Är Bildt och Reinfeldt krigsförbrytare?

Tryck fram som flygblad!

ISIS är effekten av, inte orsaken till en ny mörk tid!

I sin debattartikel i Svenska Dagbladet torsdagen den 14 augusti 2014 kräver statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt att FN ska agera för att "förhindra ett folkmord" i norra Irak, som terrorgruppen, den så kallade Islamiska Staten i Irak och Syrien (ISIS) hotar att genomföra mot kristna, jezidier, kurder och andra etniska och religiösa grupper.

Jag måste omedelbart agera mot Bildt och Reinfeldt, trots den tragiska verkligheten som drabbar mitt folk i mitt hemland Irak. Inte för att jag inte vill att Sverige hjälper det utsatta folket där, utan att för att vi, om vi försöker utnyttja denna situation, utan att påpeka de riktiga orsakerna till den humanitära krisen och ändra den politik som skapade den, kommer hamna i samma situation igen och igen, antingen i Irak, Syrien eller något annat land.

Mitt argument mot Bildt och Reinfeldt är att ISIS' existens och frammarsch är resultatet av deras stöd, bland andra EU-länder och deras vänner i Saudiarabien, Qatar och Kuwait, till den brittisk-amerikanska "regimskiftes"-politiken i Irak (2003), Libyen (2011) och Syrien (sedan 2011). Det är angreppet mot dessa nationalstaters suveränitet och självständighet och förstörelsen av deras relativt moderna statsapparat och institutioner som militär, polis, säkerhetsstyrkor och allmänna infrastruktur som orsakade det kaos och vakuum som senare fylldes av sådana terrorgrupper som al-Qaida, Ansar al-Sharia, Jabhat al-Nusra och nu ISIS. Det fanns både en medveten och planerad policy i USA och Storbritannien att tillåta dessa grupper få makt, vapen, finansiellt och medialt stöd (antingen direkt genom amerikanska CIA, brittiska MI6, eller indirekt genom USA:s och Storbritanniens agentstater i Persiska viken och Natomedlemmen Turkiet). Till exempel, efter mordet på och störtandet av Muammar Gaddafis regim i Libyen i oktober 2011 inledde CIA, MI6, Qatar, Saudiarabien och Turkiet ett samarbete med den al-Qaida-anknutna milisen Ansar al-Sharia och Libya Shield i Benghazi. Samarbetet innebar att militanta jihadister och vapen beslagtagna från Gaddafis arméförråd flyttades med qatariska och turkiska flyg till Turkiet och sedan till Syrien över den turkiska gränsen för att kämpa mot den syriska armén. Det är nu känt att detta samarbete öppnade en säkerhetslucka för al-Qaida att attackera den amerikanska ambassaden och CIA-basen i Benghazi den 11 september 2012 där ambassadören J. Christopher Stevens och tre andra CIA-män dödades av samma milis som skulle skydda dem! Detta är fortfarande en het debattfråga i USA.

Ibland var stödet till terrorgrupperna i Syrien indirekt, som till exempel genom den så kallade Fria Syriska Armén (som ansågs vara icketerrorister av Nato och Sverige). Många fraktioner av FSA anslöt sig senare till Jabhat al-Nusra eller ISIS med sina vapen och män.

Utan att erkänna att Västvärldens agerande i Syrien för att ta bort Bashar al-Assad och deras stöd till de olika rebellgrupper har skapat ett enormt spelrum för al-Qaida och ISIS, kommer inget att lösas genom att agera mot ISIS enbart i Irak. Tidigare var det Tony Blair och George W Bushs invasion av Irak 2003 och förstörelsen av hela Iraks statsapparat och infrastruktur som gav al-Qaida och Islamiska Staten (föregångaren av ISIS) möjligheten att få ett fotfäste i landet.

Det brittisk-amerikanska argumentet som Reinfeldt och Bildt upprepar i sin debattartikel i SvD idag, att "Världssamfundets misslyckande med att stävja blodbadet i Syrien har dock dragit ner Irak i en negativ våldsspiral", genom att man inte störtat Bashar al-Assad-regimen i Damaskus, är värre än absurt. I Libyen agerade ju FN och Nato snabbt och tog bort Gaddafi från makten med militärt understöd till "rebellerna". Vad har resultatet blivit? Svara mig du! Samma al-Qaida-anknutna terrorgrupper och miliser med samma ideologi som ISIS härjar vilt i Benghazi och huvudstaden Tripoli. Vem i Sveriges regering, opposition och massmedia, som agiterade för och godkände Sveriges militära deltagande i kriget mot Libyen 2011, vill ta ansvar för sina handlingar nu? "Jag ville bara hjälpa henne och få henne sluta skrika!", säger mannen med den blodiga yxan i handen till polisen om kvinnan som ligger död framför hans fötter. Vem tar ansvar för det nya Somalia vid Medelhavet nu? Det skulle inte förvåna om Bildt och Reinfeldt skulle kräva att svenska stridsflygplan åker dit igen men bombar "rebellerna" denna gång.

Sist men inte minst; hur kan Reinfeldt och Bildt be FN:s säkerhetsråd, där Ryssland är en avgörande faktor, att förenas mot ISIS, när Sverige stödjer samma nazister i Ukraina som hotar med ett folkmord mot ryssar i östra Ukraina?

Det är dags att stoppa hyckleriet, Reinfeldt och Bildt! Ändra politiken som ledde till denna katastrof, eller ta ansvar för era handlingar!

I sin slutplädering i Nürnberg-tribunalen 1946 mot tyska naziregimens ledare, som gömde sig bakom sina skrivbord och inte vill ta ansvar för massmördandet som pågick under kriget, konstaterade den amerikanske domaren Robert Jackson: "Dessa är regler som varje samhälle har ansett vara nödvändiga för att nå män, som dessa åtalade, som aldrig får blod på sina händer utan formar planer som leder till blodsutgjutelse." Jackson förlöjligade senare naziförsvarsministern Görings och andras hävdande, att de inte visste att de organisationer de skapade och ledde begick folkmord och att de inte hade någon aning om detta, med att säga: "De protesterar för mycket! De förnekar det som är allmänkunskap."

I Nürnberg-tribunalen skapades en ny juridisk standard för att förhindra folkmord genom stora makters handlingar: "Visste eller borde vetat". Samma standard måste åberopas idag mot de stormakter som skapade förutsättningarna för folkmordet i Irak, Syrien och östra Ukraina.

Se Reinfeldt/Bildts debattartikel i SvD här

Läs Utrikespolitiska institutets Per Jönssons bokanmälan i SvD samma dag om hur "IS kapade Syriens folkliga resning" här

Läs EAP:s rapportering om Marcus Wallenbergs brev och Saudiaffären: "Bryt med ISIS! - Bryt med Saudiarabien!"  http://www.larouche.se/nyheter/2014/08/18/bryt-med-isis-bryt-med-saudiarabien

Läs artikeln i Ny Solidaritet nr 2012/ "Saudiaffären är bara toppen på isberget" här

Läs mera på: http://www.larouche.se/nyheter/2008/01/06/bae-arhundradets-skandal

EAP:s samlingssida för Riksdagsvalet 2014 - KLICKA HÄR