LaRouche på Russia Today: Georgiens attack mot Sydossetien var en brittiskledd operation

Lyndon LaRouche intervjuades den 21 augusti 2008 i direktsändning på den engelskspråkiga ryska tv-kanalen Russia Today. Intervjun, som illustrerades med bilder från krigszonen i Sydossetien, finns arkiverad på kanalens hemsida: http://www.russiatoday.com/guests/video/1478

Russia Today startades i fjol med hjälp av den ryska nyhetsbyrån Novosti för att bemöta de internationella mediernas medvetna förvrängning av verkligheten och politiken i Ryssland.

RUSSIA TODAY: Nu ska vi tala mer om kriget i Sydossetien och dess återverkningar för världssamfundet. Vi har nu med oss, direkt från Tyskland, den amerikanske filosofen, ekonomen och politiske aktivisten Lyndon LaRouche.

Tack för att du är med oss, herr LaRouche. Låt oss fokusera på vad som hände i Sydossetien: Tror du att kriget i Sydossetien startades för att alienera Ryssland, och var det en väl utförd provokation?

LYNDON LAROUCHE: Det är en del av den brittiskledda operation, med amerikanskt stöd, som hade som avsikt att krossa Ryssland genom en serie omringningshandlingar, av den typ som det som nyligen hände i Polen.

RUSSIA TODAY: Vad tycker du om mediatäckningen av denna konflikt?

LAROUCHE: I USA har vi nu under en tid haft den mest ohederliga sortens rapportering, av alla sorters saker, som jag sett på länge. Det mesta av den europeiska och amerikanska bevakningen var riktigt dålig. Det var långt ifrån sanningen i de flesta fall.

RUSSIA TODAY: Men varför tror du att väst blundar för vem som startade detta krig?

LAROUCHE: Kriget startades faktiskt som ett omedelbart försök att eliminera Ryssland som en betydande faktor, att isolera landet, att omringa det och ta knäcken på det. Jag tycker att regeringen Putin besvarade detta på ett riktigt sätt och hade korrekta uppgifter om situationens karaktär.

RUSSIA TODAY: Vilket intresse har, enligt din mening, USA i Kaukasus?

LAROUCHE: USA har inget särskilt intresse. Detta är egentligen inte någon fråga om ett amerikanskt intresse. Det är en fråga om vissa internationella krafter. Ta fallet George Soros: George Soros är en brittisk medborgare, som opererar mot USA, och verkar i många delar av världen; han var den viktigaste upphovsmannen till den nuvarande regeringen i Georgien, och han representerar en gren av det brittiska utrikesministeriet, som faktiskt samordnade hela den här operationen.

RUSSIA TODAY: Men hur kommer denna konflikt att påverka maktbalansen i världen i långa loppet?

LAROUCHE: Jag tror att vi är på väg mot möjligheten av en ny missilkris, jämförbar med det som hände 1962 -- men värre. Och detta är faran: Vi står även på randen till ett sammanbrott av världens monetära-finansiella system, och i en sådan period står vi åter inför "Guns of August". Vi står inför hotet om ett tredje världskrig.

RUSSIA TODAY: Tack så mycket för dina kommentarer och din tid, herr LaRouche. Detta var den amerikanske ekonomen, filosofen och politiske aktivisten Lyndon LaRouche från Tyskland.

Dokumentet tillhör dossiern: