LaRouche om amerikanska presidentvalet

Presidentkandidaterna från USA:s demokratiska parti förbereder sig inför valkampanjerna och primärvalen nästa år. Partiets veteran framför andra Lyndon LaRouche (93) har i följande uttalande den 20 oktober satt ribban för dessa aspiranter.

"Övervägande majoriteten förnuftiga amerikaner reagerade på demokratiska partiets första clownföreställning till debatt med besvikelse och upprördhet. Bristen på respekt för presidentskapet som institution syntes i debattens koreografi som kom väldigt nära obsceniteterna från republikanska partiets senaste debatter.

Som svar på det breda stöd jag själv erfor, enbart genom att säga sanningen om dessa styggelser, är det min plikt att lämna följande korta förklaring över landets nuvarande kris och lämpliga ramar för hur detta livsviktiga presidentval skall behandlas.

För det första är dessa dagars avgörande samtalsämne att Wall Street är hopplöst och oåterkallerligt i konkurs och att ingen seriös förbättring i större delen av amerikanska folkets livsvillkor kan ske förrän Wall Street en gång för alla läggs ned. Första och omedelbart tillämpbara medlet vad gäller Wall Streets konkurs är att återinföra bankdelningslagen Glass-Steagall.

Om man ärligt betraktar kollapsen i amerikanska ekonomins produktivitet är den nakna sanningen att en stor växande majoritet av medborgarna står inför förlorad arbetsplats, svält, förlorad sjukvård, nedgånget utbildningsväsen och den grundläggande infrastrukturens allmänna förfall. Detta har tilltagit under Obamas presidentskap men började redan tidigare, särskilt under George W. Bushs två mandatperioder."

Som så många andra demokrater är LaRouche djupt besviken på och oroad över partiets clownföreställning till kampanj.

"Ett försök att i den pågående valkampanjen utelämna denna fundamentala sanning, genom att driva sakfrågor eller populistiska paroller, dömer USA till undergång - och det på mycket kort sikt.

Wall Street måste som helhet stängas. Hela Wall Street-systemet är i konkurs och måste avslutas. Sedan måste vi göra det Franklin Roosevelt gjorde för att komma ur den stora depressionen. Idag står vi inför en än större utmaning, bland annat pga nedgången i arbetets produktivkraft i landet. Stäng Wall Street, återinför Glass-Steagall som medel för att omgrunda en livsduglig banksektor och starta sedan ett statligt kreditprogram för att återuppliva den produktiva ekonomin med hjälp av investeringar i infrastruktur och andra viktiga program. Vi måste vända kollapsen i industriproduktionen och utbilda en ny generation unga människor i de färdigheter som krävs för att fortbestå i en modern och teknikintensiv växande ekonomi.

Dessa samtalsämnen är vad kandidater i presidentvalet 2016 måste ta till sig. Ett försök att avvika från denna väsentliga dagordning innebär samma som att kapitulera för Wall Street och de krafter som eftersträvar USA:s totala upplösning.

Den del av amerikanska folket som är besvikna på förra veckans clownföreställning kräver inte mindre. En kandidat som inte håller måttet hör inte hemma i kapplöpningen Detta är varken en tävling i popularitet eller vem som bäst lever upp till en förtryckt och nedgången befolknings värsta impulser. Detta val avgör huruvida USA ännu förfogar över moralisk förmåga att överleva.

Jag hör amerikanska folkets rop på en framtid utan Wall Streets förbannelser. Vi förtjänar inget mindre."