Efter Kentucky och Oregon: "Globala finanskraschen kommer att dominera novembervalen"

Efter de demokratiska primärvalen i Kentucky och Oregon den 20 maj, där Hillary Clinton tog en ny jordskredsseger i Kentuckyvalet och minskade det förväntade avståndet till Barack Obama i Oregon, offentliggjorde Lyndon LaRouche följande uttalande.

I min egenskap av ordförande för en betydande politisk aktionskommitté, måste jag koncentrera mina kommentarer på den nuvarande situationens realitet, sedd från toppen. Den anstormande kollapsen av det globala monetära systemet med flytande växelkurser ökar i styrka, på ett hyperinflationistiskt vis. Ingenting görs av några regeringar någonstans i världen för att stoppa det. Idag, i maj, med oljepriser som rusar förbi 130 dollar per fat, med priser på mat och andra grundläggande förnödenheter som skjuter i höjden, med kollapsen av det internationella banksystemet som rör sig i rask takt, är det säkert att situationen som vi kommer att möta i juni, juli och augusti kommer att vara mycket allvarligare än den kris vi står inför i detta ögonblick, så dåligt som det redan är.

Vi har gripits av en global, hyperinflationistisk kris sedan omkring den 25 juli 2007, tre dagar efter mitt tillkännagivande av detta tillstånd. Vi närmar oss nu en faktisk sammanbrottskris, mer eller mindre som den hyperinflationistiska kris som slog till mot Weimar-Tyskland hösten 1923. Oavsett det faktiska datumet för händelsen av det globala sammanbrottet, går vi in i en ny fas i den nuvarande världsomspännande hyperinflationistiska depressionen. Hittills har alla policy-makare i London, på Wall Street och i Washington varit vansinniga i sin förnekelse av denna realitet. Vid tiden för sommarens demokratiska partikonvent kommer realiteten av denna globala finansiella och ekonomiska katastrof att vara tydlig för alla, och kommer att vara den dominerande frågan i huvudet på alla amerikanska medborgare. Det är från denna ståndpunkt, och endast från denna ståndpunkt, som man måste bedöma kandidaterna och deras utsikter i november.

Allt annat, när man jämför det med denna framstormande systemkris, är jippon och skvaller. Det har ingen reell betydelse. Ända till dåraktiga politiker, såsom kongressman Barney Frank, kommer till sans och anammar de åtgärder jag lagt fram för att rädda USA från denna röra, är den ekonomiska krisen den väsentliga faktor på vilken denna nations liv eller död nu beror.