Moder Agnès-Mariam berättar på LPAC-TV om al-Qaida i Syrien

Moder Agnès-Mariam har rest runt i en rad länder för att berätta för världen om vad som händer i Syrien men som inte rapporteras i etablissemangsmedierna. Hon ingår i ledningen för klostret Sankt Jakob den lemlästade i Syrien och hon intervjuades under en vistelse i Libanon den 9 januari av Limari Navarette på LPAC-TV.

Moder Agnès-Mariam berättar att hon tidigt i konflikten kunde observera splittringen enligt sekteristiska linjer. Speciellt under ett besök  i Homs våren 2011 tillsammans med en grupp europeiska journalister såg de att demonstrationerna inte var "fredliga" eftersom element av "okända eller oidentifierade beväpnade gäng sköt och våldförde sig på både säkerhetsstyrkorna och demonstranterna". Hon beskrev dessa gäng som en femtekolonn i den syriska konflikten och jämförde med kriget hon upplevt i sitt hemland Libanon, som började 1975 och fortfarande trycker landet.

- Vi vet att man konstruera krig. Man sätter in element som kommer att driva fram en sekteristisk konflikt som kommer att leda till inbördeskrig etc ... Jag måste ärligt säga att det som vi hittills sett i Syrien, är hur man har fabricerat, tillverkat, ett konstgjort krig som grundar sig på en verklig konflikt, men som, om den hade lämnats åt sig själv, aldrig någonsin kunnat ge upphov till sådana hemskheter. Det är därför jag säger att det syriska folket har kidnappats av icke namngivna makter ... för att ta ifrån det all stabilitet och fred, under namnet av en legitim revolution.

Om dem som givit sig in i konflikten från utlandet, säger hon:
- De är al-Qaida-medlemmar. De är Jabhat al Nushra-medlemmar. De är salafister och wahabiter och det betyder extremister. De säger ... vi kämpar inte för frihet eller demokrati, vi kämpar för islam. Men deras islam är inte den moderata islam som våra bröder och systrar här bekänner sig till, som vi har levt tillsammans med i Orienten sedan 1200-talet. Vi är offer för dem som gör religionen till ett verktyg och dessa människor har en dagordning som är okänd, men i själva verket handlar denna dagordning varken om säkerhet för civilbefolkningen eller om mänskliga rättigheter, eller barn, eller om kvinnor. Det är något mycket mörkt och olycksbådande.

Se den gripande intervjun med moder Agnès-Mariam på LPAC-TV på http://larouchepac.com/node/25144 (44 min)

---