"Heroes of our Time"

Mänsklighetens hittills djupaste insikt i ämnet psykologi är det fenomen som behandlas av den klassisk-grekiska tragedin, en tradition vi i modern tid främst förknippar med William Shakespeare och Friedrich Schiller.

Föremål för tragedin är rollfigurernas kollektiva oförmåga att göra det uppenbara för att undgå undergången, vi kan kalla det selektiv varseblivning. Anledningen till att tragöderna baserar sina berättelser på riktiga länders historia är, att riktiga civilisationer otaliga gånger faktiskt gått under - alla i samma blinda övertygelse om den egna immuniteten mot de psyko-sociala och kulturella åkommor deras föregångare dukade under för.

I dramat liksom i verkligheten finns alltid den röst man kunde ha lyssnat på och hörsammat. Hjältarna var dock antingen för få eller så omöjliggjorde samhällsstrukturen deras inflytande.

Västvärlden står nu inför en handfull individer i respekterad ställning, vars ord även basunerats i etermedia, som nu kräver fred.

De forna tyska socialdemokratiska ledarna Helmut Schmidt, Gerhard Schröder och nuvarande utrikesministern Frank-Walter Steinmeier utmanar nu öppet USA:s och EU:s konfrontation med Ryssland och Kina.

I USA har demokraten Martin O'Malley klivit fram och utmanat, inte bara Hillary Clinton och Jeb Bush i presidentvalet 2016, utan också de internationella finanskretsar som i decennier dikterat både USA:s och EU:s ekonomiska politik.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras vägrar på mötena i Bryssel att ytterligare svälta sitt folk för att betala på de illegitima skulder som ger de europeiska storbankerna sin globala maktställning, av vilka grekiska statsobligationer bara är ett exempel. Han kräver i stället en internationell skuldsaneringskonferens.

Detta stoppar visserligen varken finanskrisen, samhällsförfallet eller krigen i Ukraina och Syrien men sammantagna erbjuder dessa fem hjältars kampanjer förutsättningarna för en lösning genom att undanröja dess två hinder: 1) Finansindustrins makt och 2) Konflikten mellan Västvärlden och BRIKS.

Bättre chanser får man inte i en pågående tragedi.

(Detta är ledaren i Monitor, juni 2015)

Läs vidare i Monitor, juni 2015 här