Monitor och Fysisk ekonomi, september 2015

Monitor och Fysisk ekonomi september 2015. Innehåll:
1. Ledare: Nej till regimskifte - Ja till paradigmskifte
2. "Nato begår gigantiskt misstag"
3. Obama har stött uppbygget av IS
4. Cameron skyller flyktingkrisen på Assad - inte Obama och sig själv
5. Roland Dumas: Britterna planerade Syrienkriget i förväg
6. Glass-Steagell får ärlig chans med Corbyns seger i Storbritannien
7. Glass-Steagall socialdemokratins räddning?
8. LaRouche om ekonomin
9. Her Royal Heilness

Fysisk Ekonomi september 2015
10. BRIKS och SCO inviger ny ekonomisk världsordning
11. Egypten visar vägen med bygget av Nya Suezkanalen
12. Ny EIR-rapport avslöjar klimatbluffens lobby
13. Ekomodernisterna förklarar miljörörelsen krig

LADDA NED MONITOR (PDF) - LADDA NED FYSISK EKONOMI (PDF)

Monitor, september 2015.

1. Ledare: Nej till regimskifte - Ja till paradigmskifte

Geopolitiskt ser Washington det fortfarande som prioritet att störta Syriens president Bashar al-Assads regering. Obama har offentligt meddelat Ryssland, att han aldrig tänker tillåta att Assad blir kvar vid makten.

Analytiker i hela världen är överens om att USA:s bombkrig mot Islamiska staten och dylika terrorgrupper i Syrien är verkningslöst. Extremisterna avancerar och står redan vid Damaskus portar. De 500 miljoner dollar regeringen Obama avsatt till utbildning av ”rebeller mot IS” har inte ens rekryterat hundra man.

Ryska regeringen går däremot emot IS militärt i Syrien och ingriper därmed mot Obamas världskrigspolitik. Anledningen är vetskapen om att Ryssland annars står på tur. Detta är Putins strategiska flankmanöver mot Natos och brittiska imperiets regimskiftespolitik. Finske diplomatveteranen och ex-presidenten Martti Ahtisaari påpekade nyligen att Ryssland redan 2012 presenterade en fredsplan för FN:s säkerhetsråd som inkluderade Assads avgång ”under ordnade former”, vilket förkastades av USA, Storbritannien och Frankrike. De miljoner döda, lemlästade och på flykt från krigets Syrien är följden av att ha vägrat hörsamma Putins och hans FN-ambassadör Vitalij Tjurkins råd 2012.

Detta bevisar det LaRoucherörelsen varnade för redan under George W. Bush och Dick Cheneys regimskiftespolitik, att dess mål inte är militär seger, eller ens fredligt regimskifte, utan kaos under kärnvapenhot.

Kaos är enda sättet för gamla imperialistiska paradigmets utblottade förkämpar att stävja det paradigm LaRoucherörelsen står för och som i ommar fått kött på benen av BRIKS- och SCO-toppmötena i Ryssland.

Det nya paradigmet innebär inte slutet för USA och Europa. BRIKS och SCO behöver oss. Som den kristna humanismens fanbärare sedan renässansen och civilisationens sköld och värja mot medeltidens barbari är det Västvärldens historiska skyldighet att idag skydda och stödja BRIKS civilisatoriska framsteg mot feodalismens kvarlevor i London, Wall Street och på andra håll.

2. ”Nato begår gigantiskt misstag”

Horst Teltschik har utlyst en varning som alla nyfrälsta Natoförespråkare bör göra rätt i att lyssna till, och det noga. Som framstående rådgivare för utrikespolitiska frågor till den tyske förbundskanslern Helmut Kohl vid tiden för återföreningen 1990, var Teltschik involverad i Kohls försök i att erbjuda Moskva säkra garantier gentemot dåtidens NATO. Mellan 1999 och 2008 ledde Teltschik den årliga stora internationella Säkerhetskonferensen i München, som arbetar för fredliga lösningar på konflikter.

Alltsedan krisen i Ukraina började, har Teltschik vid upprepande tillfällen varnat Väst för dess konfrontationsinriktade politiska kurs. Återigen framlade han sin oro kring situationen, när han i veckomagasinet Focus kallade Nato:s förhållande till Ryssland som ”direkt farligt”. De pågående övningarna som sker från båda sidor är ”ömsesidiga uttryck för hot. Ryssland försöker skrämma Nato och vice versa”.

Han anklagar Nato för att ha begått ett enormt misstag då Nato har stoppat all dialog och samarbete med Ryssland idag. Under det Kalla kriget var Nato:s politik mycket klokare än idag. Av allt förtroende som man byggde upp då med Ryssland syns idag inga spår, det har blivit totalförstört. Förbättras inte relationerna avsevärt inom kort, får folket invänta de nya skotten i Sarajevo.

Telschik ser det som positivt att Nato vid övningen i Litauen dragit ned antalet stridsflygplan från sexton till nio, samt att man har upprättat en direkt tråd från Nato till den ryska militären. ”I krislägen kan den bli nog så viktig” avslutade han.

3. Obama har stött uppbygget av IS

Förre chefen för USA:s militära underrättelseorganisation DIA, generallöjtnant Michael Flynn, anklagade nyligen Obamaadministrationen för att medvetet och direkt ha stött tillkomsten av terrororganisationen IS. Detta gjorde han i en intervju i början av augusti i al-Jazeera. Han stödde helt den analys om läget i Syrien som DIA gjorde våren 2012. Den var hemligstämplad tills förra våren.

Hans intervju väckte stor uppmärksamhet i USA, men än så länge har det varit ganska tyst i europeisk media. Tyska LaRoucherörelsen BüSo publicerade delar av Flynns intervju. Nu har även en viktig äldre tysk politiker vid namn Todenhöfer kommenterat Flynns uttalande:

”Amerikanska UD har intensivt försökt att tona ned dessa tidiga (!) varningar från DIA. Många medier spelar ned DIA:s rapport. Annars skulle de tvingas att medge att deras rapportering från Syrien i åratal varit felaktig. Der Spiegel som hela tiden har rapporterat felaktigt om Syrien, kallade underdånigt rapporten för en ‘saga’. Andra journalister utsattes för påtryckningar från den konkurrerande hemliga underrättelsetjänsten CIA att inte skriva något om DIA:s rapport. ”

”Vi upplever åter det smutsiga spelet med ’hemliga amerikanska interventioner’ i Mellanöstern. USA uppträder inte för första gången tillsammans med terrorister. Det general Flynn säger har många inte bara anat. Tänk bara på USA:s tidigare ’hemliga interventioner’ i Iberoamerika. I INSIDE IS har jag utförligt beskrivit USA:s roll i vapenleveranserna till terroristerna i Syrien.”

4. Cameron skyller flyktingkrisen på Assad - inte Obama och sig själv

När den brittiske premiärministern David Cameron den 3 september ställdes inför frågor i parlamentet om att ta emot mer flyktingar i Storbritannien (hittills 300) förnekade han inte bara president Obamas och sin egen skuld till att sprida kaos och terror i hela Mellanöstern genom sin ständiga krigföring och regimförändringspolitik mot Irak, Libyen och Syrien, utan lade skulden på offret - Syriens president Bashar Assad. Mot detta hyckleri höjs nu många röster som pekar på att flyktingkrisen är orsakad av Västvärlden.

Den tyske fd parlamentsledamoten för Kristdemokraterna och nuvarande journalisten Jürgen Todenhöfer har i tysk TV och med ett öppet brev anklagat de ansvariga politikerna för detta och krävt att ”krigspolitikerna” ställs inför Internationella brottsmålsdomstolen ICC. Både han och en chilensk juristprofessor Luz Maria De Stefano Zuloaga de Lenkait hänvisar bl a till den amerikanske underrättelsechefen general Michael Flynn som direkt pekat ut Obamaadministrationen för att medvetet låtit IS växa fram. När Flynn, i sina rapporter till presidenten, varnade och krävde stopp för IS, avskedade Obama honom som chef för det amerikanska försvarets underrättelsetjänst DIA.

Lenkait pekade på den långa lista på länder som systematiskt destabiliserats av Västvärlden: Jugoslavien, Afghanistan, Irak, Syrien, Etiopien, Somalia, Libyen mfl. Om nu också ytterligare flyktingar från Ukraina börjar komma till Västeuropa blir situationen okontrollerbar, skrev Lenkait och krävde att Tyskland skulle lämna ”det krigiska Nato” och ta fram förslag för fred i stället.

Hon satte särskilt fingret på den medvetna planerade och orkestrerade destabiliseringen av Syrien från Väst genom att hänvisa till den gamla intervjun från 2013 med den förre franske utrikesministern Roland Dumas, där han berättade att han år 2011 långt innan något uppror ens börjat  tillfrågats av britterna om han ville hjälpa till att skicka rebeller till Syrien. Dumas sa nej till det och har i stället berättat om det offentligt (se nedan).

Dumas uttalande är ytterligare ett mycket tungt vittnesmål av en insider om hur britterna startade kriget mot Syrien och sopar undan de myter som Cameron, svenska politiker och media använder för att fortsätta underblåsa kriget mot Syrien och därmed flyktingkatastrofen.

5. Roland Dumas: Britterna planerade Syrienkriget i förväg

Förre franske utrikesministern gjorde den 10 juni 2013 de chockerande uttalanden, om Storbritanniens roll i kriget mot Syrien, på TV-programmet ”Det angår dig” på det franska parlamentets webb-TV LCP. Dumas spelade, som ordförande för franska Konstitutionsdomstolen, en ful roll i förföljelserna av Jacques Cheminade [för att stoppa LaRoucherörelsen i Frankrike]. Men trots sina brister har han alltid tagit ställning för arabländerna och har genom historien haft nära förbindelser med både de syriska och libyska regeringarna.

I LCP-intervjun om Syrien 2013 förklarade Dumas:
- Det är mycket komplicerat eftersom alla faktiskt är inblandade. Men saken är att så är det. Det är två sidor som bekämpar varandra, men låt mig berätta något.

- För nästan precis två år sedan, innan striderna började i Syrien, råkade jag av en tillfällighet vara i Storbritannien av orsaker som inte alls hade något att göra med Syrien. Och jag mötte där brittiska myndighetspersoner, några av dem vänner till mig, som avslöjade för mig för att få mitt stöd, att något förbereddes i Syrien - och detta var i Storbritannien, inte i Amerika. Storbritannien förberedde rebellernas invasion in i Syrien. Och de frågade mig till och med, under förevändningen att jag varit utrikesminister, om ville delta i en sådan sak. Självklart svarade jag: ’Tvärtom, jag är fransman, detta intresserar mig inte’!

- Och detta är bara för att förklara, fortsatte Dumas, att denna utveckling kom långt bortifrån. Den var förberedd, uttänkt och de organiserade den åt dem ...

Då avbröt LCP:s intervjuare med att fråga efter syftet och om det var för att störta Assad, varpå Dumas svarade:
- Mycket enkelt! Med det mycket enkla syftet! Att störta den syriska regeringen, ...

6. Glass-Steagell får ärlig chans med Corbyns seger i Storbritannien

Jeremy Corbyn vann en storseger i valet till ordförandeposten för Labourpartiet i Storbritannien. Han fick närmare 60 procent av de avgivna rösterna. Detta slog undan benen för partikamraten Tony Blair som inför Labourpartiet förkunnade att Corbyn är en ärkefiende och:
- Om ditt hjärta slår för Corbyn, gör en transplantation.

Corbyns seger har en delat den socialistiska och socialdemokratiska rörelsen i Europa. De socialister som är anhängare till Blair, beskriver Corbyn som en farlig kommunist, medan andra mera korrekt understyrker hans rätt att motsätta sig den misslyckade ekonomiska - och utländska politiken i den transatlantiska regionen. Valet av Corbyn är bara ett annat uttryck för den nuvarande underströmmen genom hela Europa av stöd för personer som är emot etablissemanget och motsätter sig åtstramningspolitiken.

Huvudfrågan i Corbyns politik är hans intention är att kuva Londons Citys makt genom att återinföra bankdelningslagen Glass-Steagall. Veckorna före hans seger, attackerades han häftigt i kvällspressen, för ha gjort ett inlägg i samma ämne på en konferens arrangerad av LaRoucherörelsen i Australien, The Citizens Electoral Council.

Efter ordförandevalet publicerade Corbyn sin lista på de personer som skulle bli medlemmar i hans skuggregering, där bland andra John McDonnell stod med som finansminister. McDonnell är arkitekten bakom Corbyns ekonomiska politik och dessutom en stark förespråkare för bankdelning. McDonnell har, med ett förflutet som ekonom och fackig ombudsman, motsatte sig både Irakkriget samt självständigheten för Englands riksbank.

För City of Londons räkning, valde Financial Times att lyfta fram ett citat av McDonnell från Labourpartiets bulletin ”Briefing” år 2012: ”Första veckan kommer en ny Labourregering att återinföra en demokratisk kontroll över de större ekonomiska besluten genom att avsluta engelska Riksbankens kontroll över räntesatserna och underställa de nationaliserade och subventionerade banker en direkt kontroll och på så vis tvinga dem att låna och investera sina resurser i moderniseringen av vår ekonomi och i att sätta folk tillbaka i arbete.”

Samma Financial Times skrev att ” Corbyn-McDonnell-teamet kommer att förespråka en mer effektiv reglering för banker med ’ett fullständigt Glass-Steagall system’ som kommer separera bank- och finansverksamheterna.”

Corbyn har även ifrågasatt drottning Elizabeth II:s sk ”maktprerogativ”, bland dessa ensamrätten att starta krig, upplösa parlament, vägra skriva under av parlamentet godkända lagar och utse domare, biskopar, befälhavare, Commonwealth-staternas generalguvernanter  mm.

7. Glass-Steagall socialdemokratins räddning?

Det talas i Sverige om statsminister Stefan Löfvens initiativlöshet. Kanske borde han lyssna till vad gamla socialister i Frankrike säger, där president Hollande anklagas för detsamma? Förre premiärministern Michel Rocard intervjuades i maj av La Tribune, där han ingående berättar om hur bankerna tog över regeringars makt genom beslutet om kapitalets fria rörlighet 1988, vilket var stommen i övergången från Europeisk gemenskap till Europeisk union och grundprincipen för EMU. Som nödåtgärd mot problemet anger han en bankdelningslag enligt amerikanska förebilden Glass-Steagall 1933, vilket sedan 2007 stått överst på partiprogrammen från både franska LaRoucherörelsen S&P och svenska EAP.

Med tanke på att det var de socialdemokratiska regeringarna Palme som, redan innan fransmännen, 1985 avreglerade svensk kreditmarknad, Carlsson som 1991 lämnade in ansökan om EG-medlemskap och Persson som 2002 upphävde den svenska bankdelningen vore inget mindre acceptabelt av Löfven, för både partiets och landets skull, än att han, likt Rocard, tar avstånd från partiets mörka 80-, 90- och 00-talshistoria och sällar sig till bankdelningsförespråkarna, något han i Riksdagen, av allt att döma, skulle få gehör för från både v, mp och sd.

Utdrag ur intervjun översatta till svenska kan läsas på eap.nu.

8. LaRouche om ekonomin

Det strategiska världsläget kan sammanfattas i två grundläggande fakta. Det första är att Wall Street håller på att kollapsa och att hela den amerikanska ekonomin är på väg att gå upp i rök, såvida ingenting görs omgående. Det andra är att president Barack Obama håller på att sätta igång ett kärnvapenkrig med Ryssland. Han vill hitta en överrumplingseffekt och överlista ryssarna.

Wall Streets kollaps, som är i full gång, är motorn i Obamas galna planerade provokationer mot Ryssland. Nästan allt som framställs som nyheter är vilseledande, och syftar till att hindra det amerikanska folket och världens ledare från att inse den enkla verkligheten att vi redan styr på en kurs mot ett finansiellt och ekonomiskt sammanbrott och ett globalt förintelsekrig.

I dialog med en publik på Manhattan och nära medarbetare under helgen formulerade Lyndon LaRouche den klara och tydliga lösningen på den här krisen:

För det första måste president Obama avsättas, omgående, med stöd av det 25:e tillägget till den amerikanska författningen, som säger att en president som är psykiskt eller fysiskt oförmögen att fortsätta styra kan avsättas. Genom sin beslutsamhet att provocera fram ett kärnvapenkrig med Ryssland har Obama visat att han är galen och oförmögen att fortsätta.

Fd utrikesministern Hillary Clinton kan hjälpa till med detta genom att offentligt berätta vad hon vet om president Obamas medvetna och lögnaktiga mörkläggning av morden på ambassadör Christopher Stevens och tre andra amerikanska statsanställda i Benghazi i Libyen den 11 september 2012. Än så länge har Clinton skrämts till tystnad, på samma sätt som hon skrämdes till att ställa upp på Obamas lögner vid tiden för 11 september-attacken i Benghazi. Nu måste hon berätta sanningen för det amerikanska folket.

Ingenting kan rädda Wall Street. Det är redan slut. Men det finns en lösning. Stäng Wall Street, och stoppa allt fortsatt flöde av räddningspengar till Wall Street. Dra det nuvarande systemet genom ett ordnat konkursförfarande med hjälp av ett

återinfört Glass-Steagall-system. Börja sedan omedelbart ge ut statliga krediter för att skapa jobb, genom ett ekonomiskt återuppbyggnadsprogram, efter mönstret av exakt de åtgärder som president Franklin D. Roosevelt satte in i samma ögonblick som han installerades som president i mars 1933.

Som LaRouche sa:
"Det finns ett fungerande alternativ, och det börjar med att lägga ned Wall Street. Avsätt Obama och lägg ner Wall Street, så kommer alla de akuta problemen, som har sitt centrum uteslutande i det transatlantiska området, att kunna lösas."

Det transatlantiska finanssystemets allvarliga tillstånd bekräftades i och med det börsras som inträffade den 24 augusti.

Kraschen blev dock tillfälligt framskjuten efter en enorm dos av ”kvantitativa lättnader” från Federal Reserve och andra centralbanker de nästföljande dagarna. Medan några drog en lättnads suck kan man inte frångå att den senaste injektionen av dessa låtsaspengar endast ökat instabiliteten i hela systemet.

Lyndon LaRouche lät sig inte luras av interveneringen, utan lät göra ett akut uttalande kring detta redan den 26 augusti, vilket lät understryka att ”Wall Street faller ned i en sammanbrottskris. Den är redan här och är ostoppbar. Wall Street är hopplöst bankrutt. Därför måste vi mobilisera för att tvinga amerikanska staten att stoppa den finanskrasch som kommer tillintegöra den reala ekonomin och därmed nationen.”

Det innebär även ett omedelbart godkännande, i både representanthuset och i senaten, av lagförslaget om att återinföra bankdelningslagen Glass-Steagall, precis som Franklin Delano Roosevelt gjorde 1933.
”Vi har kommit till en punkt där USA inte längre kan överleva om vi fortsätter att acceptera Wall Streets existens. Vi måste omedelbart få stopp på Wall Street och återta kontrollen över den amerikanska ekonomin.”
”Dessutom får man inte glömma att detta är en global kris och därför måste Glass-Steagall införas internationellt. Detta innebär omorganisering i den globala ekonomin och ett etablerande av ett kreditsystem för att återupprätta en kapitalintensiv realproduktion.”

I dag beräknas utstående derivatkontrakt uppgå till 90 procent av de ca 2 biljarder i skulder som världen har gemensamt, vilket visar att den typen av skuld är ohållbar och metodiskt måste underställas de vanliga åtgärder som vidtas vid konkursförfarande. Detta måste ske innan den drar ner hela den reala ekonomin i fördärvet, dödar människor och orsakar krig.

LaRouche avslutar med att säga: ”Jag tar denna möjlighet att ringa i klockan och sammankalla andra att sluta upp med mig i kampen om att frambringa den enda tänkbara handlingen som finns möjlig för det amerikanska folket och människor världen över:

Stäng ner Wall Street och återinför Glass-Steagall. Vi kan sjösätta en global återuppbyggnad, men endast under förutsättningarna att Wall Street och andra bankrutta finansspekulativa centra stängs ned för gott.”

9. Her Royal Heilness

Brittiska The Sun släppte nyligen filmklipp på den 7-8 år gamla prinsessan (idag drottning) Elizabeth tillsammans med systern Margaret och farbrodern kung Edvard VIII övandes hitlerhälsning. Efter denna bomb har flertalet brittiska och andra medier grävt fram ytterligare detaljer om nazisternas samarbete med, inte bara brittiska kronan, utan även med inflytelserikt folk i USA, Israel och Japan på 30-talet.

Times of Israel hade en lång intervju med tysk-brittiska historikern Karina Urbach vid Londons universitet med titeln ”Brittiska arkiv döljer kungahusets förbindelser med 1930-talets antisemitism”. Urbach släppte nyligen boken ”Go-betweens for Hitler” och kräver tillgång till material från denna tid inlåst i kungliga arkiven. Amerikanska Daily Beast avslöjar att Churchill skickade en grupp underrättelseagenter till Tyskland under Anthony Blunts ledning för att undanröja alla spår av de nära kontakterna mellan kungahuset, deras adliga släktingar i Tyskland och nazistledningen.

Mycket har skrivits om drottningens farbror kung Edvard VIII och hans nazistkontakter. I juli visade brittisk TV dokumentären ”The Plot to make a King” som också handlar om hertigen av Edinburgh (prins Philip) och hans morbror lord Louis Mountbatten, som ordnade äktenskapet mellan Philip och Elizabeth. Mountbatten var också mentor åt prinsen av Wales (Charles).

Avslöjandena i Storbritannien ådagalägger nya hemligheter kontinuerligt. Felet många journalister dock begår är, att de enbart behandlar nazistfrågan som historisk anekdot. Särskilt intressant är den brittisk-imperialistiska ideologin om sk klimatförändringar orsakade av människan - AGW, enligt vilken mänsklighetens teknisk-ekonomiska utveckling och därmed möjliggjorda befolkningsökning är ansvarig för planetens förstörelse. Planerna på ny global universalfascism med massiv avfolkning smids i ilfart inför det kommande klimattoppmötet i Paris. Särskilt i ljuset av det klara alternativ BRIKS nu utgör till det kaos, flyktingvågor, svält och elände som Londons Citys och Wallstreets konkursmässiga spekulationskasino skapat.

Se nedan i Fysisk Ekonomi för information om LaRoucherörelsens senaste EIR-rapport om just klimatbluffens lobby.

Fysisk Ekonomi september 2015

10. BRIKS och SCO inviger ny ekonomisk världsordning

Dagen innan BRIKS:s (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika) toppmöte den 8-9 juli i Ufa, Ryssland, höll Nya utvecklingsbanken (NDB) sitt första styrelsemöte. Där beslutades Beredskapsreservöverenskommelsen, som skall skydda medlemmarnas valutor mot spekulationsattacker. Beredskapsreserven trädde i kraft den 30 juli med ett totalt kapital på 100 miljarder dollar.

NDB, som har sitt huvudkontor i Shanghai, kommer att ha ett startkapital på 100 mdr dollar. Det tecknade kapitalet är 50 mdr som delas lika mellan grundningsmedlemmarna. Först på dagordningen står utvecklingen av infrastrukturen i medlemsländerna men NDB kommer också att investera i andra länders ekonomier.

NDP:s första ordförande, Kundapur Varman Kamath, berättade den 9 juli för nyhetsbyrån Sputnik att BRIKS regeringar kommer att lägga fram investeringsförslag så att banken kan låna ut pengar till de första projekten i april 2016. Han sade också att numera är utvecklingsländerna så tillförlitliga att alla projekt är möjliga. Han förklarade vad han menade med tillförlitlig:

"Projekten måste naturligtvis vara lönsamma, men det krävs mer än det. Man genomför ett projekt som man kan kalla socialt relevant med en social vinst.”

Det förväntas att 40-50 procent av betalningarna mellan BRIKS-länderna snart kan göras i egna valutor. Bankens vice ordförande, Zhu Xian, sade att banken gärna samarbetar med de nuvarande finansiella institutionerna (Världsbanken, Internationella valutafonden och Asiatiska utvecklingsbanken), men att ”det inte kommer att bli ett blint samarbete. Vi kommer ibland att lära oss av dem, men ibland kommer vi att göra annorlunda.”

Samtidigt, men utanför toppmötet, slöts många bilaterala avtal, till exempel om kärnkraft, mellan Ryssland och Indien, och Ryssland och Sydafrika. Andra diskussionsområden som återspeglar statschefernas framtidsorientering var samarbeten om rymdforskning och vetenskapens nuvarande gränser.

Efter BRIKS-mötet följde Shanghai Cooperation Organizations toppmöte. SCO består av Kina, Ryssland, Kazakstan, Uzbekistan, Tadzjikistan och Kirgizistan. Från 2016 är också Indien och Pakistan medlemmar då de beviljades medlemskap på detta möte. Mongoliet, Afghanistan, Iran och Vitryssland är än så länge observatörer. På mötet presenterade Kinas president Xi strategin bakom den Nya sidenvägen.

Vad som kunde ses var ett ökande samverkan mellan BRIKS projekt och perspektiv, SCO och Eurasiska ekonomiska unionen (Armenien, Vitryssland, Kazakstan, Ryssland och snart Kirgizistan). Rysslands president Putin sade att dessa tre grupper kan skapa ”ett kraftfullt ekonomiskt genombrott.” Putin och Xi anser bägge att dessa tre organisationer kan bli kärnan i en ny världsordning.

11. Egypten visar vägen med bygget av Nya Suezkanalen

I en värld som domineras av krig, krigshot och ekonomisk åtstramning, visar Egypten att det finns en väg ut ur kaos och förstörelse. Omgiven av krig, kaos och förstörelse skapad av västvärlden, har Egypten under president Abdel Fattah al-Sisi initierat ett omfattande ekonomiskt utvecklingsprogram som inleddes med byggandet av den Nya Suezkanalen.

Invigningen av den nya kanalen skedde den 6 augusti i närvaro av Frankrikes president Francois Hollande, Rysslands premiärminister Dmitri Medvedev, Greklands premiärminister Alexis Tsipras, Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel och regeringschefer och regeringsmedlemmar från dussintals andra länder. USA lät sig förstås inte represeteras på den nivån efter sitt misslyckade försök att störta ned Egypten i kaos och inbördeskrig genom sitt stöd till Muslimska brödraskapet.

När det folkliga upproret 2013 drev bort Brödraskapet från makten och al-Sisi blev president i juni 2014 agerade hans regering blixtsnabbt. Här gällde det att få fart på ekonomin och återskapa framtidstron i den egyptiska befolkningen. Genom att planera och genomföra bygget på bara ett år i stället för som tidigare planerat tre, skapade al-Sisi ett klimat av att ”vi kan göra det”-optimism bland befolkningen som gjorde det möjligt att åstadkomma det som verkade omöjligt.Som en ingenjör sade på egyptisk TV inför invigningen: ”Den här kanalen är inte bara för oss och våra barn. Vi kommer att dö, men kanalen kommer att leva vidare under hundratals år, för våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn.”

Det var därför inte så överraskande att finansieringen av bygget, ungefär motsvarande 70 mdr kronor, ordnades på bara en vecka genom att sälja obligationer till den egyptiska befolkningen. Någon inblandning av den ”globala finansmarknaden” behövdes inte. Att det gick så fort gjorde också att Brittiska imperiet och deras hantlangare i USA (Obama) knappt hann märka vad som skedde innan projektet var färdigt. LaRouche uttryckte det så här: ”Egypten var under attack, massiv attack, och det tvingade Egypten att snabba på utvecklingen av projekten. Och det gjorde det nödvändigt för dem att ta kontroll över situationen genom att snabba på genomförandet. Med andra ord, de vad som skulle ta tre år och reducerade det till ett år och genom detta krossade de imperiets möjligheter att sabotera.”

Han fortsatte:”Vad som hände med den nya vattenvägen som Egypten gav oss har nu förändrat hela planeten. Det är inte längre flera oceaner. Det är nu en ocean. Och Atlanten och Stilla havet kan nu användas till samma saker. Kanalen i Egypten har öppnat världen. Vi har inte längre atlantiska nationer i motsats till asiatiska nationer. Allt kommer plötsligt att förändras som ett resultat av vad som hände. Ett framgångsrikt projekt för att förändra världens sjöfart. Hela planeten är nu öppen när vi lägger till Nicaraguakanalen. Allt är nu en enhet.”

Arbetet med att mer än fördubbla kanalens kapacitet var gigantiskt. Sedan 80-talet hade kanalen ett djup av 17 meter och en bredd av 135 meter. Nu byggdes en helt ny 35 kilometer lång kanal med 24 meters djup och 300-400 meters bredd och 37 kilometer gammal kanal utvidgades till samma mått. Detta betyder att världens största containerfartyg nu kan använda kanalen.

Kapaciteten ökar från 49 fartyg per dygn till 97 och genomsnittlig genomfartstid minskar från 18 till 11 timmar. I projektet ingår också 7 tunnlar under kanalen. Allt detta byggdes under ledning av egyptiska arméns ingenjörsförband. Antalet anställda vid projektet var 43 000.

Detta är bara början på Egyptens storslagna planer för framtiden. Al-Sisi beskrev hur han vill gå vidare i sitt invigningstal:
”Egypten är ett framstående land med en 7000-årig civilisation. Jag anser att Egypten genom dessa årtusenden har bidragit med värderingar, principer och etik som var i samklang med de himmelska religionerna och inte stod i strid mot dem. Idag erbjuder Egypten en ny gåva till mänsklighten.”

”Detta arbete ägde inte rum under normala omständigheter, och dessa omständigheter finns fortfarande kvar och vi bekämpar dem. Ondskan försökte skada Egypten och egyptierna och stoppa dess utveckling.”

”Nya Suezkanalen är ett steg av de tusentals steg vi måste ta och ingen kan skada Egyptens folk så länge de arbetar gemensamt och enigt. Vi egyptier lovade världen att ombesörja gåvan och vi höll vårt löfte och genomförde uppdraget på rekordtid.”

”Utvecklingen av kanalregionen avser att skapa en global ekonomisk zon som består av ett antal hamnar, nya städer, logistik- och handelscentra som kommer att utöka handelsutbytet mellan Egypten och hela resten av världen.”

Al-Sisi beskrev också hur resten av landet skall utvecklas med återuppodling av 400 000 hektar åkermark, ett nationellt vägnätverk och nya städer. Han avslutade med dessa ord.

”Jag försäkrar er att den egyptiska staten är fast besluten att fortsätta med sociala och politiska reformer för att uppfylla våra medborgares förväntningar.”

12. Ny EIR-rapport avslöjar klimatbluffens lobby

Executive Intelligence Review har just publicerat en ny internationell specialrapport för att stoppa planerna på att under   FN:s klimatkonferens i Paris driva igenom ett bindande massmordiskt avtal om att minska koldioxidutsläppen internationellt.

Antagandet att människans koldioxidutsläpp orsakar katastrofala förändringar av jordens klimat är en av historiens grövsta och brottsligaste lögner. För att sprida denna lögn manipuleras vetenskapliga fakta. De som protesterar utsätts för hotelser.

Med dessa metoder försöker man väcka det falska intrycket av ”vetenskapligt konsensus”. Miljarder dollar budgeteras till denna vetenskapliga återvändsgränd och det i en redan mycket försvagad världsekonomi. Avgörande är dock vad som ligger bakom lögnhärvan: Genom en snabb ”dekarbonisering” av världsekonomin och en strypning av den ekonomiska tillväxten i utvecklingsländer är syftet att drastiskt reducera världsbefolkningen. De ansvariga för denna svindel kommer kanske en dag att ställas till svars inför ny Nürnbergtribunal.

Det som nu kallas miljörörelse har aldrig haft miljön som målsättning. Den är och har alltid varit en täckmantel för avfolkning. Rapporten visar hur dess rötter finns i den malthusianska och oligarkiska världsuppfattningen. Det positiva idag är att tack vare BRIKS och deras bundsförvanters satsning på verklig vetenskap och utvecklingsoptimism har vi chansen att besegra denna vetenskaps- och människofientliga ideologi en gång för alla.

I rapportens inledning analyserar Helga Zepp-LaRouche, det internationella Schillerinstitutets ordförande, miljörörelsens geopolitiska roll i det förflutna och i nuet. I de följande kapitlen ges mer bakgrund till miljörörelsens politiska och ideologiska ursprung. Bl a beskrivs hur Hans Joachim Schellnhuber, prins Philip och Martin Palmer medvetet bidragit med lögner om klimatförändringar. Deras roll i utformningen av påvens senaste encyklika, Laudato si, belyses.

I rapportens andra del dokumenteras vad vetenskapen verkligen säger om klimatförändringar och vad en adekvat energipolitik idag är. Huvudorsaken till klimatförändringar är inte koldioxid. Klimatförändringar i dåtiden och också i framtiden orsakas nästan uteslutande av naturlig påverkan: förändringar i jordens kretslopp, solaktivitet och hur solen på lång sikt rör sig i vår galax är några av de viktigaste faktorerna. Det som vi verkligen måste ägna vår energi åt, istället för att oroa oss över koldioxid, är att utveckla en industripolitik som snabbt ökar energiflödestätheten i världsekonomin så att mänskligheten kan växa och öka sin levnadsstandard samt öka sina resurser för att förbättra livsvillkoren på jorden.

Beställ e-bok genom EIR Stockholm larouche@nysol.se, språk engelska, pris 250 kr.

13. Ekomodernisterna förklarar miljörörelsen krig

Tvärtemot den pessimism och malthusianism som präglade ”gamla miljövänner” skriver en grupp forskare från hela världen som kallar sig ekomodernisterna: ”Som fackfolk, forskare, aktivister och medborgare skriver vi i övertygelse att kunskap och teknik, tillämpat med visdom, kan sörja för en bra eller till och med storslagen antropocen” (den geologiska epok som utmärks av mänsklig verksamhet).

Detta är möjligt, menar de, då vetenskap och teknik gör att människor kan producera mer mat på mindre yta och mer energi med mindre råvaror. Det faktum att 4 av planetens 7 miljarder människor bor i städer är exempelvis inte något dåligt, utan bra, då städerna endast upptar 3 procent av jordytan. Urbanisering är därför ett utmärkt sätt att förena planetens välstånd med dess förgrönande.

”Teknikens roll i att minska mänsklighetens beroende av naturen löser paradoxen. Mänsklig teknik, från att det första jordbruket ersatte jakt och samlande till dagens globaliserade ekonomi har gjort människor mindre beroende av de många ekosystem som en gång erbjöd vår enda försörjning, till och med då samma ekosystem ofta skadats allvarligt. Trots upprepade påståenden sedan 1970-talet om fundamentala ’gränser för tillväxt’ finns fortfarande anmärkningsvärt lite bevis för att befolkning och ekonomisk expansion inom överskådlig framtid skulle spränga förmågan att odla mat eller utvinna kritiska råvaror. I den mån fixa, fysiska gränser finns för mänsklig konsumtion är de så teoretiska att de saknar funktionell relevans. Den mängd solstrålning som når jordytan är exempelvis i långa loppet ändlig men utgör inget hinder för mänsklig verksamhet. Civilisationen kan blomstra i århundraden och årtusenden på energin från en sluten uran- eller toriumbränslecykel, eller fusion av vanligt väte och tungt väte. Rätt förvaltat löper människan ingen risk att få brist på tillräcklig jordbruksmark. Med jord i överflöd och obegränsad energi kan substitut lätt hittas för de materialtillskott åt människans välbefinnande som blir sällsynta eller dyra.”

Läs manifestet på ecomodernism.org.

---