nationen krigade mot fascismen i Europa startade han omfattande kampanjer i syfte att mobilisera människorna för att störta fascismen. Men när Harry Truman tillträdde som president och förde kriget mot Ryssland och stakade ut vägen mot Kalla Kriget, kritiserades han hårt av Einstein som vände sig från hans politik. När Truman fattade ett ödesdigert beslut att bomba Hiroshima sade Einstein att:
"Truman släppte bomberna för att vara en fascist, inte för att få slut på kriget."
Både Roosevelt och Truman tillhörde Demokraterna, men Einstein kunde inte ansluta sig till en simpel partipolitisk linje. Han valde istället att följa den klassiska principen, och det var tack vare styrkan i den klassiska kulturen så som den presenterats ovan som han kunde frångå den newtonska metoden om logisk deduktivism - som möjliggör den partipolitiska traditionen och som förstör nationer och hela samhällen - och som fick honom att aktivt föra en kampanj mot användningen av kärnvapen. De flesta kommer aldrig förstå i vilken stor utsträckning som Einstein var en politisk förkämpe, och ännu färre kommer förstå att det var tack vare den kulturella återkopplingen och hans kärlek till människan och hennes sanna, inneboende potential och förmåga till att vara vacker och nå sanning. Men det är därför hans själ borde väckas till liv, så att detta kan förstås, så att inte Einsteins farhågor om kärnvapenkrig i global skala realiseras.

Läs mer om Einstein och se filmen på hemsidan för LaRoucherörelsens Einstenprojekt: http://larouchepac.com/Einstein

----