Amelia Boynton Robinson i Sofia kyrka

Ladda ner: .mp3 (högerklicka och välj "Spara som...")

Den amerikanska medborgarrättshjältinnan och vice ordföranden i det internationella Schillerinstitutet Amelia Boynton Robinson var i Stockholm i oktober 2007. Hon talade bland annat inför gymnasieelever i Sofia kyrka, som Jensengymnasiet hade hyrt dagen till ära för att ha tillräckligt med plats för alla elever som ville vara med.

Från början var det åttio ungdomar som var planerat, men till slut blev det nästan trehundra (300) åhörare. Iscensättningen var fantastisk. Innan studenterna anlände kom fru Robinson in i den vackra kyrkan, som är belägen på toppen av en kulle med utsikt över Stockholm, och organisten spelade. Arrangörerna bad fru Robinson att vänta i rummet bakom altaret, där prästerna brukar vistas. När tiden var inne för hennes presentation, började kyrkklockorna ringa! När klockorna hade tystnat öppnades dörren och Amelia Robinson trädde in i huvudsalen. Innan hon kom in kunde man höra ett öronbedövande sorl från eleverna, men när de såg fru Robinson – det levande exemplet på kampen för rättvisa, som personligen skapat historia genom att modigt strida mot strömmen – komma gående emot dem, blev den fullpackade kyrkan helt tyst! Det var så tyst att man kunde hört en knappnål falla. Det här var första gången kyrkan var så här full sedan 100-årsjubiliéet i fjol, då drottningen var här. En ensam stol på en stor matta placerades för fru Robinson i mitten av den runda delen av kyrkan framför altaret, som för dagen var fullt utsmyckat med tända ljus och allt annat inför Amelias presentation.

Efter en kort välkomsthälsning av den lärare som bjudit in Amelia Robinson, presenterade Andreas Persson från LaRouches ungdomsrörelse den särskilda gästtalaren med en kort introduktion om Schillerinstitutet och LaRoucherörelsen internationellt.

Amelias föredrag var av historiska proportioner. Denna ”Sanningens och Skönhetens ambassadör” började sin presentation med att uppmana de unga eleverna att hitta en uppgift för sina liv, var och en av dem. Hon sade att världen var i ett sådant förfärligt tillstånd och att ledarskapet överallt är så korrupt att ungdomar måste vara beredda att ta över kommandot för sina nationer, i Sverige och överallt annars. Fru Robinson gick igenom den nuvarande situationen och kopplade den så gripande till den forna kampen att poängen gick direkt till studenternas hjärtan och sinnen.

Läs mer här.